• Na voljo ni predlogov.

Nakupi prek spleta – da ali ne?

Katere so prednosti in slabosti spletnega nakupovanja? Kako poskrbeti, da bo tudi varno in kakšen način plačila izbrati?

December, najbolj praznični mesec v letu, je poln različnih obdarovanj in raznoraznih akcijskih ponudb trgovcev, s tem pa tudi nakupov. Ali se bomo odpravili po nakupih v tem času sploh ni vprašanje – odločamo se kam oz. kako? Ali bomo nakupe opravili v fizičnih trgovinah, prek spleta ali kombinaciji obojega?

Naraščajoča priljubljenost nakupovanja prek spleta

V letu 2020 je internetno oz. spletno nakupovanje, »po sili razmer«, povezanih s takratno situacijo doma in v svetu, doseglo izjemen pospešek. Če je leta 2018, po podatkih raziskave Masterindex*, prek spleta občasno ali pogosto nakupovalo 71 % Slovencev, jih je leta 2020 že 76 %. Danes je takšnih 78 %, kar pomeni, da spletno nakupovanje ohranja in še nekoliko povečuje priljubljenost, ki jo je pridobilo v času pandemije koronavirusa.

Kar 70 % vprašanih je nakup prek interneta oz. spleta izvedlo v zadnjem mesecu, pri čemer z leti na priljubljenosti oz. deležu nakupov pridobivajo slovenske spletne trgovine v primerjavi s tujimi. V spletnih košaricah pa se najpogosteje znajdejo oblačila, obutev in modni dodatki, elektronske naprave, gospodinjski aparati, kozmetika in parfumi ter letalske karte in nastanitve.
 

Prednosti spletnega nakupovanja

V tem trenutku lahko izmed razlogov izvzamemo »zdravstveni« vidik, ki je v času koronavirusa pripomogel k porastu števila nakupov prek spleta. Ostale pa so druge prednosti, zaradi katerih še naprej ohranja svojo priljubljenost:

 • Je izjemno priročno in hitro, saj ga lahko opravimo od koder koli, najraje pa kar iz udobja lastnega doma, brez odvečnih poti.
 • Ponuja nam izredno širok nabor izdelkov in blagovnih znamk, saj lahko nakupujemo v spletnih trgovinah z vsega sveta.
 • Po nakupih se lahko »odpravimo« kadar koli, saj so spletne trgovine dostopne vsak dan, 24 ur na dan.
 • Omogoča preprosto in hitro primerjavo istega izdelka pri različnih ponudnikih ter posledično nakup pri najugodnejšem.
   

Slabosti spletnega nakupovanja

Kljub temu, da več kot tri četrtine Slovencev občasno ali pogosto nakupuje prek spleta, spletno nakupovanje še ne bo tako hitro nadomestilo klasičnega nakupovanja. Večino nakupov še vedno opravimo na prodajnih mestih, in sicer iz različnih razlogov:

 • Izdelka si ne moremo ogledati oz. preizkusiti v živo.
 • Ni osebnega stika s prodajalcem za pomoč in dodatne informacije.
 • Ne želimo plačevati stroškov dostave.
 • Nekateri preprosto uživajo v sami izkušnji nakupovanja v priljubljenih trgovinah.
 • Varnostni pomisleki, povezani s plačevanjem prek spleta.
   

Poskrbite za varen nakup!

Varnostni pomisleki pri nakupovanju prek spleta niso neutemeljeni. Zlorabe se dogajajo, prevaranti pa so zelo iznajdljivi in inovativni ter izumljajo vedno nove načine, kako pridobiti finančno korist na račun neprevidnih in nepozornih uporabnikov. 

S tem vas ne želimo odvrniti od spletnega nakupovanja, pač pa le opozoriti, da ste pri njem previdni. Zato vas vabimo, da si preberete priporočila za varno spletno nakupovanje - predvsem, kako pred nakupom preveriti spletno prodajno mesto. To je še posebej pomembno, če nakupujete v nepoznanih, še nepreverjenih spletnih trgovinah.
 

Kako plačevati na spletu?

Podatki raziskave Masterindex kažejo, da največ ljudi (več kot polovica) spletne nakupe plačuje s karticami. Če ste med njimi tudi vi, si preberite nasvete za varno rabo kartic

Niso pa vsa plačila s karticami enako (ne)varna oz. izpostavljena zlorabam. Če želite poskrbeti za večjo varnost, vam priporočamo eno izmed naslednjih možnosti:

 • Za plačila uporabljajte predplačniško kartico MOJA Activa Visa. Ker ni vezana na osebni transakcijski račun, vam omogoča še varnejše nakupe. Poleg tega lahko porabite le toliko denarja, kot ga naložite nanjo.
   
 • Za plačevanje na spletu uporabite virtualno različico vaše fizične kartice! Virtualna kartica je kartica, ki v fizični obliki ne obstaja, pač pa le na zaslonu vašega mobilnega telefona oz. natančneje, v vaši mobilni ali spletni banki. Ustvarite si jo sami, kar potrebujete je le naša mobilna ali spletna banka in ena izmed fizičnih kartic: debetna kartica Activa Visa Inspire oz. kartica z odloženim plačilom Activa Visa ali Activa Mastercard. Virtualna kartica ima drugačno številko kot fizična kartica, s čimer zmanjšate vašo izpostavljenost prevaram pri plačevanju na spletu. Vsakokrat, ko si ustvarite novo virtualno kartico ima ta drugačno številko in drugačno kodo za potrjevanje (CVC oz. CVV koda na hrbtni strani kartice). Oglejte si video prikaz, kako si v mobilni banki preprosto ustvarite virtualno kartico.
   
 • Za varno spletno plačevanje pa lahko uporabite tudi storitev mobilnega plačevanja Apple Pay (mobilna aplikacija Apple Wallet) oz. Google Pay (mobilna aplikacija Google Wallet). Z aplikacijama lahko plačujete na spletnih prodajnih mestih, ki ponujajo to možnost. Obe rešitvi zagotavljata večplastno zaščito, kar še dopolnjuje varnost, ki jo že zagotavljajo plačilne kartice Visa oz. Mastercard. Pri plačilu s kartico, shranjeno v virtualni denarnici Apple Wallet oz. Google Wallet, aplikacija prodajnemu mestu pošlje številko računa naprave in dinamično varnostno kodo, ki se spreminja z vsako transakcijo, kar zagotavlja dodatno varnostno zaščito pred goljufijami. Številka kartice se nikoli ne posreduje, zaradi česar najbolj občutljivi podatki ne zapustijo naprave, s katero plačujete.


Ne glede na to, kje boste nakupovali in kako boste plačevali – naj bo izkušnja prijetna, predvsem pa varna!

 

Datum objave: 19. 12. 2022
 

* Raziskava družbe Mastercard® – Masterindex, oktober 2022

Masterindex je obsežna mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki v Sloveniji poteka že od leta 2009. Raziskavo je v oktobru 2022 na reprezentativnem vzorcu več kot 1.000 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWI) izvedla agencija Mediana. Namen raziskave je spoznati način uporabe plačilnih kartic in nakupovalne navade potrošnikov ter se seznaniti z njihovim pogledom na osebne finance.

Povezane vsebine

Premišljeno po prazničnih nakupih
Z virtualno kartico do še varnejših spletnih nakupov
Poskrbite za varnost spletnih plačil
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet