• Na voljo ni predlogov.
Krožno gospodarstvo

Krožno gospodarstvo: ključ do zaustavitve podnebnih sprememb

S krožnim gospodarstvom lahko predrugačimo svojo prihodnost in se umaknemo z uničujoče poti, ki vodi k podnebnim spremembam.

05/08/2022

 

Uničujoč vpliv podnebnih sprememb lahko vidimo povsod, kamor pogledamo – od poplav do gozdnih požarov in topljenja ledenikov. Gre za problem, ki smo ga ustvarili mi, ljudje; da bi ga rešili, moramo tudi svoja vedenja spremeniti mi – ljudje. 

Za 45 odstotkov emisij (1), ki povzročajo podnebne spremembe, je odgovorna proizvodnja zgradb, avtomobilov, oblačil in hrane za naše vsakodnevno življenje.  

Krožno gospodarstvo nam bo v pomoč pri ponovnem premisleku o tem, kako izdelujemo te vsakodnevne predmete – kako lahko zmanjšamo emisije in se podamo na pravo pot do cilja Pariškega sporazuma, ki določa znižanje temperature na Zemlji za 1,5 stopinje. 

Če krožno gospodarstvo uvedemo le na petih področjih – na področju cementa, aluminija, jekla, plastike in hrane –, lahko iz našega ozračja do leta 2050 očistimo 9,3 milijarde ton CO2. To je enako, kot če bi vse emisije zaradi transporta zmanjšali na nič. (2)

V kakšno pomoč nam bo krožno gospodarstvo? Načela krožnega gospodarstva so zasnovana tako, da preprečujejo odpadke in onesnaževanje v vsaki fazi proizvodnega procesa ter zmanjšujejo čezmerno porabo škodljivih izdelkov. 

Oglejmo si, na primer, cement. Za gradnjo našega sveta ga uporabljamo po vsem planetu. Vendar pri proizvodnji cementa nastane 8 % globalnih letnih emisij CO2 (3). Za proizvodnjo cementa sežigajo fosilna goriva ali odpadke, da apno v peči segrejejo do izjemno visokih temperatur in da se tako tvori kalcijev oksid – gre za kemični proces, katerega posledica so dodatne emisije CO2.

Lahko bi znova razmislili o načinu, s katerim proizvajamo cement, tako da bi ogljik raje zajeli, namesto da ga izpuščamo, pri tem pa uporabili nove materiale in načine uporabe. To je primer vpliva, ki ga lahko ima razmišljanje v okviru načel krožnega gospodarstva. 

Ne gre le za zmanjšanje vpliva starega sistema. Gre za to, da znova sedemo za pisalno mizo in premislimo, kako bi lahko delovali bolje. 

Enako velja za druge procese v industriji, na primer pri proizvodnji jekla in aluminija.

S ponovnim razmislekom o proizvodnji teh materialov in hkrati s ponovnim razmislekom o njihovi uporabi v stavbah bi lahko do leta 2050 zmanjšali emisije toplogrednih plinov za ekvivalent 3,1 milijarde ton CO2. Za primerjavo: to je več emisij, kot so jih države članice Evropske unije skupaj ustvarile leta 2019 (4).

Enako lahko storimo v vseh sektorjih: sektorjih oblačil, avtomobilov, hrane – v okviru načel krožnega gospodarstva lahko znova premislimo o vsem, kar uporabljamo, tako da bo pametneje in bolje za naš planet. 

Bančna skupina Intesa Sanpaolo je prvi strateški partner za finančne storitve Fundacije Ellen MacArthur, ki zagovarja prehod v krožno gospodarstvo. 

Če želite izvedeti več o tem, kako nam krožno gospodarstvo lahko pomaga pri tem, da obrnemo trend podnebnih sprememb in poskrbimo za prihodnost planeta, si oglejte video.

 

Viri:
(1) https://emf.thirdlight.com/link/w750u7vysuy1-5a5i6n/@/preview/1?o
(2) https://ellenmacarthurfoundation.org/completing-the-picture
(3) https://medium.com/circulatenews/building-a-world-free-from-waste-and-pollution-575efb9a6a47
(4) https://ellenmacarthurfoundation.org/news/our-plan-for-cement-the-circular-economy

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet