• Na voljo ni predlogov.

Korekcije trga

Kako izkoristiti zanimive priložnosti, ki jih ustvarjajo nihanja na finančnih trgih?

Kako se obnaša trg?

Finančni trgi se na gospodarske, politične in podjetniške dogodke odzivajo z močnimi nihanji, kar vpliva na kratkoročne rezultate vlagateljev

V preteklosti se je zgodilo, da je trg v času največjega pesimizma ponudil pomembne priložnosti za vlagatelje, medtem ko so se v trenutkih največjega optimizma pojavila tveganja, ki jih ni mogoče zlahka predvideti.

  • Pravi čas za naložbe ali odprodajo je težko predvideti.
  • Ko prevlada optimizem nad pesimizmom, mnogi vlagajo, a trg lahko ustvari negativne donose, ki jih je težko napovedati.
  • Ko pa prevlada pesimizem, mnogi pogosto ne vlagajo, a  lahko se ustvarijo priložnosti, saj lahko trg nenadoma začne rasti.


V preteklosti si je trg lahko hitro opomogel po trenutkih izrazitih padcev (glejte prikaz na sliki).


Vir: Bloomberg. MSCI World indeks skupnega donosa v USD: Podatki v odstotkih od 1. januarja 1940 do 30. septembra 2021. Sprememba trenda iz bikovskega v medvedjega nastopi, ko je odstopanje od prejšnje najvišje/najnižje vrednosti višje od 13 %.

Korekcije trga

Kako izkoristiti zanimive priložnosti, ki jih lahko ustvarijo nihanja finančnih trgov?

Primer: Učinek pandemije COVID-19

Nedolgo nazaj smo bili priča gospodarskim in družbenim posledicam krize Covid-19, kakršnih še nismo doživeli. Na družbeni ravni je pandemija spremenila potrošniške navade in prisilila podjetja, da spremenijo svoje poslovne modele. V nekaterih sektorjih, kot so informacijska tehnologija, zdravstvo in javna oskrba, se je rast po krizi okrepila, v drugih, kot je energetika, pa bi se lahko rast srednje do dolgoročno upočasnila.

Ta dinamika se je odražala tudi v uspešnosti trgov, kjer je nenadnemu zlomu (točka 1) zaradi širjenja pandemije sledila konstantna rast, kot je prikazano na sliki.

Vir: Interna obdelava podatkov FTSE Mib

Kako izkoristiti zanimive tržne priložnosti?

Nihanja so sestavni del finančnih trgov in lahko ustvarijo zanimive priložnosti. Če se želite racionalno odzvati na nenadne spremembe na trgu in izkoristiti te priložnosti, sprejemajte odločitve na podlagi poglobljenega znanja in profesionalnih orodij ter ostanite osredotočeni na dolgoročne naložbene cilje.

Tudi takrat, ko se trgi spopadajo z negativnim trendom, je lahko koristno vlagati ali ostati vlagatelj, saj je lahko okrevanje tako hitro, da nanj nismo pripravljeni. 

kontaktirajte me

Naročite se na posvet z bančnim svetovalcem

Uspešno doseganje finančnih ciljev se začne s pogovorom. Naši bančni svetovalci so vam na voljo v poslovalnici ali po telefonu.

Vsebina je zgolj informativna, nima trženjske narave in v nobene primeru ne pomeni ponudbe oziroma povabila k ponudbi za nakup ali prodajo kakršnega koli instrumenta. Investicijski skladi niso bančni produkt in ne prinašajo zajamčene donosnosti. Naložbe v investicijski sklad niso vključene v sistem zajamčenih vlog, ki velja za vloge v Republiki Sloveniji. 
Vlagatelj z naložbo v investicijski sklad sam prevzame tveganje, da bo lahko ob unovčitvi naložbe dobil manj, kot je v sklade investiral. 
Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnje.

 

spoznajte svet naložb

Vas zanima več o področju naložb?

Izboljšajte vašo finančno pismenost in znanje s področja naložb ter se seznanite z vsemi ključnimi pojmi!
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet