• Na voljo ni predlogov.
Trajnostni razvoj

Stefano Del Punta: prizadevanje za spremembe in grajenje prihodnosti

Finančni direktor Intese Sanpaolo o tem, kako je spreminjanje stvari na bolje z uporabo financ velik del identitete banke.

Rhiannon Edwards

23/12/2020

Intesa Sanpaolo je nedavno naznanila povečanje obsega svojega sklada za financiranje krožnega gospodarstva za 1 milijardo EUR, kar pomeni, da je bilo 6 milijard EUR že danih na voljo podjetjem, ki so usmerjena v prehod na krožne načine poslovanja.

Podjetja vseh velikosti lahko oddajo vlogo za sredstva iz sklada in nižje obrestne mere za delo na krožnih projektih.

Poleg sklada je velik uspeh v banki požela krožna obveznica. Banka zdaj daje posojila za poslovne nepremičnine na podlagi okoljskih vidikov.

Finančni direktor Intese Sanpaolo, Stefano Del Punta, ima več kot 30 let izkušenj na področju bančništva in razume, da je uporaba financ za spreminjanje stvari na bolje velik del identitete banke.

»Dvajset odstotkov naših deležnikov je fundacij. Že v svojem DNK-ju imamo zapisano, da smo zelo pozorni na družbena vprašanja … Danes je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo za družbo, ta, da naredimo nekaj dobrega za podnebje.«

V najnovejšem poslovnem načrtu banke je CEO Carlo Messina navedel drzno ambicijo, da se bo Intesa Sanpaolo zavezala k dosegu ciljev standardov okolja, družbe in upravljanja. Kar zadeva zaveze na področju standardov okolja, družbe in upravljanja je Intesa Sanpaolo danes najbolje ocenjena banka v Italiji. Njeno sodelovanje s fundacijo Ellen MacArthur Foundation, ki poteka že peto leto, predstavlja velik del tega dosežka.

"Danes je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredimo za družbo, ta, da naredimo nekaj dobrega za podnebje."

Stefano Del Punta, finančni direktor Intese Sanpaolo

Del Punta verjame, da podpiranje podjetij, ki se danes odločijo spremeniti in sprejeti navedene zaveze, ni le etično neoporečno, temveč tudi zelo smiselno s poslovnega vidika. »Ta podjetja so boljša in zanje je bolj verjetno, da bodo uspela v prihodnosti kot pa podjetja, ki ne upoštevajo krožnih procesov,« pravi.

Pandemija je ustavila investicije in rast v podjetjih po vsem svetu.

Del Punta je prepričan, da bodo podjetja spet začela z investicijami – zlasti ob upoštevanju tega, da je na vidiku novo cepivo. »Pričakujemo močno okrevanje … leto 2020 je bilo na žalost skoraj ves čas 'na čakanju',« še doda.

Italijanska podjetja bolj samozavestno vstopajo v prihodnost in svetu postavljajo zgled. »Imamo mala in srednje velika podjetja, ki so zelo dinamična … so zelo proaktivna in hitro žanjejo priložnosti na trgu,« pove Del Punta.

Danes je na delu veliko globalnih sil, ki vplivajo na bančništvo. Ne le okoljske spremembe in vpliv covida-19, temveč tudi spreminjanje Evrope, ko bo Velika Britanija izstopila.

Del Punta pravi, da je zanj brexit žalosten dogodek, saj ima spomine na čas, ko je živel v Londonu, vendar po njegovem mnenju sprememba ustvarja nove priložnosti.

»Nismo daleč od čezmejne združitve, s čimer bomo ustvarili določene panevropske bančne zmagovalce,« pravi. »Ta proces pa želimo videti iz prve in ne zadnje vrste.«
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet