• Na voljo ni predlogov.

Fintech

Kako dobro poznate finančne tehnologije?
Digitalno bančništvo

Finančna tehnologija ali fintech

Izobraževalni projekt Intese Sanpaolo

02/08/2018

Z izrazom finančne tehnologije oziroma v nadaljevanju »fintech«, angleško skovanko, ki jo sestavljata besedici »Fin« (finance, finančne) in »Tech« (tehnologija), označujemo digitalni razvoj bančnega in finančnega sistema. Danes je to sektor finančnega gospodarstva, ki beleži najpomembnejšo rast in je sestavni del strukturnih sprememb, ki vplivajo na svetovno gospodarstvo. 


Digitalna tehnologija korenito spreminja dostop do finančnih produktov in storitev, banka pa opaža popolno preobrazbo svojega poslovnega modela. Odnos z uporabniki se je spremenil, fintech pa ponuja neposreden dostop, prilagodljivost, odprte sisteme, dematerializacijo procesov in dokumentov. Fintech daje novo vlogo komercialnemu posredništvu, ki nadomešča ali združuje »tradicionalne« bančne in zavarovalniške storitve
 

Zagonska podjetja s področja finančne tehnologije

Zagonska podjetja s področja finančne tehnologije

Fintech se je po strahovitih digitalnih bančnih motnjah izkazal za srednjeročno in dolgoročno zmagovito priložnost. Gre za preobrat trenda, v katerem se je finančni svet odzval na razmere in izkoristil podporo zagonskih podjetij s področja fintech ter jih vključil v proces modernizacije kot napredno raziskovalno podporo. 

Rojstvo vedno novih zagonskih podjetij fintech pomeni vse večjo digitalizacijo, učinkovito, varno, enostavno uporabo na vsakem kraju in ob vsakem času, zmanjšanje bančnih stroškov, nove prednosti za potrošnike, nastanek drugih poslovnih modelov. 

Fintech posameznikom in podjetjem ponuja vrsto storitev, od plačil, kreditov, svetovalnih storitev, upravljanja tveganj, do virtualnih (navideznih) valut.
 

Cilj in prednostna naloga raziskav

Cilj in prednostna naloga raziskav

Dva cilja predstavljata prednostne naloge branže fintech: ljudje in družine ter poslovno področje. 

To pomeni krepitev tehnoloških infrastruktur in iskanje novih rešitev, s katerimi bodo transakcije na finančnem področju bolj neposredne in varne. 
 

Fintech za posameznike in družine

Fintech za posameznike in družine

•    Bančništvo na domu – tehnološke inovacije finančne tehnologije (fintech) nam danes omogočajo, da ob želenem času opravimo celo vrsto operacij, nadzora (preverjanje uspešnosti naših naložb) in dejavnosti na domu. To ima za posledico poenostavitev nekaterih operacij (plačila, elektronsko poslovanje, takojšnja spletna nakazila...), takojšnje upravljanje naših računov in povečanje našega splošnega bančnega znanja.

Mobilna in digitalna plačila – vsakodnevna uporaba pametnega telefona za izvajanje plačil. Gre za takojšnja plačila, plačila v resničnem času prek spleta, ki omogočajo medbančni obračun transakcij s takojšnjim kreditiranjem. Izvajamo lahko mobilna plačila, vse bolj izpopolnjena plačila v e-trgovini, mobilna denarna nakazila ...

Banke in umetna inteligenca – v ne tako oddaljeni prihodnosti bo v našem odnosu z banko sogovornik umetna inteligenca, ki bo lahko sprejemala odločitve na podlagi ogromne količine podatkov, pridobljenih iz naših finančnih dejanj, ki jih lahko obdeluje v realnem času. 

Podobno kot pri uporabi Googlovega Asistenta, Applove Siri in samovozečega avtomobila se bomo lahko zatekli k virtualnemu bančnemu svetovalcu, ki nam bo pomagal pri upravljanju tekočega računa in drugih operacijah ter nam svetoval najboljše odločitve, ki jih bo umetna inteligenca sprejela na podlagi sistematičnega opazovanja našega finančnega vedenja.

Banke in družabni svet – Danes so vse banke aktivirale družbene kanale za komuniciranje s strankami in v številnih primerih tudi za aktivacijo resničnih skupnosti, da bi ponudile ciljno usmerjene storitve. Primer je skupnost mladih imetnikov računov, ki si po eni strani izmenjujejo informacije o izletih, predstavah in dogodkih, po drugi strani pa so deležni posebnih cenovnih ponudb, namenjenih izključno tistim, ki pripadajo skupnosti.

Fintech za poslovne uporabnike

Fintech za poslovne uporabnike

Množično financiranje skupaj z množičnim posojanjem ali socialnim posojanjem (imenovanim tudi P2P Lending - Peer-to-Peer Lending) sta alternativni obliki financiranja, ki ju je mogoče razviti s pomočjo namenskih platform. Cilj je vzpostaviti dejavnosti raziskovanja možnosti financiranja ali dejavnosti posojanja za projekte z značilnostmi, ki zastopajo inovacije ali interes podjetja. To se zgodi z neposrednim nagovarjanjem javnosti na spletu in brez posrednikov. 

Vendar je vloga bank pri podpori in krepitvi teh dejavnosti vse pomembnejša. Nekatere banke so vzpostavile posebne spletne linije, pri čemer posebno pozornost namenjajo uporabi teh orodij za usmerjanje sredstev na etične projekte. Funkcija banke je v tem primeru, da deluje kot »garant« pobude in zagotavlja, da je posojilodajalec na voljo za posojanje denarja tudi z ničelnimi obrestmi, vendar brez tveganja.

Kriptovalute – gre za špekulativne finančne instrumente, ki jih ime in mediji neustrezno povezujejo z denarjem ali valuto. Njihov precej zapleten mehanizem zlahka povzroči velike in nenadne spremembe vrednosti, tako pozitivne kot negativne. V osnovi temeljijo na sistemu transakcij, potrjenih s kriptografskimi algoritmi, ki naj bi teoretično zagotavljali anonimnost, zaupnost in »varnost« informacij. To so finančni instrumenti, ki niso primerni za zasebne varčevalce. Temeljijo na tehnologijah »peer-to-peer« in jih ne upravlja noben centralni organ, zaradi česar tradicionalna vezja in institucije ne morejo blokirati prenosov. Nedavne študije, ki so jih izvedle glavne centralne banke sveta, razkrivajo, da so kriptovalute zaradi svojih značilnosti idealni finančni instrumenti za nezakonite namene, kot sta pranje denarja in/ali izogibanje davkom.


Več informacij
Najbolj znana kriptovaluta je bitcoin, ki ga je konec leta 2008 ustvaril anonimni izumitelj, znan pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Uporaba kriptovalut temelji na verigi blokov (»blockchain«), ki je vrsta registra in arhiviranja transakcij, ki potekajo v določenem računalniškem omrežju.
Trenutno je veriženje blokov eden od vodilnih sektorjev »iskanja« zagonskih podjetij po vsem svetu.

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet