• Na voljo ni predlogov.

Otroci in denar

Kdaj je čas za prvi bančni račun? In kdaj otroka začeti navajati na varčevanje?

Se doma z otroki pogovarjate o denarju in pomenu pravilnega ravnanja z njim? Ali veste, da odnos do denarja v največji meri izvira prav iz družine? Otrok že od malega opazuje svoje starše in se navzema njihovih navad. Poskrbimo, da bodo le-te dobre in bomo otrokom dober zgled. Ne nazadnje, pa bo to ugodno vplivalo tudi na naš družinski proračun!

Prvi stik z denarjem

Otroci še ne dojemajo vrednosti denarja, jim je pa vsekakor zanimiv. Prvi stik z njim imajo običajno, ko jim starši ali sorodniki podarijo kak kovanček. Ko so otroci še majhni, je najbolje da ga spravijo v hranilnik. Ker so vrednosti, ki jih dobijo, navadno majhne, se bodo tako naučili potrpežljivosti, saj bo trajalo nekaj časa, da bodo prišli do zneska, s katerim si bodo npr. lahko kupili želeno igračo. To si bodo gotovo zapomnili in jo še posebej cenili, saj bo to prva stvar, ki si jo bodo kupili sami.
 

Kdaj je čas za prvi bančni račun? 

Veliko staršev se za odprtje prvega bančnega računa za otroke odloči ob vstopu otroka v šolo, ni pa to pravilo. Vsak starš lahko za svojega otroka najbolje oceni, kdaj je dovolj zrel za to. Nekateri se na primer za odprtje računa za otroka odločijo že takoj po rojstvu. Nanj polagajo ves denar, ki ga za otroka prejmejo v dar od drugih. Z leti se na njem lahko nabere lepa vsota, za katero se potem skupaj z otrokom dogovorijo, čemu jo bodo namenili.

Bančni račun otroku omogoča prvo izkušnjo gospodarjenja z denarjem. V Intesi Sanpaolo Bank otrokom do 15. leta ponujamo brezplačni transakcijski račun otrok, ki ga lahko v kateri koli poslovalnici odprejo njegovi starši oz. skrbniki. Prisotnost otroka ni nujna, vendar otroci navadno z veseljem spremljajo starše, saj je obisk banke zanje poseben dogodek. S seboj imejte vaš osebni dokument s fotografijo in davčno številko ter otrokov dokument, rojstni list in davčno številko.

Otroci od 6. leta naprej lahko prejmejo debetno kartico Activa Visa Inspire za dvigovanje denarja in plačevanje. A brez skrbi, starši imate še vedno nadzor nad tem, kaj se dogaja na otrokovem računu! Do njega lahko namreč dostopate kar prek svoje spletne ali mobilne banke, nastavite pa si lahko tudi obveščanje o poslovanju z debetno kartico prek sporočil SMS. Prav tako mesečno prejemate izpisek o stanju in prometu na računu otroka, in sicer v vašo spletno oz. mobilno banko ali na elektronski naslov.

Kaj pa žepnina?

Tudi za žepnino se veliko staršev odloči ob vstopu otroka v šolo. Mnogi prav s tem namenom odprejo otroku prvi bančni račun. Če smo namreč včasih žepnino vsi dobivali v gotovini, danes temu ni več tako. Vse več staršev se odloča za nakazovanje žepnine, pri čemer so vam na voljo različne, zelo preproste možnosti:

  • Funkcija #withPAY, ki jo najdete v vaši mobilni ali spletni banki, vam omogoča hiter in preprost prenos denarja med vašimi kontakti. Brez prijave v aplikacijo, neposredno z vašega vstopnega zaslona.
  • Tudi storitev Flik prenos vam je na voljo znotraj naše mobilne banke. Omogoča vam takojšnji prenos sredstev na transakcijski račun fizične osebe, prek mobilne telefonske številke ali elektronskega naslova, ki ga imate shranjenega v vašem imeniku v mobilnem telefonu, brez vnosa številke transakcijskega računa prejemnika in to brezplačno.
  • Bolj »klasična« opcija pa je nakazilo prek internega naloga oz. izbira opcije Prenos med mojimi računi, ki jo v mobilni oz. spletni banki najdete v sklopu Plačil. Kot prejemnika preprosto izberete račun otroka in vnesete želeni znesek.

Če sta starš oz. skrbnik in otrok stranki iste banke, so vse vrste nakazil izvedene brez provizije.
 

Kdaj začeti z varčevanjem?

Takoj, ko začne otrok razpolagati z lastnim denarjem je smiselno, da ga začnemo navajati na varčevanje. Prva oblika je lahko, že omenjeno, varčevanje v hranilniku. Vsekakor pa se je dobro z otrokom o pomenu varčevanja začeti resneje pogovarjati, ko enkrat začne prejemati redno žepnino. Takrat je, poleg osebnega transakcijskega računa, smiselno odpreti tudi varčevalni račun. Varčevalni račun je namenjen zbiranju denarja, ki ga ne želimo porabiti takoj, a lahko obenem do njega hitro dostopamo.

Obresti pri vseh klasičnih oblikah varčevanj so trenutno resda nizke, vendar tu v ospredju ni plemenitenje prihrankov. Gre za to, da se otrok nauči, da del žepnine porabi sproti in z njim poteši trenutne, majhne želje, drugi del pa daje »na stran«, z namenom, da si bo sčasoma lahko privoščil nekaj večjega.

Varčevalni račun je popolnoma brezplačen ter obenem najpreprostejša in najpreglednejša oblika varčevanja ter kot taka še posebej primerna za otroke. Poleg tega je povsem prilagodljiv: pogostost in višina vplačil sta popolnoma poljubni. Obvezno je le prvo vplačilo, ki mora znašati najmanj 25 EUR in ta znesek mora ostati na varčevalnem računu do njegove ukinitve.
 

Obiščite nas

Obiščite nas

Z veseljem vas pričakujemo v naši poslovalnici, kjer bomo uredili vse potrebno za odprtje transakcijskega in varčevalnega računa.

Datum objave: 17. 9. 2021

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet