• Na voljo ni predlogov.
Spodbujanje inovacij

Vzpostavitev zaupanja v evropske dobavne verige

31/05/2021

Ko je Kitajska v začetku leta 2020 zaprla svoje tovarne in pristanišča, se je svetovni pretok blaga in sestavnih delov ustavil. Učinek je bil sicer začasen, je pa postala potreba po zagotavljanju večje vzdržljivosti in raznolikosti dobavnih verig prioriteta podjetij.

V ta namen je Intesa Sanpaolo dala na tržišče popolnoma digitalno finančno platformo za dobavne verige, imenovano Confirming. Najprej je bila vpeljana kot rešitev za italijanska podjetja, zdaj pa se bo razširila v mednarodno divizijo hčerinskih bank (ISBD), v katero spadajo banke v srednji in jugovzhodni Evropi.
 
Ta postopek se bo začel junija, ko bo CIB na Madžarskem postala prva članica ISBD, ki bo vpeljala ta produkt.
 
Marco Rottigni, vodja ISBD, verjame, da je Confirming popolnoma pravi produkt v točno pravem času.

"Podjetja izražajo jasno potrebo: poenostaviti upravljanje odnosov z bankami prek digitalnih rešitev. Confirming je odgovor na točno to potrebo. Gre za integrirano digitalno platformo, ki vodjem podružnic omogoča, da optimizirajo obratna sredstva in pomagajo stabilizirati dobavne verige. Prav tako omogoča dobaviteljem, da upravljajo denarne primanjkljaje prek uporabe pametnega digitalnega procesa financiranja.
"

Marco Rottigni, vodja ISBD

Zagotavljanje rednih denarnih tokov prek upravljanja likvidnosti


Confirming je digitalna faktorinška rešitev, ki kupce in prodajalce postavlja na isto platformo, Intesa Sanpaolo pa deluje kot plačilni garant. S tem se optimizira upravljanje likvidnosti za kupce in zagotavlja, da prodajalci hitro prejmejo plačilo.
 
Stroški v zvezi z nepravočasnimi plačili se na obeh straneh znižajo in tveganje neplačila se izniči. Banka postane partner v verigi, s čimer se poveča zaupanje tako na strani kupcev kot tudi prodajalcev. 
 
»Confirming omogoča našim bankam, da finančno podprejo dobavne cikle, zagotavljajo stabilnost in tako podpirajo mrežo, ki ustvarja pomembne mednarodne trgovinske tokove,« doda Rottigni.
 
Stefano Barrese, vodja italijanske divizije Banca dei Territori, pravi, da pomoč skupine na področju dobavnih verig ni nič novega. 

"To je že leta v samem središču strategije Intese Sanpaolo. Smo partnerji več kot 700 italijanskih dobavnih verig po vsej državi, kar obsega mrežo več kot 16.000 dobaviteljskih podjetij in promet v višini približno 70 milijard EUR."

Stefano Barrese, vodja italijanske divizije Banca dei Territori

Edinstvena rešitev za stranke v vsaki državi


Mednarodna pokritost rešitve Confirming pa dodaja novo dimenzijo in ustvarja enotno finančno rešitev na področju dobavnih verig za stranke v vsaki državi, kjer je prisotna skupina.

Razlogi, zakaj se digitalni faktoring v tujini uvaja prav v CIB 


Madžarska je strateškega pomena za skupino Intesa Sanpaolo, saj predstavlja izhodišče za poslovanje v srednji in jugovzhodni Evropi. Banka CIB je digitalni vodja na madžarskem trgu in kot takšna ima tudi vodilno vlogo v širši strategiji digitalnih inovacij skupine.
 
S 15 leti izkušenj v uporabi faktorskih rešitev za dobavne verige je bila banka logična priložnost za preizkušanje mednarodnega potenciala rešitve Confirming. 
 
Pál Simák, CEO banke CIB, verjame, da bo digitalni faktoring pomagal pospešiti madžarsko gospodarstvo po krizi zaradi covida-19.

 

"Po gospodarski stagnaciji, ki jo je povzročila pandemija, predstavlja storitev, ki krepi zaupanje podjetnikov, zelo pomembne priložnosti za madžarska podjetja,« pravi. »Pričakujemo, da se bo vloga faktoringa znova okrepila, ko se epidemija koronavirusa poleže, saj omogoča bolj predvidljivo finančno poslovanje podjetij."

Pál Simák, izvršni direktor CIB

Predvidljivost bo ključnega pomena, ko gospodarstva izstopijo iz sence covida-19. S tem, ko se negotovost izloči iz čezmejnih transakcij, se pospešijo trgovinski tokovi in se okrepi zaupanje. Simák verjame, da bodo z rešitvijo Confirming zlasti mala in srednje velika podjetja znova začela zaupati v čezmejno trgovanje, »ker to do določene mere pomeni, da je nekdo drug zanje opravil skrben pregled«.

Kako lahko Confirming pomaga oblikovati evropski finančni trg na področju dobavnih verig


Confirming poudarja tudi zavezo Intese Sanpaolo za poenostavitev razmerja med banko in poslovnimi strankami prek digitalnih storitev. Sodeč po nedavni raziskavi, ki jo je opravilo svetovalno podjetje Bain & Company, se je v zadnjih treh letih več kot 60 odstotkov evropskih finančnih direktorjev odločilo prevzeti pobude digitalne transformacije za zmanjšanje stroškov in operativnih bremen. Rešitev Confirming dosega te cilje na področju financiranja dobavnih verig.

V isti raziskavi so ugotovili, da bo evropski trg financiranja dobavnih verig po pričakovanjih zrastel za 15 odstotkov na letni ravni med letoma 2021 in 2023. Z rešitvijo Confirming ima Intesa Sanpaolo priložnost odigrati osrednjo vlogo pri tej rasti. Poleg tega to odpira tudi nove poslovne priložnosti prek zagotavljanja dodatnih bančnih storitev – kot je devizno poslovanje – za širše dobavne verige strank.

»Ko podjetja spoznajo rešitev Confirming, lahko z njimi tudi razširimo svoje bančno razmerje,« doda Simák.
Koristen stranski učinek projekta je krepitev odnosov med bankami v skupini Intesa Sanpaolo. Sestrske banke tesno sodelujejo pri usklajevanju pravnih in zakonodajnih okvirov pred načrtovano obsežnejšo širitvijo. Po Barresejevem mnenju bo to koristilo skupini, saj prinaša naslednjo generacijo digitalnih bančniških storitev.
 

V teku imamo pobude na glavnih področjih inovacij, od umetne inteligence do krožnega gospodarstva ter od inovativnih financ do Prehoda 4.0. Imamo to prednost, da lahko izkoristimo spretnosti in znanja ter mednarodno prisotnost skupine Intesa Sanpaolo. Ta sinergijski pristop bo vodilo našega delovanja v prihodnosti. Pál Simák, izvršni direktor, CIB
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet