• Na voljo ni predlogov.
Članek

Haaziq Kazi na svetovni dan okolja navdihuje kolege skupine Intesa Sanpaolo

Mladi okoljevarstvenik in izumitelj ladje ERVIS, zasnovane za čiščenje plastičnih odpadkov iz oceanov, spodbuja zaposlene, da vsak dan ukrepajo proti onesnaževanju s plastiko.

Rhiannon Edwards

05/09/2023

„Vsak kos plastike, ki smo ga kadar koli proizvedli, nekje na tem planetu še vedno obstaja. Vsak kos plastike, ki ga zavrnemo, zmanjšamo, ponovno uporabimo in recikliramo, je en kos manj v naših oceanih, naši prsti, zraku in naših telesih.“

Tako je zaposlenim Mednarodne službe za hčerinske banke skupine Intesa Sanpaolo v počastitev svetovnega dneva okolja 5. junija 2023 povedal Haaziq Kazi, 17-letni okoljevarstvenik iz Indije. 

Haaziq je pri svojih desetih letih med gledanjem dokumentarnega filma na kanalu National Geographic odkril uničujoči vpliv onesnaževanja s plastiko.

Pet let kasneje je izumil ladjo Ervis, veliko plovilo za morsko plovbo, ki deluje kot ogromen vodni filter za odstranjevanje plastike in drugih onesnaževal iz naših voda. 

Poleg tega, da je zdaj študent na prestižni elitni univerzi, svoj čas namenja tudi pogovorom o plastiki – prek svoje fundacije Ervis pa skupaj z osnovnošolci razvija ideje za rešitev te težave. 

V svojem govoru zaposlenim ISBD je Haaziq poudaril nujnost reševanja težav s plastiko. 

"Naši oceani so v krizi. Vsako leto v njih konča osem milijonov ton plastike. To je enako, kot bi v oceane vsako minuto stresli toliko odpadkov, kolikor jih je v polnem smetarskem tovornjaku.

Onesnaževanje s plastiko ni samo estetska težava. Je tudi grožnja morskemu življu, človekovemu zdravju in našim gospodarstvom."

Haaziq Kazi, okoljevarstvenik

Spremembe v skupnosti

Haaziqov govor je bil del širših dejavnosti v počastitev svetovnega dneva okolja. Več bank ISBD je tesno sodelovalo z nevladnimi organizacijami, da bi ustvarilo shemo recikliranja plastike pri pokrovčkih plastenk, ki se težko reciklirajo, ter ponudilo, da bodo njihovi zaposleni posadili novo drevo za vsako zeleno posojilo in hipoteko, ki bosta vzeta na ta dan (na teritorijih, kjer so te ponudbe na voljo). 

Priprava teh dejavnosti na tako raznolikih teritorijih, kot sta severna Afrika in vzhodna Evropa, ni lahka. Vsaka regija ima svoje običaje, pravila in zakone. Podajanje okoljskega sporočila ljudem na tako različnih teritorijih je pravi izziv. 

„Letos smo se odločili za pristop od spodaj navzgor,“ pravi Alice Grittini, vodja trajnostnega razvoja pri ISBD. „Vključili smo vse predstavnike oddelkov za korporativno družbeno odgovornost v naših hčerinskih družbah ter jih na podlagi tega, kateri so njihovi trgi, vprašali, kako bi na svojih teritorijih najučinkoviteje spodbujali pogovore o okoljskih in družbenih temah.“


Več kot le en dan

Služba ISBD pa zaščiti okolja seveda ni zavezana samo en dan. Spodbujanje pogovorov o tem, kako se ta zaveza izvaja v praksi v vseh hčerinskih bankah, je ena od nalog Alice in njene ekipe. 

„Naš trenutni strateški načrt 2022–25 je močno usmerjen v okoljske tematike,“ pravi. „Na ravni skupine je trajnost vgrajena v našo DNK. Združujemo cilj trdnega kapitalskega pozicioniranja in trajnostni pristop.
 

"
Rast mora pomeniti trajnostno rast – in motor te trajnostne rasti smo mi."

Alice Grittini, vodja trajnostnega razvoja, ISBD

Služba ISBD je del skupine Intesa Sanpaolo, ki je partnerica fundacije Ellen MacArthur, dobrodelne organizacije, zavezane udejanjanju krožnega gospodarstva. 

Banka je v okviru svoje sheme krožnega gospodarstva močno povečala svojo ponudbo zelenih posojil za podjetja, kar prek posojanja spodbuja spremembe v poslovanju.

„Letos delujemo na višjih obratih,“ pravi Alice, „kar je dobro, saj kaže, da podjetja želijo biti del tega prehoda. Vsaka banka je usmerjena k temu in k pristopu posojanja za krožno gospodarstvo.“


Prihodnje generacije

Medtem ko Haaziq o tej temi običajno predava osnovnošolcem, je bil zelo vesel, ko je dobil priložnost govoriti o naših skupnih težavah s plastiko starejšim generacijam. 

„O tem rad razmišljam takole: planeta nismo podedovali od prejšnjih generacij, temveč smo si ga izposodili od prihodnjih,“ je dejal po svojem govoru. „Kot mlad človek bi starejšim generacijam rad sporočil, da je okolje naša skupna odgovornost. 

Ta čudoviti planet naseljujemo vsi – in naša dolžnost je, da ga zaščitimo in ohranimo za prihodnje generacije.“
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet