• Na voljo ni predlogov.
Mednarodna prisotnost

Slovenija: majhna država, velike priložnosti

Slovensko gospodarstvo blesti na področju preobrazbe. Prav tako Intesa Sanpaolo Bank kot bančni partner.

Rhiannon Edwards

30/05/2022

Tranzicija zaznamuje slovensko gospodarstvo že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je po razpadu Jugoslavije morala Slovenija spremeniti svoj položaj na trgu za trgovanje z Evropsko unijo.

Slovenija je majhna država – za približno polovico Švice –, zato je članstvo v EU ključnega pomena za njeno izvozno naravnano gospodarstvo.

Danes EU predstavlja tri četrtine celotne slovenske trgovine, glavni partnerji Slovenije pa so njene sosede Italija, Avstrija in Hrvaška. Poleg tega ima Slovenija močne vezi z Nemčijo, še posebej v avtomobilskem in finančnem sektorju.

Trenutno je država v fazi prehoda iz proizvajalca polizdelkov v prodajalca končnih izdelkov, pri čemer področja rasti za državo predstavljajo elektronika, gospodinjski aparati in farmacevtski izdelki.


Soočanje s pandemijo koronavirusa

Država po pandemiji koronavirusa okreva v obliki črke V. Po podatkih iz januarja 2022 se je industrijska proizvodnja na medletni ravni povečala za 10 %, izvoz za 20 % in trgovina na drobno za 32,3 %.

S podpiranjem realnega gospodarstva v teh zahtevnih časih pa je cvetelo tudi poslovanje Intese Sanpaolo Bank.  

»Po izbruhu pandemije se je banka čvrsto zasidrala na mestu ključnega partnerja slovenskega gospodarstva, saj je podjetjem omogočila poslovanje v spremenjenih razmerah in pomagala lokalnim podjetjem pri zagotavljanju neprekinjenega poslovanja in okrevanju,« je dejal Jozef Kausich, predsednik uprave Intese Sanpaolo Bank.

Od decembra 2019 je banka povečala svoj portfelj posojil podjetjem za 18 % in dosegla skoraj 10-odstotni tržni delež, s čimer je utrdila svoj položaj tretje banke v segmentu poslovanja s podjetji.

Banka pa je v negotovih časih pandemije nudila oporo tudi prebivalcem, saj so bile njene poslovalnice odprte tudi med popolno zaustavitvijo javnega življenja v državi, poleg tega pa je vzpostavila močno partnerstvo s Slovensko banko hrane.


Učinkoviti, zeleni in pripravljeni na spremembe

Rusko-ukrajinski konflikt povzroča skrbi slovenskemu trgovanju. Tako kot preostala Evropa država ni imuna na širši vpliv skoka cen energije, ki povzročajo vse višje življenjske stroške. Analitiki, ki za banko pripravljajo gospodarske napovedi, pričakujejo, da se v Sloveniji lahko povprečna letna inflacija približa 7 %.

Intesa Sanpaolo Bank je začela svoj prehod v vlogo digitalnega inovatorja že leta 2018. Pametno bančništvo s pomočjo pospešene digitalizacije pomaga podjetjem in posameznikom bolje upravljati denar v času, ko šteje vsak cent. Intesa Sanpaolo Bank, kot tudi širša skupina, katere del je, nadaljuje pospešeno digitalizacijo s ciljem, da bi še bolje služila svojim komitentom.

»Ne želimo se odpovedati tradicionalnemu poslovanju z mrežo poslovalnic v Sloveniji, a izredna situacija, povezana z epidemijo, nas je dodatno spodbudila, da pospešimo implementacijo čim več produktov in storitev, ki jih je mogoče skleniti na daljavo,« je dejal Kausich.

 

"Digitalizacije ne razumemo le kot tehnološke evolucije naših prodajnih kanalov, ampak tudi kot nekakšen celovit pristop k še hitrejši, učinkovitejši in bolj odzivni banki."

Jozef Kausich, predsednik uprave Intese Sanpaolo Bank

Digitalizacija pa bo prispevala tudi k »zelenim« prizadevanjem banke, ki so del širšega poslovnega načrta skupine Intesa Sanpaolo do leta 2025. Slednji vključuje tudi zavezo za dosego ničelnih neto emisij za lastne emisije celotne skupine do leta 2030, do leta 2050 pa tudi za svoje posojilne in naložbene portfelje. Poleg tega 115 milijard EUR namenja zelenemu prehodu.  

Medtem ko Slovenija spreminja svoj položaj na trgu in se usmerja proti novemu izvoznemu gospodarstvu in novim digitalnim industrijam, Intesa Sanpaolo Bank ostaja korak pred vsemi, pripravljena, da podpre rast podjetij in posameznikov v državi.

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet