• Na voljo ni predlogov.

Kako dobro poznate plačilne kartice?

Poznate razliko med debetno in "kreditno" kartico? Veste, katere prednosti vam prinaša predplačniška kartica? Si znate ustvariti virtualno kartico? V nadaljevanju najdete odgovore na vsa ta vprašanja!

Ste vedeli, da Slovenci nakupe nad 25 EUR najraje plačujemo s kartico in da priljubljenost tega načina plačevanja vztrajno narašča? Po podatkih raziskave Masterindex* leta je leta 2021 z debetno kartico najraje plačevalo 48,5 %, medtem ko je bilo leta 2018 takšnih 35,9 %. Po drugi strani pa je leta 2021 z gotovino najraje plačevalo 28,5 %, leta 2018 pa kar 44,6 %. V zadnjih treh letih se je slika torej povsem obrnila in kartice so v tem času s prvega mesta »izrinile« gotovino.

Po podatkih letošnje Masterindex raziskave se je v primerjavi s preteklimi leti bistveno povečalo tudi število imetnikov debetne kartice, in sicer s 77 % v letu 2020, na 82 % v letu 2021. Kartice torej Slovencem niso neznanka in večina ima v svoji denarnici eno ali dve bančni kartici. Pa vseeno, kako dobro poznamo kartice, jih imamo? Navadno se zatakne že pri razliki med debetno in kreditno …
 

Kaj je debetna kartica?

Debetna kartica je najbolj razširjena in priljubljena bančna kartica. To je kartica osebnega transakcijskega računa in jo brezplačno dobi vsaka naša stranka (debetna kartica Activa Visa Inspire; obstaja pa tudi debetna kartica Maestro, ki jo vse bolj nadomešča debetna kartica Mastercard). Poslovanja brez nje si večina ne more več predstavljati, pa vendar redkokdo ve, da se ta kartica imenuje debetna. Ponavadi ji pogovorno rečemo kar »navadna« ali preprosto bančna kartica in je najbolj sorodna plačevanju z gotovino.
Njena glavna značilnost je, da se denar z bančnega računa trga takoj po opravljenem plačilu ali dvigu na bankomatu. Porabite pa lahko le toliko denarja, kot ga imate na računu. (Dodatno si sicer lahko uredite redni ali izredni limit na računu.)

Plačevanje in dvigovanje denarja z debetno kartico je možno doma in po svetu (povsod, kjer sprejemajo določeno vrsto kartice – npr. Visa ali Mastercard), ni pa z vsemi debetnimi karticami možno plačevanje prek spleta. Naša debetna kartica Activa Visa Inspire vam to sicer omogoča, a je spletno plačevanje omejeno izključno na prodajna mesta, ki so skladna s standardi 3D Secure in podpirajo storitev Verified by Visa. 

V tujini vam priporočamo dvigovanje denarja na bankomatih z debetno kartico, saj je provizija bistveno nižja.
 

Kaj je kartica z odloženim plačilom?

Le redko kdo jo pozna pod tem imenom, saj ji ponavadi pogovorno pravimo kar kreditna kartica, kljub temu, da to ni najbolj pravilno. V mislih pa imamo kartico Mastercard ali Visa (lahko tudi zlati), ki ju najdete tudi v naši ponudbi. V resnici gre za kartici z odloženim plačilom: omogočata vam takojšen nakup in zamik plačila obveznosti, ki jih poravnate 8., 18. ali 28. v naslednjem mesecu. 

Obresti za zamik plačila vam banka ne zaračuna, plačate pa mesečno članarino za kartico. Za njeno pridobitev morate biti kreditno sposobni – prejemati morate redne mesečne dohodke.

Kartici z odloženim plačilom Visa in Mastercard sta najbolj razširjeni plačilni kartici, zato vam bosta zelo prav prišli v tujini (plačevanje storitev kot so rezervacije v hotelih, letalske karte, restavracije, izdelki v trgovinah itd.), enako pa velja tudi za plačevanje na spletu.

Razlika med debetno in kreditno kartico oz. kartico z odloženim plačilom

Ključna razlika med njima je v tem, da se vam pri plačilu z debetno kartico znesek z osebnega transakcijskega računa odšteje takoj, medtem ko pri kartici z odloženim plačilom obračun vseh opravljenih plačil prejmete z zamikom, na izbrani datum v naslednjem mesecu.

Kaj je predplačniška kartica?

Naša banka je ena redkih, ki ima v ponudbi tudi predplačniško kartico (predplačniška kartica MOJA Activa Visa). Na voljo je tako komitentom kot nekomitentom, saj ni vezana na osebni transakcijski račun, zanjo pa tudi niso potrebni redni mesečni prilivi. Omogoča vam še varnejše nakupe, saj lahko z njo porabite le toliko denarja, kot ga naložite nanjo.

Tudi predplačniška kartica je debetna plačilna kartica. To pomeni, da ste za plačila s kartico bremenjeni dnevno oz. na dan izvršene transakcije, kar vam omogoča enostavno in pregledno upravljanje s finančnimi sredstvi.

Sredstva na kartični račun lahko naložite kadar koli, prek različnih bančnih kanalov (npr. spletne ali mobilne banke).

Omogoča vam brezgotovinsko plačevanja blaga in storitev na prodajnih mestih, dvige gotovine na bankomatih in okencih drugih bank. Še posebej priročna pa je za spletno nakupovanje, saj lahko z njo porabite le toliko denarja, kot ga naložite nanjo, kar posledično prinaša tudi večjo varnost.

Nudi vam tudi visoko zaščito pri izgubi, kraji ali zlorabi kartice, saj je zguba je omejena samo na prednaložena sredstva na kartičnem računu.
 

Kartice v mobilni denarnici

Na priljubljenosti vedno bolj pridobiva tudi mobilno plačevanje. Čeprav radi rečemo, da plačamo kar z mobilnim telefonom, gre tudi tu v resnici za plačilo s kartico. Ob aktivaciji mobilne denarnice se namreč podatki o fizični kartici avtomatsko prenesejo vanjo in shranijo v elektronski obliki.

Naša banka je svojim strankam, uporabnikom mobilnih naprav s sistemom iOS, kot prva slovenska banka ponudila storitev mobilnega plačevanja Apple Pay, nato pa še Google Pay, za uporabnike naprav s sistemom Android.
 

Virtualne kartice

Če so mobilne denarnice že precej poznane in razširjene, pa večjo novost, ki vam jo ponujamo tudi v naši banki, predstavljajo virtualne kartice. To so kartice, ki v fizični obliki ne obstajajo, ampak le na zaslonu vašega mobilnega telefona oz. natančneje v vaši mobilni in spletni banki (kreirate si lahko virtualne kreditne kartice in virtualno debetno kartico Activa Visa Inspire). 

  • To vam omogoča, da virtualno kreirate kartico z drugo številko, kot jo ima fizična kartica. S tem je uporabniku zagotovljen način za zmanjšanje izpostavljenosti prevaram za plačevanje na spletu.
  • Virtualna kartica je lahko enkratna ali veljavna za daljše obdobje. Po porabi nastavljenega limita preprosto ustvarite novo virtualno kartico. 

To je torej naša prihodnost. Kartice se iz fizičnega okolja, tj. naših denarnice, vse bolj selijo v virtualni svet elektronskih naprav.
 

Kako si ustvarite virtualno kartico?

V naši spletni in mobilni banki si lahko kreirate virtualne kreditne kartice in virtualno debetno kartico Activa Visa Inspire. 

Za ogled prikaza v spletni banki obiščite naš Youtube kanal.

Varna uporaba kartic

Varna uporaba kartic

Ne spreglejte nasvetov za varno uporabo kartic – tako spletu kot tudi v trgovini ali na bankomatu.

* Raziskava Masterindex, december 2021

Masterindex je obsežna mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki v Sloveniji poteka že od leta 2009. Raziskavo je v oktobru 2021 na reprezentativnem vzorcu več kot 1.000 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWI) izvedla agencija Mediana. Namen raziskave je spoznati način uporabe plačilnih kartic in nakupovalne navade potrošnikov ter se seznaniti z njihovim pogledom na osebne finance.

 

Datum objave: 20. 12. 2021 (posodobitev: 29. 12. 2022)

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet