• Na voljo ni predlogov.

Se varčevanje v depozitu splača?

Z zvišanjem obrestnih mer, depozit ponovno postaja privlačna in donosna oblika varčevanja.

Prihranki so ključnega pomena za finančno varnost in uresničitev življenjskih ciljev. Ko začnemo varčevati in prihranimo nekaj denarja, se postavlja pomembno vprašanje - kako izboljšati donosnost svojih prihrankov? 

Slovenci veljamo za pregovorno varčen narod. Sredstva na bančnih računih gospodinjstev trenutno dosegajo rekordno raven. Smo pa Slovenci obenem finančno tudi zelo konzervativni. Nismo naklonjeni bolj tveganim oblikam varčevanja, svoje prihranke pa vlagamo predvsem v nepremičnine in depozite. 
Imeti prihranke in se ukvarjati z vprašanjem, kako jih oplemenititi, so vsekakor sladke skrbi. Ni pa nepomembno, saj denar, ki je neaktivno shranjen, ne le ne prinaša donosa, temveč zaradi inflacije tudi izgublja vrednost. 

Če torej razmišljate o tem, kam s prihranjenim denarjem in spadate med bolj konzervativne varčevalce, vas bo gotovo razveselila informacija, da smo v Intesi Sanpaolo Bank v zadnjem času močno zvišali obrestne mere za depozite.
 

Kaj sploh je depozit?

Depozit ali vezana vloga je oblika varčevanja, pri kateri denar, za katerega veste, da ga nekaj časa ne boste potrebovali, za določeno obdobje daste na razpolago svoji banki. Ta vam v zameno za to po izteku vezave izplača dogovorjene obresti.

Depozit: varnost in donosnost v enem

Pri izbiri, kam vložiti svoje prihranke, se soočamo s številnimi možnostmi, od manj do bolj tveganih in od manj do bolj donosnih. Ena od najvarnejših in zdaj tudi donosnih možnosti je depozit. Depozit je odlična izbira, ko imate na voljo sredstva, ki jih ne nameravate potrošiti v bližnji prihodnosti. Ponuja zajamčeno donosnost za določeno obdobje, ki ga lahko sami izberete.

Glavni razlog, zakaj so depoziti privlačna možnost varčevanja, je preprostost in varnost. Vezana sredstva so varna in do višine 100.000 evrov spadajo med zajamčene vloge. Po preteku varčevanja pa natančno veste, koliko obresti boste dobili od banke. Depoziti so tako najbolj preprosta in varna možnost varčevanja. Poleg tega so, zahvaljujoč zviševanju obrestnih mer, postali tudi donosni.
 

Nova era depozitov: višje obrestne mere

Slovenske banke so se v preteklosti morda zdele manj konkurenčne pri depozitnih obrestnih merah v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami. Vendar se je situacija v zadnjem času spremenila. 

V Intesi Sanpaolo Bank smo v zadnjih mesecih bistveno izboljšali obrestne mere za depozite. Oglejte si trenutno veljavno ponudbo (.pdf) in preverite, kakšna vezava se vam najbolj izplača. 

Ker spodbujamo sklepanje depozitov prek digitalnega bančništva boste lahko opazili, da v tem primeru prejmete še višjo obrestno mero! Če pri tem potrebujete pomoč, si oglejte video s prikazom celotnega postopka sklenitve depozita prek mobilne banke oz. spletne banke na našem Youtube kanalu.

Naj navedemo konkretni primer, ki velja na dan 23. 10. 2023: če boste prek digitalnega bančništva znesek 10.000 EUR vezali za 12 mesecev, boste prejeli 2,20 % obrestno mero. Kar pomeni, da vam bo banka po koncu vezave izplačala 220 EUR obresti. Če boste vezali 20.000 EUR, pa bodo obresti znašale 440 EUR.
 

Super kombinacija: sorodna oblika varčevanja

Če imate na voljo presežna sredstva, se lahko namesto depozita odločite tudi za oplemenitenje denarja s sklenitvijo Super kombinacije, ki je kombinacija naložbe v depozit in vzajemne sklade. V tem primeru 70 % sredstev namenite depozitu, 30 % pa vplačilom v vzajemne sklade.

Super kombinacija je optimalna izbira za vas, če imate na voljo nekoliko več sredstev, ki jih nekaj časa ne boste potrebovali, obenem pa želite vaše prihranke razpršiti. Zaradi kombinacije depozita in vlaganja v sklade vam naložba omogoča potencialno višje donose, kot če bi se odločili le za depozit. Je pa Super kombinacija nekoliko bolj tvegana v primerjavi s klasičnim depozitom in zato namenjena varčevalcem, ki so zaradi pričakovanih višjih donosov, pripravljeni sprejeti določeno stopnjo tveganja.

Depozit v okviru Super kombinacije lahko sklenete za 12 mesecev, obrestuje pa se vam po ugodnejši obrestni meri. Letna obrestna mera za depozit za dobo 12 mesecev za obstoječe stranke trenutno znaša 3,3 % letno.

Konkretno to ponudbi pomeni naslednje: če npr. sklenete Super kombinacijo v višini 10.000 EUR, bo 7.000 EUR vezanih v depozitu za 12 mesecev, za kar boste prejeli 231 EUR obresti, 3.000 EUR pa boste vložili v vzajemne sklade iz široke ponudbe banke. Pri Super kombinaciji v višini 20.000 EUR, boste v depozitu vezali 14.000 EUR in zanje prejeli 462 EUR obresti, 6.000 EUR pa boste vložili v vzajemne sklade. (Izračun velja na dan 23. 10. 2023; aktualno ponudbo pa preverite na naši spletni strani).
Banka ne  jamči za donosnost vzajemnih skladov, ki je odvisna od gibanja tečajev na kapitalskih trgih in donosnosti izbranega sklada. 

 

 

 

Datum objave: 23. 10. 2023

rezerviraj sestanek

Naročite se na posvet v poslovalnici

Izberite pravo obliko varčevanja za vas in ne zamudite odlične priložnosti za povečanje donosnosti vaših prihrankov!
varčevanje

Varčevanje


S preudarnim ravnanjem lahko vsak mesec za varčevanje namenimo vsaj majhen znesek. Se vam zdi, da zaslužite premalo, da bi varčevali? Morda morate le spremeniti vaše navade ravnanja z denarjem. 

Kako se torej lotiti varčevanja in zakaj si je pri tem dobro postaviti varčevalne cilje?

Preberi več >>
 

Super kombinacija: dodatne informacije

Opozorila vlagateljem in omejitev odgovornosti

Krovne investicijske sklade Eurizon Fund, Epsilon Fund in Eurizon Manager Selection Fund upravlja družba za upravljanje Eurizon Capital S.A., 28 boulevard Kockelscheuer, L-1821 Luxembourg. Banka Intesa Sanpaolo d. d. je uradni pooblaščeni distributer omenjenih investicijskih skladov za območje Republike Slovenije.

Investicijski skladi niso bančni produkt in ne prinašajo zajamčene donosnosti. Naložbe v investicijski sklad niso vključene v sistem zajamčenih vlog, ki velja za območje Republike Slovenije. Banka Intesa Sanpaolo d. d. ne jamči za donosnost naložbe v sklade. Vlagatelj z naložbo v investicijski sklad sam prevzame tveganje, da bo ob unovčitvi naložbe dobil manj, kot pa je v sklade investiral. 

Tekoči podatki o gibanju vrednosti točke posameznega sklada so dnevno objavljeni v časniku Finance in na spletni strani Intese Sanpaolo Bank. Prospekt investicijskega sklada, Statut investicijskega sklada, dodatek k prospektu za vlagatelje v Republiki Sloveniji ter zadnje objavljeno letno in polletno poročilo so brezplačno dostopni na spletnih straneh in v poslovalnicah Intese Sanpaolo Bank.

Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnje. Iz izračuna pretekle donosnosti naložbe so izvzeti vstopni in izstopni stroški vlagateljev, ki zmanjšujejo prikazano donosnost naložbe. 
Vstopna provizija za sklade Eurizon Fund je odvisna od posameznega podsklada in znaša do največ 1,5 % vplačanega zneska. Izstopne provizije ni. Upravljavska provizija na letnem nivoju znaša največ 1,8 %.
Vstopna provizija za sklade Epsilon Fund je odvisna od posameznega podsklada in znaša največ 1,0% vplačanega zneska. Izstopne provizije ni. Upravljalska provizija na letnem nivoju znaša največ 0,85%.
Vstopna provizija za sklade Eurizon Manager Selection Fund je odvisna od posameznega podsklada in znaša do največ 1,5 % vplačanega zneska. Izstopne provizije ni. Upravljavska provizija na letnem nivoju znaša največ 1,6 %.

Pred sprejemom naložbene naložbene odločitve si preberite celotno opozorilo vlagateljem (.pdf).

 

Obvestilo

To je tržno sporočilo. Pred sprejemom katere koli končne naložbene odločitve preberite prospekt in dodatek k prospektu sklada ter dokument s ključnimi informacijami. Ti dokumenti so z letnim in polletnim poročilom ter drugimi informacijami dostopni na spletni strani in v poslovalnicah Banke. Krovni investicijski skladi Eurizon Fund, Eurizon Manager Selection Fund in Epsilon Fund upravlja družba za upravljanje Eurizon Capital S. A., 28, boulevard Kockelscheuer, L-1821 Luksemburg. Banka Intesa Sanpaolo d. d., Pristaniška 14, Koper, je uradni pooblaščeni distributer omenjenih investicijskih skladov za območje Republike Slovenije. Banka ne jamči za donosnost vzajemnih skladov, naložba lahko vodi v finančno izgubo, za kar vlagatelj sam prevzame tveganje.
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet