• Na voljo ni predlogov.

Mesečno varčevanje za vse generacije

Korak za korakom do finančne stabilnosti

S partnerjem delate načrte za skupno prihodnost? Ste pravkar dobili otroka? Ali pa razmišljate o finančni preskrbljenosti po upokojitvi? Vsako življenjsko obdobje s seboj prinaša svoje potrebe in z njimi povezane finančne zahteve. Na nas pa je, kako lahko le-te realiziramo.

Najlažje in najugodneje je, če lahko finančne cilje izpolnjujemo s privarčevanimi sredstvi. V nasprotnem primeru se moramo zadolžiti. Vemo pa, da je varčevanje »tek na dolge proge«, zato je pomembno, da z njim začnemo dovolj zgodaj.

Marsikdo je morda zmotno prepričan, da si varčevanja v tem trenutku ne more privoščiti in z njim odlaša na čas, ko bo imel višjo plačo, ko bo odplačal kredit, ko bodo otroci preskrbljeni itd. A dejstvo je, da si večina lahko privošči vsak mesec »dati na stran« majhen znesek, če vsaj kolikor toliko skrbi za urejenost svojih osebnih financ.

Postopno varčevanje z nizkimi zneski

Varčevanje v skladih prek mesečnih vplačil je priljubljena metoda naložb. Gre za enostavno obliko varčevanja, ki omogoča mesečno vlaganje v vzajemne sklade. Od klasičnega varčevalnega računa se razlikuje v tem, da tu ne gre zgolj za prenos sredstev iz transakcijskega računa na varčevalni račun, pač pa da s sredstvi, ki jih vplačate v varčevalni načrt, kupite določeno število enot premoženja v skladih. Zato vam ta oblika varčevanja lahko prinese potencialno višje donose v primerjavi s klasičnimi oblikami varčevanj, vendar pa lahko naložba vodi tudi v večjo finančno izgubo kot klasične oblike varčevanj.

Varčevalni načrt  je primeren za doseganje dolgoročnih finančnih ciljev, kot so varčevanje za nakup nepremičnine, dodatno pokojnino ali šolanje otrok.

Prednosti mesečnega varčevanja v skladih

Zmotno je prepričanje, da je varčevanje v skladih primerno le za tiste, ki imajo veliko denarja ter specifična finančna znanja. V resnici gre za precej enostaven produkt, s katerim nimate dodatnega dela niti zanj ne potrebujete posebnih znanj

Varčevalni načrt z mesečnimi vplačili vam prinaša številne prednosti:

  1. Dostopnost in prilagodljivost: Mesečno varčevanje v skladih je na voljo širokemu krogu vlagateljev. Vplačila so lahko relativno nizka (že od 40 evrov na mesec), kar omogoča dostop do naložb tudi vlagateljem z manj sredstvi. Poleg tega lahko zneske vplačil prilagodite svojim finančnim zmožnostim in ciljem; kadar koli lahko vplačate dodatna sredstva oz. jih kadar koli dvignete, saj sredstva v vzajemnih skladih niso vezana.
  2. Enostavnost in doslednost: Mesečno varčevanje je preprost in dosleden način varčevanja. Z rednimi avtomatskimi vplačili ne potrebujete kompleksnih strategij ali vsakodnevnega sledenja finančnim trgom. To je posebej koristno za vlagatelje, ki nimajo veliko časa in znanj za spremljanje naložb.
  3. Dolgoročna rast premoženja: Mesečno varčevanje omogoča koriščenje prednosti dolgoročnega vlaganja. Skladi, kamor se vlagajo sredstva, so pogosto oblikovani tako, da omogočajo rast premoženja v skladu z gibanjem kapitalskih trgov. Čeprav lahko finančni trgi kratkoročno tudi močno zanihajo, ima dolgoročno varčevanje v skladih običajno pozitivne donose, ki vodijo do rasti premoženja.
  4. Postopno vlaganje in zmanjšanje tveganja: Z mesečnimi vplačili v sklade lahko postopoma gradite svoje premoženje. Namesto da bi vložili celoten znesek naenkrat, redno vplačujete manjše zneske skozi daljše obdobje. S tem se zmanjšuje tveganje naložbe, saj se sredstva vlagajo v različnih tržnih razmerah in posledično po različnih cenah.
  5. Zmanjšanje vpliva časovnih nihanj trga: Vplačila v daljšem časovnem obdobju zmanjšujejo vpliv nihanja cen na vašo naložbeno vrednost in tako pomagajo ublažiti vpliv nepredvidljivih tržnih nihanj.

Kljub številnim prednostim mesečnega varčevanja v skladih je pomembno opozoriti, da je vsaka naložba povezana tudi s tveganji, ki lahko vodijo v večjo finančno izgubo . Banka ne jamči za donosnost vzajemnih skladov, ki je odvisna od gibanja tečajev na kapitalskih trgih. Tržni pogoji se lahko spreminjajo, zato je ključno, da se vlagatelji seznanijo s svojimi cilji, časovnim horizontom in sprejmejo odločitev, ki je v skladu z njihovim finančnim položajem.
 

Koliko lahko prihranite?

Z rednimi mesečnimi vplačili postopno, a zanesljivo varčujete, pri tem pa svoje prihranke tudi plemenititeSvoj prihranek si lahko izračunate z našim investicijskim kalkulatorjem

Za vas smo pripravili tudi primer izračuna. Če ob predpostavki 5 % povprečne letne donosnosti mesečno varčujete 75 EUR, boste v 25 letih skupaj vplačali 22.500 EUR in privarčevali 44.109 EUR*.

* Izračun je zgolj informativne narave, temelji na hipotetični predpostavki povprečne letne donosnosti in ne vključuje morebitnih davčnih obveznosti ter ne predstavlja pričakovane prihodnje donosnosti skladov. 
Banka ne jamči za donosnost vzajemnih skladov in naložba lahko vodi v finančno izgubo.

Kako začeti z varčevanjem v skladih?

Preprosto! Varčevalni načrt lahko v celoti sklenete prek vaše mobilne ali spletne banke. Oglejte si video prikaz postopka, ki vam bo v pomoč pri prvi sklenitvi.

Če še nimate izpolnjene Pogodbe o svetovanju in MiFid vprašalnika (tj. vprašalnik, ki je namenjen oceni vaših izkušenj in ciljev, povezanih z naložbami), vas v postopku sklenitve opozorimo na to in lahko vso dokumentacijo lahko uredite na daljavo. Aplikacija opravi oceno primernosti sklada oz. skladov, ki jih izberete za nakup, glede na vaš vlagateljski profil, ki ga opredelimo s pomočjo predhodno izpolnjenega MiFID vprašalnika. 

Če vam je ljubši osebni posvet v poslovalnici, pa vas vabimo, da si rezervirate sestanek s svetovalcem.

 

 

Datum objave: 28. 8. 2023

Povezane vsebine

Zakaj je varčevanje pomembno?
Kam s prihranjenim denarjem?
Izboljšajte vaše znanje s področja naložb

Obvestilo

To je tržno sporočilo. Pred sprejemom katere koli končne naložbene odločitve preberite prospekt in dodatek k prospektu sklada ter dokument s ključnimi informacijami. Ti dokumenti so z letnim in polletnim poročilom ter drugimi informacijami dostopni na spletni strani in v poslovalnicah Banke. Krovni investicijski skladi Eurizon Fund, Eurizon Manager Selection Fund in Epsilon Fund upravlja družba za upravljanje Eurizon Capital S. A., 28, boulevard Kockelscheuer, L-1821 Luksemburg. Banka Intesa Sanpaolo d. d., Pristaniška 14, Koper, je uradni pooblaščeni distributer omenjenih investicijskih skladov za območje Republike Slovenije. Banka ne jamči za donosnost vzajemnih skladov, naložba lahko vodi v večjo finančno izgubo, za kar vlagatelj sam prevzame tveganje.

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet