• Na voljo ni predlogov.
Podkast

Zakaj se iz krize s plastiko ne moremo rešiti z recikliranjem

Strokovnjaki iz Združenih narodov, fundacije Ellen MacArthur in družbe Coca-Cola Europe razpravljajo o izzivih pri reševanju krize s plastiko ter o ključni vlogi financiranja pri reševanju te težave.

21/07/2023

Prisluhnite pogovoru strokovnjakov Združenih narodov, fundacije Ellen MacArthur in družbe Coca-Cola Europe o krizi s plastiko in o tem, kako jo lahko rešimo.

Samo 2 % reciklirane plastike se vrne v sistem za ponovno uporabo, čeprav program recikliranja plastike obstaja že več kot 40 let. Če ne ukrepamo zdaj, bo v oceanih do leta 2050 več plastike kot rib. 

Recikliranje ni edini odgovor na krizo onesnaževanja s plastiko. Pomembno je, da se pogovoru pridružijo tudi proizvajalci, ki plastiko uporabljajo.  

Prisluhnite najnovejšim pogovorom bančne skupine Intesa Sanpaolo, v katerem strokovnjaki iz Združenih narodov, fundacije Ellen MacArthur in družbe Coca-Cola Europe razpravljajo o tem, kako lahko finančni in proizvodni sektor pomagata pri reševanju težave s plastiko.

Onesnaževanje s plastiko je eden največjih izzivov, s katerimi se mora spopasti krožno gospodarstvo. Če ne ukrepamo zdaj, bo v oceanih do leta 2050 več plastike kot rib. 

Cilj finančne spodbude programa Združenih narodov za okolje je uporaba finančnih rešitev za odpravo onesnaževanja s plastiko na planetu. Skupina Intesa Sanpaolo je članica pobude ZN. 
 

"Za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko za kratkotrajno uporabo do leta 2040 se bodo morali spremeniti celotni sistemi.
Način, na katerega plastiko izdelujemo in uporabljamo, bomo morali spremeniti, tako da bo vodil stran od trenutnega linearnega modela h krožnemu modelu, pri tem pa bo treba finančne sile močno preusmeriti.
Finančni sektor mora ob prehodu v krožno gospodarjenje s plastiko podpirati svoje stranke.
"

Peggy Lefort, vodja sektorja za onesnaževanje in krožno gospodarstvo pri finančni pobudi programa Združenih narodov za okolje

Spreminjanje trenutnega sistema je dobro ne le za planet – s tem bodo do leta 2040 ustvarjeni tudi prihranki pri stroških v ocenjeni višini 4,5 bilijona USD. 

„Prepričana sem, da je to mogoče, saj znanost pravi, da je,“ pravi Peggy Lefort.

Za spodbujanje k transformaciji pri uporabi plastike mora finančni sektor sodelovati s proizvodnim. Zato je bančna skupina Intesa Sanpaolo prvi strateški partner za finančne storitve Fundacije Ellen MacArthur (EMF), dobrodelne organizacije, katere poslanstvo je udejanjanje zamisli o krožnem gospodarstvu. To partnerstvo obstaja od leta 2015.

Ena največjih prednostnih nalog fundacije EMF je reševanje onesnaževanja s plastiko prek ponovnega premisleka o sistemih.
 

"Težava je ogromna.Ne moremo je kar ignorirati.
Ne gre le za veliko zaplato smeti v Pacifiku. Živim v Evropi, v Angliji. Ko se z otroki sprehodim po plaži, vidim plastične delce.
"

Gilonne Traub, vodja partnerstva pri fundaciji Ellen MacArthur

Čeprav so sistemi za recikliranje vzpostavljeni že približno 40 let, je recikliranih samo 14 % plastične embalaže in le 2 % se vrneta v sistem za ponovno uporabo.

Recikliranje zato ni edini odgovor na krizo onesnaževanja s plastiko. Ključno je, da se pogovoru pridružijo tudi proizvajalci, ki plastiko uporabljajo. Družba Coca-Cola Europe, na primer, je še en strateški partner fundacije Ellen MacArthur. 
 

"Pred nami je veliko izzivov, saj moramo podati celovito rešitev za vsak posamezni trg.
Delujemo v več kot 200 državah in na teh trgih je v vsaki regiji drugačna situacija – razlikujejo se vlade, zakonodajna okolja in vedenja potrošnikov.
Za nas je absolutno ključnega pomena, da smo partner fundacije Ellen MacArthur. S sodelovanjem lahko obravnavamo kompleksne izzive.
"

Ana Gascón, direktorica pobude Svet brez odpadkov pri družbi Coca-Cola Europe

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet