• Na voljo ni predlogov.
Spodbujanje inovacij

Material za razmišljanje: zakaj je biogospodarstvo najvišja prioriteta trajnostnega poslovanja

Biogospodarstvo je velikanska industrija v Italiji ter drugod po svetu, saj obsega vse od kmetijstva pa do mode. Z reformo biogospodarstva lahko spremenimo svet.

04/06/2021

PODCAST: Biogospodarstvo: material za razmišljanje o trajnostnem razvoju 

Nedavna raziskava Intese Sanpaolo je pokazala, da biogospodarstvo danes predstavlja več kot 10 odstotkov italijanske proizvodnje, kar je dvakrat toliko kot v Združenem kraljestvu. Biogospodarstvo samo v Italiji zagotavlja dva milijona delovnih mest.

Biogospodarstvo je gospodarstvo vsega, kar proizvedemo s procesi predelave biomase ali z biološkimi procesi. To vključuje kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo, poleg tega pa tudi industrijske sektorje, kot sta prehrambna in papirna industrija, ter biotehnološka in deli kemijske industrije. Biogospodarstvo je seveda steber trajnostnih ciljev EU in osnova načrta trajnostnega razvoja EU.
 

"Biogospodarstvo je zelo pomembno pri preprečevanju izgube biotske raznovrstnosti. Zagotavlja močne skupnosti, tako da vzpostavlja gospodarstvo, ki je zmožno spoštovati okolje. "

Laura Campanini, vodja financ in lokalnih javnih storitev v razvojnem oddelku Intese Sanpaolo

Zakaj bi biogospodarstvo moralo postati krožno?


Prehrana in kmetijstvo predstavljata več kot polovico svetovnega biogospodarstva. Zapiranje kroga pri procesih v tem sektorju – s čimer bodo postali skladni z idejami krožnega gospodarstva – je pomemben cilj za EU. »V vsaki fazi vrednostne verige kmetijstva in prehrane nastanejo različne vrste odpadkov v različnih količinah,« pravi Campanini, ki izpostavi, da količina odpadkov v EU trenutno znaša 171 kg na osebo. To bi se lahko uporabilo za biomaso.

Biogospodarstvo je zelo pomembno pri preprečevanju izgube biotske raznovrstnosti. - Laura Campanini, vodja financ in lokalnih javnih storitev, razvojni oddelek Intese Sanpaolo

Primer tega, kako lahko biogospodarstvo povzroči spremembe, je prehod na biorazgradljive plastične alternative, kot so biološko razgradljivi odpadni materiali in vrečke za hrano. To omogoča zapiranje kroga v smislu odpadkov, saj so ti artikli narejeni iz bioloških materialov in se jih lahko razgradi skupaj z drugimi biološkimi materiali.
 
Biogospodarstvo obsega tudi tekstil in industrijo oblačil: npr. svila, bombaž in volna so naravna vlakna. Zaradi njegovega velikega obsega bo optimizacija biogospodarstva ne le pomagala svetu, da bo postal bolj trajnostno naravnan, temveč bo odprla tudi nove priložnosti za rast poslovanja. Vendar pa bo to mogoče doseči le s prefinjenim načinom razmišljanja in s sodelovanjem.
 

"Menim, da je sodelovanje na mednarodni ravni zelo pomembno. Po drugi strani pa je treba pri specifičnih projektih, povezanih z biogospodarstvom, upoštevati lokalni kontekst."

Stefania Trenti, vodja razvoja v industriji pri Intesi Sanpaolo

Veliko število manjših kmetij v Italiji, ki so usmerjene v visoko kakovostno proizvodnjo, pomeni, da država utira pot v smislu optimiziranega kmetijstva.

Zaradi pandemije je postalo le še bolj očitno, da je treba spremeniti modele gospodarskega razvoja. - Stefania Trenti, vodja razvoja v industriji pri Intesi Sanpaolo

Intesa Sanpaolo utira pot na področju zelenih financ


Intesa Sanpaolo je vodilna na področju trajnostnih praks na področju financ. Svojo prvo zeleno obveznico je izdala leta 2017 in ustanovila je namenski kreditni instrument na področju krožnega gospodarstva v višini 6 milijard EUR, ki podjetjem omogoča prehod na krožni način delovanja, vključno s tistimi, ki so del biogospodarstva.

Razvoj tega dela gospodarstva bo v središču pozornosti vseh in trajnost bo imela tukaj najvišjo prioriteto. »Zaradi pandemije je postalo le še bolj očitno, da je treba spremeniti modele gospodarskega razvoja,« pravi Trenti.
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet