• Na voljo ni predlogov.

Prenova hiše ali stanovanja

Kateri so ključni koraki, ki jih morate upoštevati pri prenovi doma?

Je vaše stanovanje postalo premajhno? Je hiša prestara? Ali pa si preprosto želite končno imeti dom svojih sanj? Dejstvo je, da se naše potrebe z leti spreminjajo, nepremičnine pa starajo. Idealen scenarij bi bil nakup novega stanovanja ali gradnja hiše. A za marsikoga je le-ta zaradi visokih cen nepremičnin žal neuresničljiv. Zato se poslužujemo drugih, lažje izvedljivih rešitev. 

Razmislite, kako bi lahko izboljšali vaš obstoječi dom, da bi bolje ustrezal vašim potrebam in željam? Morda bi želeni rezultat dosegli s spremembo tlorisa in prerazporeditvijo prostorov ali prenovo podstrešja oz. mansarde? Ali pa »pomladitev« z obnovo fasade, zamenjavo oken in strehe?

Prenova doma je velik projekt, zato se ga vsekakor lotite premišljeno in načrtovano. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne korake, ki jih pri tem upoštevajte.
 

1. Ocena obstoječega stanja in popis potrebnih obnovitvenih del

Obnova hiše ali stanovanja je v vseh pogledih zahteven projekt. Lotimo se ga le redko in želimo, da nam prinaša dolgoročne rešitve. Zato je pomembno, da se ga lotimo premišljeno. 

Kaj vas pri vašem domu moti? Kako naj izgleda po prenovi? Potrebujete za to korenite spremembe (npr. zamenjavo inštalacij ali talnih oblog, prenovo kopalnice ali mansarde) ali zgolj »lepotne popravke« (npr. pleskanje, zamenjavo pohištva ali radiatorjev)? Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, boste lahko določili cilje prenove, na osnovi teh pa popis obnovitvenih del

Natančen popis predvidenih obnovitvenih del in potrebnih materialov je ključen pri pridobivanju ponudb. Čim bolj natančno specificirano bo vaše povpraševanje, tem bolj realne in primerljive bodo lahko ponudbe izvajalcev. Če je to vaša prva prenova in na tem področju niste izkušeni, vam priporočamo sodelovanje z arhitektom. Ta vam namreč poleg izrisa načrtov lahko pripravi tudi popis del in materiala ter predvidene stroške izvedbe.

Najem arhitekta je smiseln tudi s strokovnega in idejnega vidika. Na podlagi njegovih znanj in izkušenj, vam bo znal predlagati rešitve, ki se jih sami verjetno ne bi domislili ali pa vas opozoril na morebitna dodatna potrebna dela. Gotovo si ne želite, da bi po zaključeni prenovi začeli odkrivati pomanjkljivosti ali celo napake v izvedeni rešitvi.

Če bo vaša prenova zajemala večje gradbene posege, ki vplivajo na zunanji videz, povečujejo uporabno površino hiše ali posegajo v nosilno konstrukcijo, pa boste morali pridobiti tudi gradbeno dovoljenje. Vključitev arhitekta bo v takšnem primeru praktično nujna.

2. Ocena stroškov prenove, izbira izvajalca in opredelitev finančnega okvira

Ko imate narejen natančen popis del, lahko začnete s pridobivanjem ponudb. Priskrbite si predračune več različnih izvajalcev – tako boste dobili občutek, kakšna je realna cena prenove (ki bo morda precej odstopala od vaše pavšalne ocene), služile pa vam bodo lahko tudi za pogajanja pri končni ceni. Nekateri izvajalci v ponudbi dodajo 10-20 % za nepredvidena dela; v nasprotnem primeru jih prištejte sami, saj je to precej običajna okoliščina. Vsekakor pa naj višina cene ne bo en in edini kriterij pri izbiri izvajalca. Ne želite si namreč, da izvedeni prenovi ne bi bili zadovoljni s »končnim izdelkom«! 

Po prejemu ponudb boste morda ugotovili, da stroški presegajo vaše zmožnosti. Kaj lahko v tem primeru storite?

 • Kadar nam finančne zmožnosti to dopuščajo je smiselno, da se prenove v celoti lotimo v enem delu. V nasprotnem primeru jo lahko razdelimo v več faz glede na prioritete in logično zaporedje del. 
 • Ocenite, katera izmed del bi lahko izvedli sami in na ta način vsaj nekaj prihranili.
 • Razmislite, kaj je pri prenovi nujno in čemu bi se lahko odpovedali ali pa nadomestili s finančno ugodnejšimi rešitvami.
 • Le redki imajo za prenovo doma privarčevan celoten del sredstev. Zato se v banki pozanimajte o primerni obliki financiranja.
   

3. Izbira financiranja

Na koncu se vse konča pri denarju … A brez skrbi, v Intesi Sanpaolo Bank vam ponujamo različne oblike financiranj, ki pridejo v poštev pri prenovi doma. Pogovorite se z bančnim svetovalcem glede najboljše rešitve za vas.

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit je namenski kredit, saj se koristi za vnaprej opredeljen namen. Ta pa ni zgolj nakup ali gradnja nepremičnine, pač pa je lahko tudi prenova. Da izkažete namen porabe kredita, morate banki za pridobitev stanovanjskega kredita za prenovo, predložiti predračune za dela v okviru prenove.

Poleg ugodnejših obrestnih mer v primerjavi s potrošniškim kreditom, so prednosti stanovanjskega kredita tudi višji znesek kredita  in daljša odplačila doba. Je pa zato postopek sklenitve nekoliko daljši in zahteva več dokumentacije, zato se ga je dobro lotiti sistematično in v sodelovanju z banko.

Financiranje s stanovanjskim kreditom vam torej svetujemo, če potrebujete višji znesek in če se vam s postopkom pridobitve ne mudi zelo.

Hitri potrošniški kredit

Kot pove že ime, vam hitri potrošniški kredit pride prav, kadar denar potrebujete hitro (zaradi česar stanovanjski kredit ne pride v poštev). Še posebej, če nameravate obnoviti oz. zamenjati le opremo stanovanja (npr. pohištvo, gospodinjske aparate), za kar stanovanjskega kredita ne morete skleniti, ali gre za  znesek, ki ga ne morete poravnati kar s kartico z odloženim plačilom ali zvišanjem limita. Naši komitenti lahko namreč že v nekaj minutah pridobijo kredit v višini do 45.000 EUR, brez zavarovanja in z minimalno potrebno dokumentacijo.

Njegova prednost je tudi možnost sklenitve brez obiska poslovalnice, in sicer kar prek spletne oz. mobilne banke (za pomoč pri tem si oglejte video prikaz).

Obrestne mere hitrega potrošniškega kredita so tudi nižje od limita na transakcijskem računu.

3.1 Druge oblike financiranj

Če se odločate za prenovo v manjšem obsegu ali pa ste ugotovili, da vam za plačilo prenove zmanjka le manjši znesek, lahko izbirate tudi med naslednjimi možnostmi:

Pokrijete ga lahko z rednim oz. izrednim limitom na vašem transakcijskem računu. Njegova prednost je, da se obresti zaračunajo samo za koriščeni znesek limita in samo za obdobje koriščenja limita. Res pa je, da so obresti na limit nekoliko višje od obresti kreditov. Zato ga priporočamo predvsem za kratkoročna financiranja za manjše zneske, za katere veste, da jih boste lahko hitro poravnali.

Ločujemo med dvema vrstama limita:

 • Osnovni limit pridobite brez dodatne/izrecne vloge, če izpolnjujete pogoje navedene v Splošnih pogojih za opravljanje plačilnih storitev za potrošnike. Brez stroškov odobritve limita in brez zavarovanja. Naši bančni paketi in večina transakcijskih računov že vključujejo osnovni limit v višini 250 EUR, z možnostjo odobritve prekoračitve do 5.000 EUR.
 • Pogodbeni oz. izredni limit pridobite na podlagi izrecne vloge, za dobo enega leta. Višino pogodbenega limita dorečemo skupaj, na podlagi vaše kreditne sposobnosti. Zavarujete ga lahko s plačilom zavarovalne premije pri zavarovalnici.


Najpreprostejša možnost pa je plačilo s kartico z odloženim plačilom oziroma t.i. "kreditno" kartico. Vendar pa ste v tem primeru omejeni na nižji znesek, in sicer na limit, s katerim razpolagate na vaši kartici. Prav vam bo torej prišlo v primeru, če v trenutku plačila nimate dovolj sredstev na osebnem transakcijskem računu, veste pa, da jih boste prejeli do dneva poravnave obveznosti (to je lahko 8., 18. ali 28. dne v mesecu). Tak primer je lahko npr. nakup določenega kosa pohištva.

Izbirate lahko med klasično kartico ali zlato kartico Visa oz. Mastercard (prednost zlate kartice je višji mesečni limit, ki pa je odvisen od kreditne sposobnosti posameznika). Vsaka izmed njih vam omogoča odlog plačila brez obresti, pa tudi plačilo na obroke. Plačilo zneska nakupa lahko v tem primeru razporedite na daljše časovno obdobje (od 2 do 24 mesecev). Plačilo na obroke je brez obresti, se pa posamezen obrok obračuna skladno z veljavno tarifo.

 

Pri izbiri financiranja in oceni, kakšen znesek boste potrebovali, vsekakor upoštevajte nekaj »rezerve«. Pogosto se namreč zgodi, da je prvotno načrtovani strošek prenove na koncu precej višji od načrtovanega. Razlogi za to so lahko različni – od pavšalne ocene del in stroškov, zapletov, ki se pokažejo med samo izvedbo do dodatnih del, za katera se morda odločimo naknadno.

eko kredit

Okolju prijazno


Je namen vaše prenove okolju prijazna naložba, kot je npr. postavitev sončne elektrarne, ureditev prezračevalnega sistema ali fasada, ki bo zmanjšala toplotne izgube? V tem primeru imate možnost pridobiti kredit Eko sklada, ki vam omogoča pridobitev ugodnejšega kreditiranja za okoljske naložbe.

Če boste investicijo financirali sami, pa lahko prav tako izkoristite subvencije Eko sklada in tako pridobite nazaj delež svoje investicije. 

rezerviraj sestanek

Izberite najprimernejšo obliko financiranja

Potrebujete financiranje za prenovo doma? Pogovorite se z bančnim svetovalcem in izberite najprimejšo za vas!

Datum objave: 18. 4. 2023

Povezane vsebine

Kaj je pomembno vedeti o kreditu?
Kakšna je moja kreditna sposobnost? Koliko kredita lahko dobim?
Skupaj na poti do stanovanjskega kredita
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet