• Na voljo ni predlogov.

Najem ali nakup nepremičnine?

Preverite, kaj je v trenutni situaciji* boljša možnost za vas!

Najemnina ali kredit?

Odločitev, ali živeti v najemu ali kupiti lastno nepremičnino vsekakor ni lahka. Še posebej ob vrtoglavih cenah na trgu. Tako najemniško kot lastniško stanovanje ali hiša prinašata določene prednosti in slabosti. A če se nagibate k nakupu, je zdaj pravi čas za to. Obrestne mere stanovanjskih kreditov so rekordno nizke in samo vprašanje časa je, kdaj se bodo začele dvigovati. 

Slovenci in nepremičnine

Slovenci smo znani po tem, da nas velika večina živi v lastniških hišah in stanovanjih. Zdi se, da nam to veliko pomeni ter nam daje občutek neodvisnosti in varnosti (saj poznate rek »ljubo doma, kdor ga ima«). Obstajajo pa tudi čisto razumski razlogi: ker je Slovenija majhna, se njeni prebivalci ne selimo pogosto. Nepremičnino navadno kupujemo (ali gradimo) za vse življenje. 

V nasprotju z nekaterimi drugimi državami tudi nimamo prave »najemniške kulture« oz. ustrezne najemniške politike, ki bi spodbujala najem. Najemne pogodbe se sklepajo za kratek čas, kratek je tudi njihov odpovedni rok. To najemnikom onemogoča, da bi se v stanovanju zares »udomačili«. Ker je ponudba stanovanj za najem majhna, so najemnine visoke, dogaja pa se tudi, da najemodajalec ceno najemnine dviguje oz. zahteva izselitev.
 

Stanje na nepremičninskem trgu

Stanje na nepremičninskem trgu v Sloveniji ni zavidljivo. Povpraševanje, ki presega ponudbo, preprečuje padec (visokih) cen. Cene nepremičnin so še posebej visoke v Ljubljani, na Obali, v turističnih krajih in drugih mestnih središčih. A če je še pred nekaj leti večina prebivalcev povpraševala po nepremičninah v Ljubljani z okolico, se zdaj ta trend umirja. Predvsem zahvaljujoč epidemiji koronavirusa. Le-ta je močno povečala delež zaposlenih, ki zdaj svoje delo opravljajo od doma. Prav lokacija delovnega mesta, ki je najpogosteje v Ljubljani, pa je v preteklosti močno vplivala na izbiro lokacije nepremičnine. Zdaj se pomen le-te zmanjšuje, poleg tega pa ljudje tudi vse bolj cenimo bližino narave. 

Če vas pri nakupu nepremičnine torej močno omejuje vaš razpoložljivi proračun, razmislite o manj »obleganih« lokacijah, saj lahko to bistveno vpliva na ceno nepremičnine. Enako pa velja tudi za višino najemnine.
 

Prednosti najema

 

 • Ne potrebujete že privarčevanih sredstev oz. so le-ta lahko minimalna (za plačilo varščine in najemnine ter morebitne dodatne opreme stanovanja).
 • Ni stroškov z vzdrževanjem nepremičnine, saj jih plačuje lastnik. Najemnik plačuje le mesečne stroške. 
 • Fleksibilnost. Če nam stanovanje ali lokacija čez čas ne ustrezata več, je selitev lažja.
   

Prednosti nakupa

 

 • Dolgoročna bivanjska rešitev, ki prinaša občutek varnosti in neodvisnosti.
 • Možnost prilagoditve nepremičnine lastnim potrebam in urejanja doma po svojem okusu.
 • Lastništvo nepremičnine, ki spada med najbolj varne finančne naložbe. Lastnik lahko, po potrebi, stanovanje kadar koli odda, proda ali preda svojim otrokom.
   

Zakaj vam svetujemo nakup?

Če imate dolgoročne načrte in bi si radi ustvarili dom ter vam vaša kreditna sposobnost to omogoča, vam vsekakor svetujemo nakup nepremičnine. Dejstvo je, da so najemnine tako visoke, da boste z enakim zneskom, kot bi ga namenili plačilu najemnine, pokrili mesečni obrok kredita. Ključna razlika pa je, da bo v tem primeru na koncu nepremičnina vaša

Kot že omenjeno, so obrestne mere stanovanjskih kreditov rekordno nizke, kar pomeni, da lahko kredit dobite po ugodnih pogojih. Intesa Sanpaolo Bank je tudi ena redkih bank, pri kateri lahko najamete stanovanjski kredit s fiksno obrestno mero z odplačilno dobo do 30 let. To pomeni, da si za celotno obdobje zagotovite takšno obrestno mero, kot velja zdaj, predvsem pa fiksen mesečni obrok skozi celotno obdobje odplačila kredita. 

 

* Vsebina objavljena februarja 2022.

izračun stanovanjskega kredita

Izračunajte si svoj stanovanjski kredit

Naredite si informativni izračun stanovanjskega kredita in ugotovite, koliko bi znašal vaš mesečni obrok odplačila oz. anuiteta.

Novost: Naredite prve korake do stanovanjskega kredita kar prek spleta

Oddaja povpraševanja za stanovanjski kredit prek spleta vam omogoča poenostavljen najem stanovanjskega kredita, saj lahko večino korakov v postopku opravite kar od doma. Prek spleta lahko:

 • izberete termin za video klepet svetovalcem in se o eni pomembnejših življenjskih odločitev posvetujete iz udobja vašega doma, 
 • pridobite podrobnejše informacije o kreditu in kreditni sposobnosti,
 • izveste, katero dokumentacijo nam morate zagotoviti glede na vaše konkretno povpraševanje in status zaposlitve,
 • uporabniki nove spletne in mobilne banke lahko oddate Vlogo za najem kredita in drugo dokumentacijo, povezano z najemom kredita.
   

Uporabne vsebine

Ključ do lastne nepremičnine
Skupaj na poti do stanovanjskega kredita
Najem kredita

Datum objave: 21. 2. 2022

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet