• Na voljo ni predlogov.
članek

Pametne stavbe obetajo čistejšo prihodnost

Avtomatizacija stavb – tako doma kot v javnosti – bo optimizirala uporabo notranjih prostorov in zmanjšala naše potrebe po energiji.

Rhiannon Edwards

01/12/2022

V globalni razpravi o tem, kako opustiti fosilna goriva, se hitro uveljavlja koncept avtomatizacije stavb. 

Ogrevanje, hlajenje in razsvetljava naših stavb predstavljajo velik del naše skupne porabe energije, pa naj gre za centralno ogrevanje doma, klimatsko napravo v hotelu ali luči v velikem pisarniškem bloku. 

Sedanji sistemi upravljanja energije v gospodinjstvih in poslovnih stavbah so potratni, kar pomeni dvojni strošek – zemeljskih virov v času vse hitrejših podnebnih sprememb in denarja v času globalnih finančnih težav.
 

Luči so prižgane, a le, kadar je nekdo doma

V bližnji prihodnosti bodo vse stavbe, od stanovanjskih blokov do umetniških galerij, imele centralizirana avtomatizirana brezžična vozlišča, ki bodo nadzorovala senzorje za merjenje toplote, svetlobe in vlage.

Sistemi za upravljanje energije v stavbah (Building Energy Management – BEM) obljubljajo, da bodo s pomočjo avtomatizacije optimizirali porabo energije in jo zmanjšali za polovico, zmanjšali stroške in povečali energetsko učinkovitost.

Na podlagi podatkov iz senzorjev bodo sistemi BEM upravljali ogrevanje in razsvetljavo ter tako povečali energetsko učinkovitost brez človeškega posredovanja. 

V času ekstremnega vremena (tako vročega kot hladnega), ki ga povzročajo podnebne spremembe, in dviga cen energije je bil trg BEM leta 2020 vreden 6,8 milijarde evrov in razumljivo hitro raste. 

S tem je v porastu tudi naročniški model za storitve, ki upravljajo in vzdržujejo BEM. Ameriško poslovno svetovalno podjetje Frost & Sullivan ocenjuje, da bodo naročniški modeli za daljinsko upravljanje ogrevalnih in prezračevalnih sistemov do leta 2027 predstavljali 8 % trga.
 

Pametne stavbe

Sistemi BEM (in sistemi za upravljanje energije na domu (Home Energy Management – HEM)) prav tako obljubljajo, da nam bodo pomagali upravljati povpraševanje po energiji, ko bomo prešli na obnovljive vire energije. 

S sodelovanjem z umetno inteligenco se bodo rešitve za upravljanje stavb odmaknile od pasivnega upravljanja energije in se usmerile v optimizacijo izkušenj za končnega uporabnika.

Preprosto povedano to pomeni, da bo umetna inteligenca pomagala preprečevati prenatrpanost na javnih mestih in zagotavljati, da ima vsakdo na delovnem mestu na primer potrebna sredstva za sestanek, pa tudi upravljati druge vire. 

Spremljala se bo kakovost zraka, poudarek pa bo tudi na upravljanju stavb brez dotika, ki bo obravnavalo zelo sodobne probleme onesnaževanja in pandemij.

Trenutno stroški preprečujejo, da bi se umetna inteligenca na področju upravljanja stavb široko uveljavila. Z razvojem tehnologije in zniževanjem stroškov v naslednjem desetletju pa bo umetna inteligenca igrala pomembno vlogo v naših javnih stavbah. 


Umetna inteligenca doma

Hollywoodski filmi nam obljubljajo robote, ki nam bodo prinesli jutranjo kavo (in nato poskušali zavzeti svet). 

Čeprav so možnosti za oboje majhne, se bo revolucija v gospodinjstvu, ki se je začela s pametnim vozliščem za zvočnike in omrežjem pametnih naprav, neizogibno razvijala.

Naslednja inačica je domače omrežje, ki ga poganja umetna inteligenca in je vodeno z glasovnimi ukazi.  

Poleg tega, da bo domača umetna inteligenca lahko upravljala naše naprave in nas zabavala, jo bomo lahko uporabili tudi za koristne informacije o tem, kako uporabljamo svoje domove.

Tako kot v javnih stavbah bo umetna inteligenca spremljala kakovost zraka ter nam pomagala pri varčevanju z energijo in njeni distribuciji.  

Sodelovala bo z obnovljivimi viri energije, kot so doma nameščene sončne celice, ki bodo postale vse bolj priljubljene. 

Umetna inteligenca nam lahko pomaga tudi pri ocenjevanju kakovosti vode, spremljanju porabe vode in opozarjanju na uhajanje vode v cevovodih.

Poleg tega pa bi nam lahko pomagala optimizirati čas ter nam predlagala in naročala izdelke v našem imenu, kar bi nam omogočilo »udobje brez trenja«.

Ko se bo internet stvari naselil v naše domove, bo kibernetska varnost za preprečevanje omrežnih napadov še naprej nujna prednostna naloga – ta trg pa že zdaj raste. 

Na splošno bodo za potrošnike običajni modeli naročnin na sisteme pametnih domov in njihove potrebne varnostne ukrepe.


Prediktivno vzdrževanje

Upravljavcem stavb bosta avtomatizacija in umetna inteligenca omogočili tudi novo obliko vzdrževanja: proaktivno in prediktivno namesto reaktivnega. 

Združeni podatki in strojno učenje bodo upravljavcem stavb omogočili, da v realnem času vidijo stanje stavbnih sredstev: na primer cevovodov ali napeljav. To obeta zmanjšanje stroškov in časa izpada sistema. 

Takšno spremljanje bo potekalo na daljavo. Družba Frost & Sullivan napoveduje, da bosta daljinsko spremljanje in odkrivanje napak do leta 2025 prispevala 64 % prihodkov od digitalnih rešitev v svetovni industriji stanovanj in stavb. 

Pričakujejo tudi, da bo trg napovedovalnega vzdrževanja na področju stanovanj in stavb leta 2025 dosegel 2,8 milijarde dolarjev. 

Zmanjšanje porabe in izgube energije v naših stavbah je bistvenega pomena za prehod s fosilnih goriv na bolj zeleno in produktivno prihodnost. 

Avtomatizacija stavb – tako na osebni kot na javni ravni – obljublja, da nam bo vzela zadevo iz rok in omogočila rezultate, ki bodo spremenili naš planet. In to ne da bi nam bilo treba skrbeti za upravljanje termostata ali ugašanje luči.
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet