• Na voljo ni predlogov.

Nihajnost oz. volatilnost

Kaj je nihajnost in kako jo obvladujemo?

Kaj je nihajnost?

Nihajnost meri nihanje cen finančnega instrumenta v določenem časovnem obdobju: večja kot je nihajnost finančnega instrumenta, večja je verjetnost višjih dobičkov, pa tudi tveganje izgub.

Kaj je nihajnost in kako jo obvladujemo?

Oglejte si video in ugotovite, zakaj v času negotovosti pomembno vlogo igrajo vlagateljeva čustva ter kako se izogniti tveganjem prenagljenih odločitev, ki jih lahko spodbudijo negativna čustva.

Kdaj smo v obdobju nestabilnih trgov?

Kadar cene finančnih instrumentov zelo nihajo v obdobju nekaj tednov ali mesecev, govorimo o nestabilnih trgih. V teh primerih lahko nihanja povzročajo negotovost in strah. V takih trenutkih ima lahko vlagateljevo čustveno stanje ključno vlogo. Trenutki negotovosti, ki jih povzroča nestabilnost lahko vlagatelja pripeljejo do tega, da ne bo sprejel optimalne odločitve

Prodaja v času nestabilnosti lahko povzroči, da vlagatelj zamudi potencialne srednje in dolgoročne priložnosti. Pravzaprav se ob upoštevanju daljšega časovnega obdobja nihajnost navadno zmanjšuje; s podaljšanjem časovnega obdobja se zmanjša nihajnost donosov in poveča verjetnost pozitivnega donosa. Tudi najnižje tržne vrednosti (odstopanja v negativno smer) so, gledano v daljšem časovnem obdobju, zmanjšane po številu (tj. pogostosti) in intenzivnosti. Na naložbo za daljše časovno obdobje imajo torej tržna nihanja manjši vpliv.
 

Kako zmanjšati tveganja, povezana z vplivom nihajnosti?

Naložbe naj ne bodo kratkoročne, pač pa vsaj srednjeročne ali dolgoročne. Da bi izkoristili priložnosti srednjeročnih naložb pa je pomembno, da so vnaprej opredeljeni tako finančni instrumenti kot časovno obdobje naložbe. Časovno obdobje je ključno pri opredeljevanju naložbene strategije.

Pomembno je, da tudi v primeru kratkoročne večje nihajnosti zaupate vašemu bančnemu svetovalcu, obvladate vaša čustva, ostanete osredotočeni na vaše cilje ter ne sprejemate prenagljenih odločitev, spodbujenih s strahom in negotovostjo, saj te navadno niso optimalne.
 

kontaktirajte me

Naročite se na posvet z bančnim svetovalcem

Uspešno doseganje finančnih ciljev se začne s pogovorom. Naši bančni svetovalci so vam na voljo v poslovalnici ali po telefonu.
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet