• Na voljo ni predlogov.
Video

Inovacije v letalski in vesoljski industriji dosegajo nove mejnike

Vedno večji izzivi na Zemlji kličejo po zunajzemeljskih rešitvah – vesoljske raziskave pa odpirajo številne možnosti v različnih sektorjih, od kmetijsko-živilskega in zdravstvenega do telekomunikacijskega.

10/03/2023

 

Novo vesoljsko gospodarstvo je v razcvetu, spodbuja pa ga komercializacija tradicionalne in institucionalne vesoljske industrije. 

Italija igra vodilno vlogo v svetovni letalski in vesoljski industriji z raznimi zagonskimi podjetji na področjih, kot so: 
●    kmetijsko-živilski sektor, 
●    energetika, 
●    okolje in infrastruktura,
●    kemikalije in novi materiali, 
●    telekomunikacije,
●    mobilnost,
●    promet in turizem, 
●    zdravstveno varstvo in biotehnologija.


Kmetijsko-živilski sektor

Glede na poročilo OECD-FAO za leto 2021 bo svetovno povpraševanje po kmetijsko-živilskih proizvodih še naprej raslo, in sicer za več kot 1 % letno v obdobju 2021–2030.
 
Velik vpliv na okolje in nizka učinkovitost tradicionalnih načinov pridelave – da ne omenjamo omejenosti virov – pomenita, da mora kmetijstvo skozi tehnološko preobrazbo. 

Letalska in vesoljska industrija lahko pri tej preobrazbi igrata strateško vlogo – v tem sektorju je namreč vesoljsko tehnologijo mogoče uporabiti na različne načine. Mednje spadajo:
●    satelitsko spremljanje za namene preciznega kmetijstva, 
●    satelitsko določanje položaja za avtonomna kmetijska vozila, 
●    razvoj pridelkov, ki so bolj odporni na bolezni in neugodne vremenske razmere, 
●    tehnologije za izboljšanje učinkovitosti in hidroponska kultura, 
●    izboljšanje varnosti hrane in zanesljive preskrbe s hrano. 

Projekt REBUS, denimo, razvija biološko obnovljive podporne sisteme za življenje na osnovi povezovanja organizmov, kot so rastline, glive, bakterije in cianobakterije. Projekt je zasnovan z namenom povečanja uporabe razpoložljivih virov in zmanjšanja uporabe zunanjih virov z recikliranjem organskih snovi. 

Medtem pa si projekt SOLE prizadeva razviti komoro za gojenje za uporabo v vesolju z razsvetljavo LED, ki bi lahko povečala nutricevtske lastnosti mikrozelenjave. 

Leta 2019 je katedra za kmetijstvo Univerze v Neaplju Federico II vzpostavila prvi laboratorij v Evropi, namenjen karakterizaciji rastlin za obnovljive podporne sisteme za življenje. Laboratorij je plod sodelovanja z Evropsko vesoljsko agencijo v okviru programa MELiSSA (Mikroekološka alternativa podpornim sistemom za življenje). 

 

Energetika, okolje in infrastruktura  

V sektorju oskrbe z energijo in proizvodnje energije precej narašča uporaba mnogih vesoljskih tehnologij, kot so opazovanje Zemlje in atmosfere, satelitska navigacija in napredni materiali, razviti za vesoljske raziskovalne odprave. Ta tehnologija se bo širila tudi v prihodnosti, da bi bili kos izzivom, ki jih predstavljajo načrtovane vesoljske raziskovalne odprave. 

 

Okolje in infrastruktura

Spremljanje infrastrukture je zamudno in drago ter ponekod tudi težko izvedljivo. Za premostitev teh ovir se pametno izkoriščajo satelitske tehnologije. 

Poleg satelitskih posnetkov lahko radarski in drugi senzorji zagotovijo izjemno natančne podatke in meritve za natančnejše spremljanje. Tako olajšajo načrtovanje pregledov in vzdrževalnih del. Tehnologija sintetično odprtinskega radarja (SAR) omogoča radarske posnetke preiskovanih območij. 

 

Kemikalije in novi materiali

Letalska in vesoljska industrija si nenehno prizadevata odkriti načine za izboljšanje tehničnih materialov, obenem pa tudi zmanjšati stroške in povečati varnost. 

V tem sektorju poteka ogromna naložba na področjih, kot so upravljanje življenjskih ciklov proizvodov ter iskanje načinov za zmanjšanje goriva s pomočjo lažjih materialov in metamaterialov (materiali, ki ne obstajajo v naravi) z nenavadnimi elektromagnetnimi lastnostmi.

 

Telekomunikacije

Letalska in vesoljska tehnologija zagotavljata globalen prenos podatkov, saj premoščata dolge razdalje in težaven teren. Leta 2021 je italijansko zagonsko podjetje Stellar Project uvedlo na trg izdelek LaserCube, visokozmogljivi laserski komunikacijski terminal z nizko porabo energije, ki prinaša novost v hitrem prenosu podatkov med sateliti. 

 

Mobilnost, promet in turizem

V prometu in turizmu prihaja do hitrih sprememb, ki jih poganjajo inovacije v letalski in vesoljski industriji. Svetovni trg tehnologije satelitske navigacije in satelitskega določanja položaja v okviru globalnega navigacijskega satelitskega sistema (GNSS) vztrajno raste. Uvedba storitev, kot je overjanje uporabnikovega položaja, lahko pomeni naslednji korak do pametne mobilnosti. 

Letalska in vesoljska tehnologija se na različne načine uporabljata tudi v železniškem sektorju ter prinašata na trg nove izdelke za varnost železniških povezav in omrežja. Italijansko podjetje Intecs Solutions, ki se ukvarja s sistemskim inženiringom, denimo razvija rešitve za odpornost komunikacij ter zmožnost pošiljanja in sprejemanja podatkov na tleh po frekvenci pasu Ka. 

 

Zdravstveno varstvo in biotehnologija

Pritiski na nacionalne zdravstvene sisteme se vztrajno povečujejo, to pa je spodbudilo prehod na mešani model zdravstvenega varstva kot kombinacije telemedicine in oskrbe na domu. 

Evropska vesoljska agencija (ESA) in Italijanska vesoljska agencija (ASI) uporabljata podatke, ki izhajajo iz opazovanja Zemlje, za izboljšanje javnega zdravja s spremljanjem kakovosti zraka in vode ter onesnaževal. Kognitivni sistem Zemlje za covid-19 (ECO4CO), ki ga financira Evropska vesoljska agencija, pa izkorišča podatke, ki izhajajo iz opazovanja Zemlje, za obvladovanje covida-19 in drugih morebitnih prihodnjih pandemij. 

Vesoljska tehnologija lahko zagotovi dejanske rešitve za izzive tega sveta – pri tem pa so italijanska podjetja med vodilnimi inovatorji na področju okoljske in gospodarske trajnosti. 
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet