• Na voljo ni predlogov.
Članek

Osredotočenost na prihodnost, ki temelji na krožnem gospodarstvu

Nova razstava Luce Locatellija v Gallerie d’Italia – Torino bančne skupine Intesa Sanpaolo v popolnosti povzema delovanje krožnega gospodarstva in ponuja vpogled v resnično trajnostni svet.

18/01/2024

Vasica Golpa-Norda na severovzhodu Nemčije je velik del 20. stoletja slovela po svojem dnevnem kopu rjavega premoga. Danes tam domuje muzej Ferropolis, ki prikazuje industrijsko preteklost kraja, skupaj z nizom solarnih plošč, ki na leto proizvedejo 170.000 kilovatov električne energije. Tu se odvija tudi MELT, eden največjih festivalov elektronske glasbe v Nemčiji. Energija za ta vsakoletni dogodek se pridobiva izključno iz sončne energije, proizvedene na kraju samem.

Ena od fotografij, ki jih je vizualni pripovedovalec zgodb Luca Locatelli od leta 2021 posnel v okviru projekta, posvečenega krožnemu gospodarstvu, prikazuje obiskovalce festivala MELT, ki se zabavajo in plešejo. 
Razstava z naslovom Krog – rešitve za možno prihodnost (angl. The Circle – Solutions for a Possible Future), ki je na ogled v muzeju Gallerie d’Italia – Torino bančne skupine Intesa Sanpaolo, trenutno vključuje sedemdeset del iz omenjenega projekta. 

»Večina ljudi se zaveda okoljskih težav, s katerimi se sooča planet,« pravi Locatelli. »Zdaj je čas, da se dogovorimo glede rešitev. 

Moje fotografije prikazujejo različne procese, ki jih začenjajo uporabljati po vsej Evropi in pri katerih imajo samoobnovitvene sposobnosti narave ključno vlogo pri trajnostnem gospodarskem razvoju.«     

Locatelli je potoval od Islandije do Romunije in obiskal mnoge druge države, na vsakem postanku pa je ujel drugačen vzorec krožnega gospodarstva v delovanju. (Krožni model gospodarstva temelji na ponovni uporabi, obnovi in odpravljanju nastajanja odpadkov že pri načrtovanju. Sprememba namembnosti zapuščenih industrijskih območij, kot je Golpa-Nord, je primer tega. Ta model se razlikuje od linearnega modela gospodarstva, ki deluje po načelu naredi-uporabi-zavrzi, ki ga poznamo že od industrijske revolucije.)        

Med Locatellijevimi fotografijami lahko med drugim vidimo farmo alg v Avstriji, na kateri raziskujejo, kako lahko gojene alge odstranijo ogljik iz ozračja, in tovarno najlona v Sloveniji, v kateri prejo namesto iz običajne nafte izdelujejo iz odpadnih materialov, kot so stare preproge in ribiške mreže. 

Sam pravi, da je eden njegovih najljubših posnetkov fotografija slanega ustja reke Ría de Arousa v severozahodni Španiji, ki je najbogatejše območje za gojenje klapavic v Evropi. Lupinarji imajo višjo vsebnost proteinov kot mnoge vrste mesa in zelenjave ter visoke ravni maščobnih kislin omega-3 in mikrohranil, kot so železo, cink in magnezij, in naj bi jih bilo mogoče uporabiti za reševanje številnih prehrambnih izzivov po svetu. Gojiti jih je mogoče tako na odprtem morju kot v obalnih območjih, in to z minimalnim vplivom na okolje v primerjavi z živalskimi proteini. 

Pri razstavi Krog je bančna skupina Intesa Sanpaolo sodelovala z Locatellijem od faze načrtovanja do izbire subjektov. Banka je krožnemu gospodarstvu zavezana od leta 2015, ko je postala prva finančna institucija, ki je bila imenovana za strateškega partnerja fundacije Ellen MacArthur. 

Fundacija – ki je Locatelliju in kustosinji Elisi Medde že pred razstavo zagotovila strokovno pomoč – se zavzema za globalni prehod na krožno gospodarstvo. 
 

Razstava Krog ponuja okno, zorni kot, s katerega lahko premišljujemo o boljši prihodnosti. Pokaže nam, kako lahko s pomočjo oblikovanja in inovativnosti, ki navdih črpata iz narave, dosežemo ta cilj. - João Guarantani, vodja programa krožnega oblikovanja pri fundaciji Ellen MacArthur.

To, kar potrebujemo zdaj, je, da ta okna postanejo vrata – vrata, ki jih lahko odpremo in povabimo druge, naj vstopijo skoznje in sledijo tej poti. Kajti ključ do vstopa v prihodnost, ki temelji na krožnem gospodarstvu, je sodelovanje. Nobeno podjetje ali panoga tega ne moreta doseči sama. Celotno gospodarstvo mora delovati usklajeno.«  

Razstava Krog je bila odprta v začetku jeseni in bo na ogled do 18. februarja 2024. 

Muzej Gallerie d’Italia – Torino je bil slovesno odprt spomladi 2022. Je na najveličastnejšem trgu v Torinu, Piazza San Carlo, in je posvečen predvsem sodobni fotografiji. Ponaša se z razstavnim prostorom z 10.000 kvadratnimi metri v petih nadstropjih in je bil četrti muzej, ki ga je ustanovila bančna skupina Intesa Sanpaolo – po Vicenzi, Neaplju in Milanu.

Razstava je del dolgoročne pobude bančne skupine Intesa Sanpaolo Progetto Cultura, s katero želi izboljšati družbo na podlagi kulturne in gospodarske obogatitve. Progetto Cultura, ki poteka na številnih prizoriščih po Italiji ter vključuje glasbo, kinematografijo, umetnost, gledališče in še mnogo drugega, med finančnimi ustanovami v Evropi nima para.

»Kot glavna italijanska banka smo odgovorni za vizijo rasti družbe in kulture, usmerjeno v teme, kot je okolje,« pravi Michele Coppola, izvršni direktor Oddelka za umetnost, kulturo in zgodovinsko dediščino v bančni skupini Intesa Sanpaolo ter direktor Gallerie d’Italia. 

»Naročanje projektov dokumentarne fotografije odraža tak pristop in Krog je konkreten dokaz za to. To je drzen projekt, ki prek podob, ki gledalce močno pritegnejo, priča o zavezanosti bančne skupine Intesa Sanpaolo modelu gospodarstva, ki varuje prihodnost planeta. V muzeju Gallerie d’Italia – Torino si prizadevamo spodbujati znanje in ozaveščenost o perečih vprašanjih našega časa.«
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet