• Na voljo ni predlogov.

Kredit, limit ali kartica?

Katero obliko financiranja izbrati: kredit, limit ali kartico, z možnostjo plačila na obroke?

Je že tako, da je potreb in želja vedno več, kot nam omogoča denarnica. Morda potrebujete nov avto ali računalnik? Si želite prenoviti hišo ali sanjate o dopustu? Če nimate dovolj prihrankov, vam bo prav prišla drugačna oblika financiranja. Možnosti je, na srečo, kar nekaj, vsaka pa ima svoje specifike in prednosti oz. slabosti. Od vas in vaše situacije je odvisno, katero izbrati.

Za lažjo odločitev vam na enem mestu predstavljamo različne možnosti financiranja večjih nakupov oz. investicij, ki so vam na voljo pri naši banki.
 

1. Osnovni oz. redni ali pogodbeni oz. izredni limit

Limit oz. prekoračitev pozitivnega stanja na osebnem transakcijskem računu je dovoljeno negativno stanje na računu v domači valuti. Z njim pridobite dodatna sredstva za pokrivanje načrtovanih ali nepredvidenih izdatkov, za katere vam zmanjka denarja.

Njegova prednost je, da se obresti zaračunajo samo za koriščeni znesek negativnega stanja in samo za obdobje koriščenja prekoračitve. Res pa je, da so obresti na limit nekoliko višje od obresti kreditov. Zato ga priporočamo predvsem za kratkoročna financiranja – npr. premostitev časa do prejema plače oz. za občasne manjše zneske, za katere veste, da jih boste lahko hitro poravnali.

Ločujemo med dvema vrstama limita:

 • Osnovni limit pridobite brez dodatne/izrecne vloge, če izpolnjujete pogoje navedene v Splošnih pogojih za opravljanje plačilnih storitev za potrošnike. Brez stroškov odobritve limita in brez zavarovanja. Naši bančni paketi in večina transakcijskih računov že vključujejo osnovni limit v višini 250 EUR, z možnostjo odobritve prekoračitve do 5.000 EUR.
 • Pogodbeni limit pridobite na podlagi izrecne vloge, za dobo enega leta. Višino pogodbenega limita dorečemo skupaj, na podlagi vaše kreditne sposobnosti. Zavarujete ga lahko s plačilom zavarovalne premije pri zavarovalnici.
   

Limit je najboljša izbira za:

 • pokrivanje nepričakovanih stroškov, npr. popravilo pralnega stroja, računalnika ali avtomobila;
 • neodložljive nakupe, kot je nakup šolskih potrebščin.

2. Kartica z odloženim plačilom, z možnostjo plačila na obroke

Uporaba kartic z odloženim plačilom oz. bolj znanih preprosto kot »kreditne kartice« je verjetno najbolj razširjena oblika kreditiranja. Prav vam bo prišla, če v trenutku plačila nimate dovolj sredstev na osebnem transakcijskem računu, veste pa, da jih boste prejeli do dneva poravnave obveznosti (to je lahko 8., 18. ali 28. dne v mesecu). Je pa plačevanje s kreditnimi karticami tudi na splošno zelo razširjeno – nekaterim je preprosto ljubše od sprotnega plačevanja z debetno kartico, ki takoj bremeni transakcijski račun uporabnika, in svoje obveznosti raje poravnavajo enkrat mesečno.

Izbirate lahko med klasičn kartico ali zlato kartico Visa oz. Mastercard (prednost zlate kartice je višji mesečni limit, ki pa je odvisen od kreditne sposobnosti posameznika). Vsaka izmed njih vam omogoča odlog plačila brez obresti, pa tudi plačilo na obroke
 

Plačevanje na obroke

Na obroke lahko plačujete tako v fizičnih trgovinah kot tudi na spletu, doma in v tujini. Nakup lahko razdelite na najmanj 2 do največ 24 obrokov.

Plačevanje na obroke je izredno preprosto:

 • Nakup opravite kot vsak drug nakup s plačilno kartico v fizičnih trgovinah ali na spletu. Dodatno dogovarjanje s trgovcem ni potrebno.
 • Po opravljenem nakupu prejmete sporočilo SMS, na katero odgovorite do 24:00 na dan nakupa. V sporočilo zapišete želeno število obrokov. (Če na sporočilo ne odgovorite, poravnate nakup v celoti v enem obroku, kot da gre za običajen nakup z odloženim plačilom.)
 • Postopek je zaključen, ko prejmete povratno sporočilo SMS o potrditvi nakupa. 


Plačilo na obroke je brez obresti, se pa posamezen obrok obračuna v skladu z veljavnim cenikom. Prednost obročnega plačila v primerjavi s hitrim potrošniškim kreditom je v tem, da pri tovrstnem financiranju ni stroškov odobritve. Poleg tega ne potrebujete nobene dokumentacije, saj je bil vaš kredit odobren že ob samem podpisu pogodbe za uporabo funkcionalnosti obročnega plačevanja.
 Plačilo s kartico z odloženim plačilom je še posebej primerno za financiranje nekoliko večjih nakupov, kot so:

 • bela tehnika, 
 • pohištvo,
 • računalniška oprema,
 • športna oprema,
 • počitnice in potovanja.
   

3. Hitri potrošniški kredit

Kot pove že ime, vam hitri potrošniški kredit pride prav, kadar hitro potrebujete denar. Še posebej, če gre za večji znesek, ki ga ne morete poravnati kar s kartico z odloženim plačilom ali zvišanjem limita. Naši komitenti lahko namreč že v nekaj minutah pridobijo kredit v višini do 35.000 EUR, brez zavarovanja in z minimalno dokumentacijo.

Njegova prednost je tudi možnost sklenitve brez obiska poslovalnice, in sicer kar prek spletne oz. mobilne banke. V pomoč smo vam pripravili video prikaz, ki vas vodi čez celoten postopek sklenitve.

Obrestne mere hitrega potrošniškega kredita so nižje od limita na transakcijskem računu, je pa zanj treba plačati stroške odobritve kredita.
 


Ugoden hitri potrošniški kredit je dobrodošla pomoč ob večjih nakupih, kot je:

 • nakup avtomobila,
 • nakup stanovanjske opreme,
 • plačilo večjih zobozdravstvenih storitev.
   

4. Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit je ugodnejši od hitrega potrošniškega kredita, vendar je v nasprotju z njim namenski, saj se koristi za vnaprej opredeljen namen


Stanovanjski kredit lahko sklenete za:

 • nakup hiše ali stanovanja,
 • gradnjo hiše ali
 • prenovo oz. adaptacijo nepremičnine in 
 • druge namene, povezane z reševanjem stanovanjskega problema. 

Poleg ugodnejših obrestnih mer, so prednosti stanovanjskega kredita tudi višji znesek kredita  in daljša odplačila doba (do 30 let). Je pa zato postopek sklenitve nekoliko daljši in zahteva več dokumentacije, zato se ga je dobro lotiti sistematično in v sodelovanju z banko.

Da bi vam sklenitev stanovanjskega kredita kar se da olajšali, vam omogočamo, da večino korakov v postopku opravite kar od doma, prek spleta. Na ta način vam zmanjšamo število potrebnih obiskov poslovalnice.
 

kredit eko sklada

Kredit Eko sklada


Razmišljate o okolju prijazni investiciji, kot je nakup električnega avtomobila, postavitev lastne sončne elektrarne ali gradnja pasivne hiše? V tem primeru se lahko namesto za hitri potrošniški kredit oz. stanovanjski kredit odločite tudi za kredit Eko sklada. Sodelovanje Intese Sanpaolo Bank z Eko skladom namreč omogoča strankam vseh bank pridobitev ugodnejšega kredita za okoljske naložbe.

Zanima me več
 

sestanek

Potrebujete nasvet pri izbiri?

Posvetujte se z bančnim svetovalcem, ki vam bo podrobneje predstavil vse možnosti in vam pomagal pri izbiri najustreznejše za vas!

Datum objave: 19. 4. 2022

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet