• Na voljo ni predlogov.

Zakaj je varčevanje pomembno?

Naj varčevanje postane navada!

Kakšen je vaš odnos do denarja? 

Odnos do denarja, in posledično varčevanja, v veliki meri izhaja iz primarne družine, saj so starši otrokom prvi zgled pri ravnanju z denarjem. Pomembno vlogo pa igrajo tudi posameznikove osebnostne lastnosti. 

Kakšen je vaš odnos do denarja – ste zapravljivi ali varčni? Prvim varčevanje predstavlja odrekanje, drugim navado. Seveda je odnos do varčevanja odvisen tudi od naše finančne preskrbljenosti. Kdor ima denarja dovolj, varčuje brez težav. Tisti pa, ki težko shaja z denarjem, mu varčevanje pomeni breme.

Odnos do denarja in naša finančna situacija močno vplivata na naše življenje. Zato je pomembno, da imamo do denarja zdrav odnos in finance urejene. Urejene finance ne pomenijo, da se vse vrti okoli denarja in da ga postavljamo v središče našega življenja. Pomeni, da imamo porabo denarja pod nadzorom in da le-ta ne presega naših prihodkov.

Spreminjanje navad ravnanja z denarjem

Morda se vam zdi, da zaslužite premalo, da bi lahko varčevali, morda pa morate le spremeniti vaše navade ravnanja z denarjem. Večina si s preudarnim ravnanjem lahko vsak mesec privošči za varčevanje nameniti vsaj majhen znesek. Privarčevani denar pa vam bo prišel prav, ko ga boste najbolj potrebovali.

Če vam na koncu meseca ne ostane nič ali se znajdete celo v rdečih številkah, je prvi korak analiza vaših prihodkov in odhodkov. V pomoč vam bo pregled podatkov v vaši mobilni ali spletni banki, če vam je ljubše, pa lahko evidenco vodite sami v tabeli, v katero sproti beležite vse izdatke. Ob podrobnem pregledu izdatkov (za kaj vse ste zapravili denar), boste lahko hitro ugotovili, kateri so neizogibni in pri katerih bi lahko prihranili, ostanek denarja pa namenili za varčevanje. Preden se lotite varčevanja se morate torej naučiti premišljeno ravnati z denarjem.
 

Kako se lotiti varčevanja?

Začnite z malimi koraki. Varčevati lahko začnete skoraj brez odrekanja, z malimi zneski. 

 • Bodite disciplinirani. Bolj kot višina zneska, ki ga mesečno namenite za varčevanje je pomembno, da varčujete redno.
 • Vsak mesec varčevanju takoj po prejemu plače namenite znesek, ki ste si ga določili. Ne čakajte, kaj vam bo ostalo na koncu meseca.
 • Znesek, namenjen varčevanju, ločite od ostalega denarja (odprite varčevalni račun, sklenite namensko varčevanje ali varčevanje v skladih).
 • Analizirajte svoje finančne zmožnosti. Če želite prihraniti več, naredite pregled, kako lahko povečate vaše prihodke oz. zmanjšate odhodke.
 • Določite si realne cilje, ki so lahko kratkoročni ali dolgoročni.
   

Zakaj si je dobro postaviti cilj(e) varčevanja?

Varčevanje je dolgotrajen proces, zato moramo biti pri njem potrpežljivi, predvsem pa si moramo postavljati realne cilje, skladne z našimi finančnimi zmožnostmi. Sledenje zastavljenim ciljem nam bo v pomoč, da ne izgubimo fokusa in motivacije.

Varčevanje je lahko namensko (npr. za šolanje otrok, nakup novega avtomobila, dopust) ali nenamensko – za »zlato rezervo«. V vsakem primeru nam prihranjeni denar zagotavlja nek občutek varnosti.

Cilji nam poleg tega pomagajo pri izbiri pravega varčevalnega produkta. Medtem, ko pri kratkoročnih ciljih potrebujemo varno naložbo in hitro dostopen denar, lahko pri srednje- in dolgoročnih ciljih tvegamo nekoliko več, pri čemer računamo na potencialno višje obrestne mere.
 

Kdaj začeti z varčevanjem?

Oktober je mesec varčevanja, 31. oktober pa svetovni dan varčevanja. V tem času več časa posvečamo tej tematiki in osveščanju o pomembnosti varčevanja, zato se marsikdo prav takrat odloči zanj. Pa vendar – začnemo lahko kadar koli, a svetujemo vam, da naj bo to čim prej.

Naj varčevanje postane vaša rutina, ne dojemajte ga kot odpovedovanje. Pomagalo vam bo doseči finančno varnost in cilje, ki ste si jih zastavili.
 

varčevanje v skladih

Kam s prihranki?


Vsako varčevanje je boljše kot nič, a ker so trenutno obrestne mere izjemno nizke, so postale klasične oblike varčevanj precej nedonosne. Ena bolj donosnih, a še vedno varnih, oblik varčevanja so različni načini varčevanja v vzajemnih skladih. Preverite, zakaj je varčevanje v skladih primerno za vsakogar, ne glede na to:

 • koliko prihrankov imate na voljo ali pa morda sploh ne,
 • kakšni so vaši varčevalni cilji in
 • koliko finančnega znanja imate.

Datum objave: 13. 10. 2021

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet