• Na voljo ni predlogov.
Spodbujanje inovacij

Umetna inteligenca bo ostala z nami … in nam pomagala

Pozabite na znanstveno fantastiko, projekt Laboratorija za umetno inteligenco Intese Sanpaolo prikazuje uporabo umetne inteligence v realnem svetu, s katero lahko dosežemo več.

19/04/2021

PODCAST: Umetna inteligenca

V času, ko nam znanstvena fantastika že desetletja napoveduje »vzpon robotov«, se mnogo ljudi ob misli na umetno inteligenco sprašuje naslednje: ali bo nekega dne nadomestila ljudi? Andrea Prampolini, vodja analitike finančnih trgov in digitalnih rešitev pri Intesi Sanpaolo, pravi, da je neposreden odgovor »ne«. »Prav nasprotno, umetna inteligenca je nekaj, kar nam pomaga izboljšati svojo produktivnost in nam daje moč,« doda.

V Laboratoriju za umetno inteligenco Intese Sanpaolo, ki je del Centra za inovacije, z umetno inteligenco ustvarjajo nove prednosti in veščine, ki še okrepijo naše dosežke pri pomoči podjetjem, da ostanejo konkurenčna. Laboratorij razvija praktične aplikacije in teoretične raziskave, vse na osnovi poglobljenega znanja o posebnih zahtevah in omejitvah poslovanja in financ. Laura Li Puma je vodja Laboratorija za umetno inteligenco. »Uporabljamo dosledno znanstveno metodo, ki z univerzalnim matematičnim jezikom opredeli problem in poišče rešitev,« pravi.
 

"Ideal je imeti nekaj, kar lahko podjetje uporabi, vendar pa mi želimo dodati tudi inovacije in po možnosti celo odpreti nove tokove raziskav."

Laura Li Puma, vodja Laboratorija za umetno inteligenco, Center za inovacije, Intesa Sanpaolo

Primer tega, kako lahko umetna inteligenca pomaga ljudem pri poslovanju, prihaja iz tehnologije, ki bo kmalu patentirana in so jo razvili v laboratoriju Intese Sanpaolo. Namen tehnologije je zavarovati finančne portfelje pred velikimi negativnimi trendi na trgu. Uporabna umetna inteligenca ekipi zdaj omogoča, da lahko analizira veliko širši sklop dejavnikov tveganja kot prej in opravi analize v nekaj sekundah, za kar bi v preteklosti lahko potrebovali tudi več tednov.

»Realnost te vrste algoritma je, da nam omogoča večjo produktivnost, kar pomeni, da ima neke vrste učinek poglobitve kapitala,« pravi Andrea Prampolini, ki je vodja projekta.

Laboratorij sodeluje z Inštitutom za znanstveno izmenjavo (ISI), raziskovalno ustanovo v Torinu. Partnerstvo je obojestransko koristno, saj je akademski svet v zadnjih petih do desetih letih izkusil »beg možganov« v zasebna podjetja. Raziskovalce je pritegnil poslovni svet, kjer se rešujejo težave iz resničnega življenja, obstajajo obsežni podatkovni nizi in kjer so dobre plače. Intesa Sanpaolo lahko pomaga ISI pri izvajanju raziskav in hkratnem razvijanju praktičnih aplikacij, ki jih lahko podjetja danes uporabljajo.
 

"Realnost te vrste algoritma je, da nam omogoča večjo produktivnost, kar pomeni, da ima neke vrste učinek poglobitve kapitala."

Andrea Prampolini, vodja analitike finančnih trgov in digitalnih rešitev pri Intesi Sanpaolo

»Obilica digitalnih podatkov, ki jih zberejo javne ustanove, seveda predstavlja priložnost za umetno inteligenco in bančni ter celoten finančni sektor morata umetni inteligenci široko odpreti svoja vrata, da lahko ohranita svoj pomen,« pravi Paolo Bajardi, vodja industrijskih raziskav pri ISI.

»Med inovacijami in raziskavami obstaja pravi kompromis. Ideal je imeti nekaj, kar lahko podjetje uporabi, vendar pa mi želimo dodati tudi inovacije in po možnosti odpreti nove tokove raziskav,« doda Laura Li Puma.

Ko je govora o omejitvah umetne inteligence, lahko rečemo, da jih ni veliko, a Li Puma, Bajardi in ekipa iz laboratorija se ne ukvarjajo toliko s samim dejstvom umetne inteligence, temveč z njeno uporabo v realnem svetu. »Samo nebo je omejitev,« pove Paolo Bajardi. »A pomembno dejansko ni to, da bi umetna inteligenca nekaj dosegla sama po sebi, temveč to, da gre z roko v roki z ljudmi.«
 

"Obilica digitalnih podatkov, ki jih zberejo velike ustanove, seveda predstavlja priložnost za umetno inteligenco."

Paolo Bajardi, vodja industrijskih raziskav, Inštitut za znanstveno izmenjavo

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet