• Na voljo ni predlogov.
Članek

Bravo, Artissima! Sejem v središču skupnosti sodobne umetnosti

Umetnostni sejem Artissima v Torinu je priložnost za zbiralce, da kupujejo dela umetnikov, ki bi v svetu umetnosti v prihodnosti lahko postali vodilni.

23/11/2023

Artissima, vsakoletni sejem sodobne umetnosti, ki je že 30. po vrsti, se je pravkar zaključil. Sejem je potekal od 2. do 5. novembra v torinski areni Oval Lingotto, sodelovalo pa je 181 italijanskih in mednarodnih galerij. 

Sejem Artissima, ki je prvič potekal leta 1994, je edini večji sejem v Italiji, ki je posvečen izključno sodobni umetnosti – leta 2023 pa je bila bančna skupina Intesa Sanpaolo že četrto leto njegova glavna partnerica. Malo manj kot polovica galerij je bila italijanskih, ostale pa so prihajale iz 32 različnih držav vsega sveta. 

Število obiskovalcev je bilo visoko (bilo jih je več kot 34.000), številke glede prodaje pa občudovanja vredne. Med prodanimi deli je bilo delo portugalske umetnice Helene Almeida, Experiência do lugar II (2004): črno-bel portret, ki prikazuje njo samo v klečečem položaju, položaju opravljanja pokore, s hrbtom, obrnjenim proti nam, njena glava pa je odrezana s slike. Delo je za 100.000 GBP od lizbonske galerije Galeria Francisco Fino odkupil zasebni zbiralec iz Evrope.

Vendar se sejem Artissima ponaša s tem, da gre pri njem več kot za golo prodajo. 

"To ni sejem, na katerem bi potrjevali ugled umetnikov, ki so že uveljavljeni. Gre za sejem, na katerem iščemo odkritja, za priložnost, da odkrijemo nekaj novega."

Luigi Fassi, direktor, sejem Artissima (na sliki na desni strani)

Letos je v Torinu prvič razstavljalo približno 39 galerij. Na sejmu je bil del, imenovan Novi vstopi, v katerem je bilo k sodelovanju povabljenih 17 galerij, ki še niso uveljavljene. (S „še ne uveljavljeno“ je selekcijski odbor Artissime označil galerijo, ki deluje manj kot pet let in še ni sodelovala na sejmu.) 

Fassi je dejal: „Na podlagi tridesetletne prakse in zaradi intenzivnega iskanja talentov na globalni ravni lahko sejem zbiralcem ponudi zgodnjo priložnost za nakup del umetnikov, ki bodo v svetu umetnosti kmalu vodilni.“

Ena od takih galerij je RESERVOIR, ki je bila ustanovljena leta 2021 v Cape Townu. Na svojem razstavnem prostoru so prikazali delo južnoafriškega umetnika Inga Somdyala, katerega serija abstraktnih platen je bila okrašena z zemljo, pepelom, kredo in oksidi namesto (kot bi lahko pomislili na prvi pogled) z barvo. To okrasje, ki so ga sestavljali debeli pasovi posameznih barv, je spominjalo na zastave neobstoječih držav in na zgodovino apartheida v Somdyalovi domovini.

Še ena razstavljavka v delu Novi vstopi je bila galerija HOA Galeria, ustanovljena leta 2020 v São Paulu. Na njenem razstavnem prostoru je bil razstavljen vpadljiv komplet slik brazilskega umetnika Renana Aguena; vse slike je navdihnila tropska vegetacija, ki jo je umetnik srečeval pri opravljanju svojega prejšnjega dela kot voznik tovornjaka.

Bančna skupina Intesa Sanpaolo je kot glavna partnerica na svojem razstavnem prostoru predstavila izbor fotografskih del okoljskega umetnika Luce Locatellija. Šlo je za rezultat Locatellijevega dolgotrajnega raziskovanja trajnostnega industrijskega razvoja z rešitvami, ki izvirajo iz narave. 

Ob obisku španske regije Galicije je, na primer, posnel gojišče klapavic, vrste z visoko vsebnostjo beljakovin, maščobnih kislin omega-3 in mikrohranil, kot so železo, cink in magnezij. Pravijo, da bi s pravilnim gojenjem klapavice lahko pripomogle k zmanjšanju podhranjenosti na globalni ravni. 

Šest Locatellijevih fotografij, prikazanih na sejmu Artissima, pravzaprav dopolnjuje veliko večjo razstavo del iz iste serije. Razstava Krog – rešitve za možno prihodnost je v torinski Gallerie d’Italia, muzeju bančne skupine Intesa Sanpaolo v Torinu, odprta do 18. februarja 2024. (Muzej, ki stoji na največjem mestnem trgu, Piazza San Carlo, in je bil odprt spomladi leta 2022, je eden od štirih muzejev, ki jih je po vsej Italiji ustanovila bančna skupina Intesa Sanpaolo. V glavnem je namenjen fotografiji, razstava Krog pa v galeriji zaseda najpomembnejše mesto.)

„Želimo, da bi se sejem razširil izza meja arene Oval Lingotto,“ pravi Fassi, „in skupaj z mestnimi ustanovami si zelo prizadevamo, da bi umetnost razširili po mestu.“ Res je skoraj vsako od mnogih torinskih razstavišč sodobne umetnosti odprlo razstavo, ki je sovpadala z Artissimo – od fundacije Fondazione Merz in kompleksa Officine Grandi Riparazioni do muzeja sodobne umetnosti Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea.

Torinski muzej Gallerie d’Italia je hkrati z razstavo Krog gostil še eno. Na tej razstavi z naslovom Stanje človeka je bilo predstavljenih osem videoposnetkov in eno zvočno delo, v katerih so bile zajete malo znane lastnosti planeta Zemlja – vsa dela so prispevali umetniki, ki so jih zastopale galerije, sodelujoče na sejmu Artissima. (Razstava je že zaprla svoja vrata.)

Vodilna tema letošnjega sejma so bila „razmerja skrbnosti“, kar je koncept, ki ga je razvil antropolog Renzo Taddei in po katerem bi moral biti glavni cilj napredovanja v znanju občutek skrbnosti do narave in njenih vrst. Organizatorji sejma Artissima vidijo izraz tega koncepta v skrbnem gojenju odnosov med mrežo umetnikov, galerij, zbiralcev in partnerjev – v želji po ustvarjanju umetniške skupnosti, zbrane okrog sejma.

Bančna skupina Intesa Sanpaolo je v samem središču te skupnosti. Njena vključenost v sejem Artissima je del dolgoročne pobude Progetto Cultura, s katero želi Intesa Sanpaolo izboljšati družbo na podlagi kulturne in gospodarske obogatitve. Progetto Cultura, ki poteka na številnih prizoriščih po Italiji ter – vključuje umetnost, glasbo, kinematografijo, gledališče in še mnogo drugega, med finančnimi ustanovami v Evropi nima para.

„Letos smo na sejmu Artissima s fotografijo in svojo skrbjo zaradi kriz globalne sedanjosti razstavili poseben primer svojega dela,“ pravi Michele Coppola, izvršni direktor Oddelka za umetnost, kulturo in zgodovinsko dediščino v bančni skupini Intesa Sanpaolo ter direktor muzeja Gallerie d'Italia. „Razstavili smo spektakularen komplet slik Luce Locatellija, ki dopolnjuje tiste z razstave Krog v muzeju Gallerie d’Italia – Torino; skupaj pripovedujejo zgodbe o skrbi za planet prek krožnega gospodarstva iz vse Evrope.

Sodobna umetnost je v smislu vključenosti bančne skupine Intesa Sanpaolo v sejem na širši ravni značilna lastnost torinskega kulturnega življenja. Podpora bančne skupine sejmu Artissima prek neprekinjenega partnerstva je pomemben element pobude Progetto Cultura. 

Bančna skupina Intesa Sanpaolo je ponosna partnerica sejmu in v Italijo prinaša vrhunce sodobnega umetniškega izraza z vsega sveta.“
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet