• Na voljo ni predlogov.

Kako živeti dan varstva okolja vse leto?

Vabljeni k dejanjem.

Letošnja tema Svetovnega dneva varstva okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, je biotska raznovrstnost, ki nas opozarja na stopnjo raznolikosti vseh živih bitij na Zemlji, hkrati pa nas poziva k osebnemu in kolektivnemu udejstvovanju, da s skupnimi močmi preprečimo hitro izumiranje številnih rastlinskih in živalskih vrst ter posledično propadanje žive narave.

Nevarnost za živo naravo in vloga naše Skupine

Na svetu obstaja nevarnost izumrtja za kar milijon rastlinskih in živalskih vrst, kar je v glavnem posledica nepremišljenih posegov človeka v naravo. Svetovni dan varstva okolja 2020 nas zato spodbuja k premisleku glede vsega, kar bi lahko pozitivno ali negativno vplivalo na naše okolje.

Naša skupina Intesa Sanpaolo redno namenja sredstva za okoljevarstvene pobude po svetu. Prav tako organizira okoljsko obarvane dogodke, posvečene Svetovnemu dnevu varstva okolja, in svoje izkušnje nato deli s svetovno javnostjo, kar pa se letos zaradi izrednih razmer žal ni zgodilo.

Kljub temu zaveza za širitev zavedanja in znanja, kako se spopasti z aktualnimi izzivi, ostaja in se letos uresničuje tako, da Skupina skupaj s svojimi hčerinskimi bankami po svetu skrbi za dobro informiranost in aktivno sodelovanje svojih najpomembnejših deležnikov - zaposlenih in strank.

Kaj lahko storimo tudi sami?

Izgubo biotske raznovrstnosti lahko ljudje preprečimo z vedenjskimi spremembami pri potrošnji, načinu pridelave in z neposrednimi ukrepi za ohranjanje narave.

Dan varstva okolja lahko obeležimo tudi tako, da si izberemo eno ali več spodnjih aktivnosti, s katerimi prispevamo k ohranjanju biotske raznovrstnosti:

  • Raziščimo sestavo izdelkov, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu, in zamenjajmo vsaj en izdelek z manj škodljivim ter sporočimo svojo izkušnjo.
  • Uporabljajmo inovativne rešitve v prid zdravemu okolju (npr. recikliranje ali pridelovanje naravnega komposta).
  • Sodelujmo pri čiščenju okolice in ozaveščanju o pomenu takšnih akcij.
  • Omislimo si vrt doma - na balkonu, terasi ali dvorišču.
  • Vsaj za nekaj dni zamenjajmo avto z alternativnimi načini prevoza.
  • Raziščimo biotsko raznovrstnost Slovenije.

Svoje znanje o biotski raznovrstnosti lahko preverite tudi z zanimivim kvizom na uradni spletni strani Svetovnega dneva varstva okolja.

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet