• Na voljo ni predlogov.

Evropski mesec kibervarnosti

Pomisli, preden klikneš!

Z oktobrom se je začel osmi evropski mesec kibernetske varnosti, ki državljane in državljanke EU ozavešča o spletni varnosti. Letos so ponovno v ospredju kibernetske goljufije, ki so se s pandemijo koronavirusa še pomnožile.   

Institucionalni partner kampanje v Sloveniji je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki koordinira program Varni na internetu. Z željo čim bolj ozavestiti naše stranke o kibernetski varnosti, v nadaljevanju objavljamo njihova priporočila.
 

Pandemija korone in spletnih prevar

Izredne okoliščine so čez noč spremenile naše delovno okolje, način nakupovanja in komunikacije, kar so (kot vedno do sedaj) izkoristili tudi spletni goljufi. Na odzivnem centru SI-CERT izpostavljajo, da so od marca obravnavali rekordno število phishing prijav, največ avgusta, ko so odstranili kar 80 phishing spletnih mest, namenjenih kraji gesel. Še vedno so najbolj zaželena gesla za elektronsko pošto, saj goljufom omogočajo številne nadaljnje zlorabe, vendar so na obzorju novi trendi. Očiten je porast poskusov kraj številk kreditnih kartic. Največkrat so zlorabljena elektronska sporočila dostavnih podjetij (npr. DHL, Pošta Slovenije), ki obveščajo, da nas čaka paket, plačati moramo le še stroške dostave. Vendar nepremišljen klik na povezavo pelje na lažno spletno stran, kjer naj bi vpisali  podatke o kreditni kartici. Posledično lahko goljuf pridobljene podatke zlorabi in kreditno kartico uporabi za nakupe na drugih spletnih mestih ter povzroči precejšnjo finančno škodo. Prav tako so po podatkih SI-CERT v porastu prevare z različnimi »investicijskimi paketi«, zato pozivajo k previdnosti pri vlaganjih v različne kripto naložbene pakete, ki se oglašujejo na agresiven in zavajajoč način.

Splet naključij – kaj vse se nam lahko zgodi na spletu?

Na spletu iščemo dobre ponudbe, hiter zaslužek, večno ljubezen, a žal nas na drugi strani namesto želenega lahko čaka spletna prevara. Zdi se nam, da se to vedno dogaja drugim, a že čisto vsi smo naleteli na sumljivo elektronsko sporočilo ali neverjetno poceni spletno trgovino. Da bi spletnim uporabnikom približali na prvi pogled neverjetne zgodbe, so v sklopu programa Varni na internetu pripravili spletno oddajo z gosti iz sveta stand-up komedije. Vsak četrtek v oktobru bo na kanalih Varni na internetu (na Facebook in YouTube kanalu) predvajana nova serija, ki bo predstavila eno izmed najpogostejših prevar.

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet