• Na voljo ni predlogov.

Diverzifikacija oz. razpršitev naložb

Kaj je diverzifikacija in katere prednosti prinaša vlagateljem?

Optimalni finančni instrument za vse tržne razmere žal ne obstaja. Zato najverjetneje ni primerno vlagati le v enega. Diverzifikacija oz. razpršitev naložb je tako lahko osnova dobre strategije za zmanjšanje tveganja

Kaj je diverzifikacija?

Diverzifikacija pomeni vlaganje v najmanj dva finančna instrumenta z različnimi značilnostmi, glede na izdajatelje (različna podjetja), trge (geografska območja, proizvodni sektorji, države),  razred sredstev (delnice, obveznice in skladi) ali valute.

Diverzifikacija omogoča razdelitev portfelja med različne finančne instrumente, kar zmanjšuje tveganje za vlagatelja. Portfelj je nabor finančnih instrumentov, vsak z določenim odstotnim deležem: donosnost portfelja je določena s skupno vsoto donosov posameznega instrumenta in njegovim odstotnim deležem.
 

Zakaj je pomembna diverzifikacija?

Oglejte si video in spoznajte, kako je lahko diverzifikacija osnova dobre strategije za zmanjšanje tveganja.

Katere so prednosti diverzifikacije?

 • Naložba kapitala v en finančni produkt je lahko zelo tvegana, ker vlagatelja izpostavlja večjemu tveganju kot vlaganje v razpršen portfelj finančnih produktov in instrumentov. Žal se ni mogoče zaščititi pred vsakim tveganjem, lahko pa je diverzifikacija dobra zaščitna strategija za vlagatelja. 
 • Vlaganje v en razred premoženja morda tudi ni najbolj prikladno, saj je vnaprej nemogoče vedeti, kateri instrument bo najuspešnejši.
 • Diverzifikacija je lahko dobra strategija za zmanjšanje tveganja, ki jih povzroča nihajnost naložb.
 • Diverzifikacija lahko zmanjša tveganje, zlasti v naložbah v finančne instrumente, ki imajo drugačne ali nasprotne tržne trende (so v šibki ali negativni korelaciji). Poleg tega je nižje tveganje razpršenega portfelja mogoče ohraniti tudi skozi čas in ob spremembah tržnih razmer.
   

Kaj je korelacija?

Korelacija je statistični kazalnik, ki meri soodvisnost gibanja med dvema naložbama. Struktura razpršenega in nekoreliranega portfelja stranki omogoča zmanjšanje tveganja. Korelacija naložb je lahko: 

 • Pozitivna: dva finančna instrumenta gibata na podoben način/v isto smer.
 • Negativna: dva finančna instrumenta se gibata v nasprotni smeri.

Diverzifikacija zmanjšuje tveganje pri naložbah, ko so instrumenti med seboj v šibki ali negativni korelaciji. Če govorimo o večletnih obdobjih, je možno, da bodo kakršni koli negativni rezultati ene naložbe izravnani s pozitivnimi rezultati ostalih instrumentov.

kontaktirajte me

Naročite se na posvet z bančnim svetovalcem

Uspešno doseganje finančnih ciljev se začne s pogovorom. Naši bančni svetovalci so vam na voljo v poslovalnici ali po telefonu.
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet