• Na voljo ni predlogov.
Krožno gospodarstvo

Obnovljivi viri energije – čas za prevetritev sistema

Da obnovljivi viri energije lahko v celoti uresničijo svoj potencial in preobrazijo naš planet, moramo o našem energetskem sistemu razmišljati v okviru načel krožnega gospodarstva.

25/04/2022

 

Prihodnost našega planeta je odvisna od obnovljivih virov energije. Ti so na dobri poti, da popolnoma nadomestijo energijo, proizvedeno iz fosilnih goriv za ogrevanje naših domov in pogon naših prevoznih sredstev. 

V Italiji, na primer, družba Intesa Sanpaolo za električno oskrbo svojih stavb in dejavnosti uporablja 100 % energije iz obnovljivih virov, do leta 2030 pa bo to dosegla po celem svetu.

Do leta 2050 bo skoraj 90 % električne energije proizvedene iz obnovljivih virov. Vetrna in sončna energija bosta proizvedli skoraj 70 % energije, ki jo bomo porabili v naših domovih. Elektrifikacija nadomešča izgorevanje za pogon naših prevoznih sredstev. Z vsem tem smo bliže ciljem ničelnih neto emisij.

Skupina Intesa Sanpaolo je zavezana, da bo do leta 2030 dosegla neto ničelne emisije za lastne emisije, do leta 2050 pa za svoje naložbene in finančne portfelje. Od leta 2008 je lastne emisije zmanjšala za 60 %.

Vendar je proizvodnja čiste energije le del zgodbe o obnovljivih virih energije. Da bi zagotovili prihodnost našega planeta, moramo preučiti in preoblikovati tudi skladiščenje in distribucijo energije. 

Novi načini pridobivanja energije zahtevajo nov sistem. Če se, na primer, zanašamo na vetrno in sončno energijo, moramo uporabiti najnovejše tehnologije za skladiščenje energije, ki jo proizvedemo v vetrnih in sončnih obdobjih, da bi zagotovili energijo skozi vse leto. 

Sektor obnovljivih virov energije mora izvajati ideje o krožnem gospodarstvu, da bi zagotovil celovito rešitev za težave našega planeta. Na primer, polisilicij v sončnih ploščah je potrebno nadomestiti z materialom, ki ga je na voljo več, denimo s perovskitom. 

Vetrne turbine, sestavljene iz jekla, bakra, aluminija, redkih zemeljskih kovin in steklenih vlaken, je treba zgraditi tako, da jih je mogoče enostavno razstaviti in reciklirati, s čimer se v celoti izkoristijo materiali, ki jih za njihovo izdelavo črpamo na planetu, in odpravijo odpadki. Baterije za električna vozila morajo biti narejene na način, ki omogoča enostavno razgradnjo.

Za pomoč pri doseganju teh ciljev je družba Intesa Sanpaolo prvi strateški partner na področju finančnih storitev Fundacije Ellen MacArthur, organizacije, ki si prizadeva za uresničitev krožnega gospodarstva.

Za dodatne informacije si oglejte zgornji video.

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet