• Na voljo ni predlogov.

Ko namesto ljubezni na spletu najdeš goljufa

Na SI-CERT vsako leto beležijo visoko število ljubezenskih prevar, ki se za žrtve končajo z visoko finančno škodo in globokim razočaranjem.

Vse več ljudi ljubezen išče na spletu. Že zadnjih nekaj let je opazen trend naraščanja uporabnikov različnih spletnih aplikacij za zmenke, ki pa so tekom pandemije postale le še bolj priljubljene. Po nekaterih podatkih se je kar 90 % novonastalih parov spoznalo na spletu! Iskanje partnerja na spletu torej ni nič neobičajnega, vendar pa takšen način spoznavanja prinaša tudi številne varnostne izzive. Na osamljene ženske med drugim prežijo spletni goljufi, ki jih poskušajo z laskavimi besedami zvabiti v t.i. ljubezensko prevaro. Na SI-CERT zadnja 3 leta redno beležijo med 50 in 60 prevar letno, pri čemer lahko oškodovanja znašajo tudi več deset tisoč evrov. 

Vsako leto več kot 50 žrtev ljubezenskih prevar

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so prvo prijavo ljubezenske prevare prejeli leta 2013. Vse do leta 2017 je bilo takšnih primerov v Sloveniji le peščica, od 2018 dalje pa je opazen trend naraščanja tudi na tem področju. Zadnja 3 leta na SI-CERT beležijo med 50 in 60 prijav ljubezenskih prevar letno, pri čemer pa poudarjajo, da je realna številka verjetno višja. Mnogo žrtev namreč zaradi občutka sramu svoje zgodbe ne želi razkriti. Čeprav gre za relativno preprosto spletno prevaro, se finančna oškodovanja pri ljubezenski prevari pogosto merijo v več tisoč, včasih tudi več deset tisoč evrih. V letu 2021 je najvišje zabeleženo oškodovanje znašalo kar 110.000 evrov.

Zgodi se lahko vsakemu

Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejše in neizobražene uporabnice. Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, najdemo ženske najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki pa jim je skupen občutek osamljenosti. In čeprav so v večini primerov žrtve ljubezenskih prevar ženske, se med njimi najdejo tudi moški. 

Mnogi uporabniki težko razumejo, kako pride do takšne prevare, zato so na SI-CERT posneli dramatizirano zgodbo »Za ljubezen«, ki temelji na resničnih prijavah uporabnic. Epizoda je del spletne serije »Klik«, ki so jo zasnovali na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu. 

Za več informacij o ljubezenskih prevarah obiščite spletno stran SI-CERT. 

Spoznajte pa tudi druge vrste spletnih prevar.

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet