• Na voljo ni predlogov.

Časovno tržno načrtovanje

Je smiselno iskati pravi trenutek za vstop na trg in izstop z njega?

Kaj je časovno tržno načrtovanje?

Večina vlagateljev meni, da je smiselno vstopiti na trg in izstopiti z njega ob najprimernejšem trenutku s pomočjo časovnega tržnega načrtovanja, in sicer z nakupom delnic pred dvigom cen in prodajo pred upadom. Lažje rečeno kot storjeno.

Izkoriščanje upada cen je lahko dobra strategija, vendar je v praksi zelo težko izbrati najboljši trenutek za vlaganje ali umik naložbe, saj vlagatelji, če jih vodijo čustva, pogosto kupujejo po najvišjih in prodajajo po najnižjih tržnih cenah.

Časovno tržno načrtovanje ali stalna naložba?

V videu si oglejte, zakaj je v praksi zelo težko izbrati najboljši trenutek za vlaganje ali umik naložbe in zakaj nam lahko boljše rezultate prinese stalna naložba.

Sprejemanje naložbenih odločitev

Prikaz možnih naložbenih odločitev, če vlagatelja v različnih fazah vodijo čustva:

 • Vlagatelji, ki jih vodijo čustva, navadno kupujejo po najvišjih tržnih cenah in prodajajo po najnižjih. Izbirati najboljši časa za vlaganje na podlagi čustev je zelo težko, da ne rečemo nemogoče.
 • Če pogledate sliko (točka A), lahko vidite, da trenutki največjega optimizma ne ustrezajo vedno najboljšemu času za vlaganje.
 • Panični trenutki (točka B), ko vlagatelji po navadi umaknejo naložbo, pa lahko predstavljajo srednjeročno priložnost.
   

Pravi pristop: stalna naložba

Glede na težave pri napovedovanju natančnega trenutka vstopa na trg ali izstopa z njega ni najpomembnejše časovno načrtovanje, temveč analiziranje informacij, ki jih ponujata gospodarstvo in trg, da bi se lahko racionalno odločili. Če trgu damo čas s strokovnim pristopom in pravilnim upravljanjem objektivnih informacij, lahko dolgoročno uresničimo želeno vrednost naložbe. Boljši rezultat dosežemo, če imamo stalno naložbo, kot s strategijo časovnega tržnega načrtovanja.

Običajno najboljši dnevi za naložbe na trgih sledijo najslabšim dnem, vendar pa je vedno težje najti pravi trenutek za vstop in izstop s trga.
 

Ključne ugotovitve

 • Glede na težave pri napovedovanju natančnega časa za vstop ali izstop s trga ni najpomembnejše časovno tržno načrtovanje, ampak dati trgu čas.
 • Dati čas trgu omogoča, da se vrednost naložbe sčasoma realizira.
 • Cilj učinkovite strategije, za katero je značilen strokovni pristop je, da želi upravljati gospodarske cikle skozi analizo podatkov (BDP, gibanje trendov, študije ...) in ne na osnovi čustev.
kontaktirajte me

Naročite se na posvet z bančnim svetovalcem

Uspešno doseganje finančnih ciljev se začne s pogovorom. Naši bančni svetovalci so vam na voljo v poslovalnici ali po telefonu.
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet