• Na voljo ni predlogov.

Varčevanje

Zakaj je varčevanje pomembno?
Naložbe in varčevanje

Varčevanje

Projekt finančnega izobraževanja Intese Sanpaolo

21/08/2021

V naših družinskih proračunih je zelo pomemben dejavnik: varčevanje. 

Prihranki so tisto, kar uspemo dati na stran iz našega proračuna ob koncu meseca ali leta, potem ko smo plačali vse stroške, fiksne in neizogibne, kot so računi, variabilne, ki so odvisni od naših potrošniških odločitev, kot so hrana, oblačila, fitnes, in občasne ali izjemne, kot je darilo, ki si ga želimo podariti!

Varčevanje je naše osebno »zavarovanje« za prihodnost.
 

Kako varčevati?

Kako varčevati?

Varčevati je mogoče na različne načine in z ustreznimi potrošniškimi odločitvami.

Poglejmo fiksne izdatke, kot so računi za elektriko. Ali je mogoče prihraniti? Seveda, pri čemer lahko obenem ohranimo tudi planet. Kolikokrat smo že pustili prižgano luč, ko smo zapustili sobo? Ali pa smo klimatsko napravo vključili na najvišjo možno raven, ne da bi jo izklopili, ko gremo ven? In pralni ali pomivalni stroj: ali smo ju vklopili šele, ko sta bila polna? Tudi uporaba električne energije v majhnih količinah, na primer s televizorjem v stanju pripravljenosti, je statistično gledano ena največjih izgub električne energije, kar lahko vpliva na račune, ki jih plačujemo!

Spremenljive izdatke je mogoče očitno zmanjšati z izbiro cenejših izdelkov. Varčevanje pa ni nujno žrtvovanje, temveč pametna izbira, tudi v tem primeru s pozitivnimi posledicami za naš proračun. Vzemimo primer hrane. Po evropskih podatkih so družine med tistimi, ki so zaradi prevelikih nakupov in slabega skladiščenja odgovorne za največje količine zavržene hrane. Dobro načrtovani izdatki lahko zmanjšajo družinske izdatke za hrano in globalne stroške v smislu izgube virov.

Seveda je najlaže varčevati prav pri priložnostnih izdatkih oziroma se raje odločiti za preložitev nakupa, da bi del prihodkov namenili pomembnejšemu projektu: naj grem v kino ali naj prihranim denar, da bom lahko naslednji mesec bratu kupil darilo za rojstni dan?

Vsak družinski član se lahko odloči za varčevanje, vendar mora imeti za to dober razlog.

Odgovorno in skupno varčevanje. Varčevanje je pomembno vprašanje, o katerem se je treba pogovarjati v družini, zlasti z mlajšimi člani. Ena od prednosti gospodarsko razvitih družb je razpoložljivost potrošniških dobrin, v zvezi s katerimi mladi težko razumejo, da se je treba pred porabo odločiti ali odložiti nakup nečesa želenega. Tudi zato je koristno, da se majhni otroci navadijo samostojno upravljati z majhno vsoto denarja, »žepnino«. Seveda je treba določiti skupna pravila in pogoje: za katere stroške so otroci odgovorni in jih je treba plačati iz žepnine? Če žepnine zmanjka, kako ravnati, ko želijo nekaj kupiti? Nakup se odloži! In naslednjič se bodo odločali bolj odgovorno. Vedno se je koristno učiti na lastnih napakah!

Toda zakaj sploh varčevati?

Toda zakaj sploh varčevati?

Varčevanje je namenjeno zadovoljevanju prihodnjih potreb in projektov (na primer pričakovanje rojstva otroka, otrok na univerzi, načrtovane počitnice, nakup stanovanja itd). Z odlaganjem denarja na stran v obliki prihrankov zadovoljimo to prvo pomembno potrebo. 

Vendar so prihranki pomembni tudi za varnost: za spopadanje z nepričakovanimi dogodki, kot je okvara pralnega stroja ali, bog ne daj, nujna zdravstvena potreba.

Druga oblika rezerve je varčevanje za socialno varnost, ki zahteva redno in načrtovano prostovoljno vplačevanje zavarovalnih polic in/ali pokojninskih skladov.

Denar lahko tudi odložimo in ga pustimo, da dela za nas, z naložbami v finančne produkte, iz katerih lahko pridobimo dodatne vire dohodka z zapadlimi obrestmi, izplačilom kuponov ali dividend.
 

Kje varčevati?

Kje varčevati?

Že zelo dolgo velja, da hranjenje prihrankov »v nogavici« ni preveč varno, prav tako ni prav nič koristno hraniti prihranke na skrivaj kot v »trezorju strica Skopušnika«. Denar je varen, postane produktiven, ustvarja obresti in novo bogastvo, ko ga položimo v banke, kjer strokovni strokovnjaki poskrbijo za njegovo kroženje. 

Vloga bank je že od njihovega nastanka prav ta: zbirati prihranke, jih uporabiti za naložbe, ki prinašajo dohodek, in dajati posojila posameznikom, podjetjem in javnim ustanovam, da se lahko izboljšajo, zadovoljijo potrebe in razvijajo. 

Vsaka banka določi podrobnosti o tem, kako bo upravljala prihranke, ki so pri njej deponirani, glede na cilje varčevalca: projekti, varnost, blaginja, naložbe. 

Za vsako postavko ima varčevalec na voljo več možnosti z različnimi stroški, prednostmi in morebitnimi tveganji. To so vse možnosti, katerih prednosti in slabosti lahko danes analiziramo zaradi informacij, ki so na voljo na spletu, ter odgovorno in neposredno izberemo na spletu. 

Strokovnjak, ki je vedno na voljo. Za primere, ko se soočamo z dvomi, so danes vse banke razvile dvojni komunikacijski kanal: prek spleta, tudi prek družbenih medijev, po telefonu in pa s strokovnjaki v poslovalnicah.
 

Več informacij
Poseben način varčevanja so naložbe v dragocene predmete (zlato, dragi kamni, slike, kipi, krzno itd.) in nepremičnine. To so »varna zatočišča«, ki jih izberemo za zaščito premoženja, ki ga ogrožajo pojavi, kot je inflacija. 

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet