• Na voljo ni predlogov.

Širjenje poslovanja

Tehnologija, mediji in telekomunikacije – prihaja val sprememb

Medtem ko se poslovanje vse bolj seli v oblak in se vedno bolj zanašamo na digitalne naprave, v panogi TMT (tehnologija, mediji in telekomunikacije) še naprej uvajajo inovacije.

Rhiannon Edwards

12/09/2022

Pred tremi leti si nihče ni mogel predstavljati revolucije na področju praks dela, ki jo je sprožila pandemija covida. Danes v 75 % podjetij menijo, da je uvedba tehnologije v oblaku bistvena, in delujejo v skladu s tem imperativom.

Podpora za takšno delovanje obstaja tudi v obliki državnega financiranja. Velik del paketa Evropske unije za okrevanje po pandemiji, ki znaša 75 milijard EUR, bo usmerjen v sektor tehnologije, medijev in telekomunikacij (TMT), da bo temu delovanju lahko sledila tudi osnovna infrastruktura.

Poleg tega, da ta dotok denarja in povpraševanje neposredno koristita podjetjem v sektorju TMT, spodbujata tudi inovacije v podsektorjih, kot sta upravljanje in analiza podatkov.

Hkrati pa je že zaradi same količine povezanih naprav, od mobilnih telefonov do pametnih zvočnikov in pametnih naprav, zares prišlo do revolucije v povezljivosti, o kateri je bilo dolgo veliko govora.

S panogo TMT boste povezali posamezne naprave v en sam pametni sistem, zaradi katerega kaže, da se bo val sprememb razlil v vse, od transporta do izobraževanja. Vse to bo podprto s premikom z omrežij 5G na omrežja 6G – nato pa na radikalno novo tehnologijo, ki obeta, da bo mogoče upravljati omrežne zahteve.


Široko razširjena arhitektura računalništva v oblaku

V obdobju po pandemiji je sprejemanje računalništva v oblaku priljubljena izhodna strategija pri podjetjih, ki si želijo, da bi bilo njihovo poslovanje pametnejše, varnejše in bolj združeno.

Tehnologije računalništva v oblaku zlasti sprejemajo v zdravstvu in maloprodaji, da bi svoje poslovanje pripravili na prihodnost in da ga bodo lahko izvajali kjer koli in kadar koli, ne pa le v fizičnih pisarnah med standardnim delovnim časom.

V podporo nadaljnjemu širjenju dela na daljavo internet stvari (IoT – internet of things) komunicira z oblakom, pri čemer povezljivost postaja odločilni dejavnik prehoda k računalništvu v oblaku.

V tem novem okolju se pojavlja potreba po novih omrežnih tehnologijah in storitvah, ki so lahko v podporo visokemu povpraševanju. Pri uvajanju teh novih omrežij bo imela ključno vlogo umetna inteligenca, ki bo zagotavljala, da bodo zanesljiva, domiselna in varna.


Interoperabilnost velikih podatkov

Pričakovati je, da bo trg analitike velikih podatkov leta 2025 na globalni ravni dosegel 68,1 milijarde ameriških dolarjev. To pa zato, ker bo računalništvo v oblaku poleg spodbujanja novih delovnih procesov omogočilo podjetjem, da shranjujejo veliko večje količine uporabnih podatkov kot kadar koli prej. Osrednjo vlogo pri načrtovanju poslovanja ter zasledovanju novih priložnosti in rasti ima analitika, s katero je mogoče iz teh podatkov pridobiti znanje.

Ponudniki storitev računalništva v oblaku, kot so Amazon, Alphabet in Microsoft, se že pripravljajo na to, da bodo v sklopu svoje ponudbe zagotavljali storitve podatkovne analitike.

Pojavljata se modela vpogledov kot storitve in analitike kot storitve – gre za nova načina, s katerima podjetja lahko izkoristijo velike podatke, ne da bi jim bilo treba organizirati celotne notranje ekipe za obdelavo in tolmačenje teh podatkov.


Visokozmogljiva in izjemno varna omrežja

Pričakuje se, da bo leta 2030 po vsem svetu povezanih 200 milijard naprav. Brezžična omrežja bodo morala že samo zaradi podpore pri količini spletnih operacij na poslovnem in osebnem področju postati hitrejša, pametnejša in varnejša.

Preden bodo osvojili kognitivni radio – tehnologijo, ki je zasnovana za upravljanje omrežnih zahtev in za to, da bomo tudi v času visokih zahtev vedno dosledno povezani v splet –, bomo od omrežja 5G prešli k vmesni fazi 6G.

Hkrati bo vedno pomembnejša kibernetska varnost. Naše nove domače naprave bodo tudi okna v naše zasebno življenje, ki bi jih zločinci lahko izkoristili. Izdatki za ukrepe, s katerimi bodo varnostne grožnje zaradi naših naprav obvladane in ublažene, bodo do leta 2030 narasli na 307 milijard ameriških dolarjev.


Pametnejše življenje

Ta novi, hiperpovezani način življenja bo imel veliko prednosti. V šoli 4.0, kjer so se naučili lekcij iz pandemije covida-19, bodo izkoristili povezljivost računalništva v oblaku, da učenja v prihodnje nič več ne bo motilo.

Naša zmogljiva omrežja bodo revolucionirala tudi transport. Avtonomni, deljeni transport ter novejše, priročnejše storitve naročnine na vozila in priklic prevoza bodo postali novi standard. Prevoz na delo bo z inteligentnimi transportnimi sistemi hitrejši, varnejši in stroškovno učinkovitejši.

Zaradi zmogljivosti novih omrežij se bodo razširile tudi zmogljivosti opazovanja Zemlje, tako da bo ta sektor do leta 2030 zrastel na 43,2 milijarde ameriških dolarjev ter bo v pomoč vladam pri opazovanju v realnem času in v ptičji perspektivi, kar jim bo v pomoč pri načrtovanju izdatkov za storitve.

Panoga TMT je na čelu vrste sprememb, ki bodo vplivale na podjetja in posameznike. Ozira se v pametnejšo, bolj povezano prihodnost, v kateri bomo čim bolje izkoristili svoj čas in vire.
 

Preberite si celotno poročilo o trendih v industriji tehnologije, medijev in telekomunikacij (.pdf).

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet