• Na voljo ni predlogov.
Podkast

Slovensko podjetje Friško prejemnik podpore Platforme skupine Intesa Sanpaolo za krožno gospodarstvo

Okolju prijazen rastlinjak za zimsko pridelavo paradižnika blagovne znamke Lušt je le eden od projektov, ki bodo prejeli sredstva iz sklada skupine Intesa Sanpaolo za krožno gospodarstvo.

Rihannon Edwards

08/11/2022

VIDEO IN PODKAST: Zakaj je paradižnik iz krožnega gospodarstva slajši

Slovenski rastlinjak je primer financiranja krožnega gospodarstva v praksi

 

V novem rastlinjaku za zimsko vzgojo paradižnikov slovenskega proizvajalca živil Friško bodo vse leto rasli okusni plodovi, pri čemer se bo povečala proizvodnja podjetja brez škode za planet. Ta krožni projekt je le eden izmed projektov, ki jih financira platforma skupine Intesa Sanpaolo za krožno gospodarstvo, prek katere so na voljo posojila za zelene poslovne pobude.

Prisluhnite podkastu, če želite izvedeti več o tem, kako platforma skupine Intesa Sanpaolo za krožno gospodarstvo že prinaša sistemske spremembe.

 

V novem rastlinjaku slovenskega pridelovalca paradižnika Friško, z blagovno znamko Lušt, se iz lagune za zbiranje deževnice napaja namakalni sistem za zalivanje rastlin.
 
Čmrlji letajo naokoli in naravno oprašujejo, saj se ne uporabljajo močna sredstva za zatiranje plevela ali pesticidi, ki bi jih odvrnili.
 
Ogrevanje rastlinjaka soproizvaja elektriko. Še več, CO₂, ki nastane kot stranski produkt ogrevalnega sistema, se zajame in namesto da bi se izpustil v ozračje, se vpihuje nazaj v rastlinjak, kjer ga rastline pretvorijo v planetu prijazen kisik.
 
Rastlinjak je primer zasnove krožnega gospodarstva v praksi. V njem bo vse leto rasel okusen paradižnik, ne da bi pri tem nastajala škoda planetu.
 

"Z novim rastlinjakom bomo zimsko pridelavo povečali za 50 odstotkov."

Kristijan Magdič, direktor podjetja Paradajz d.o.o. (matična družba Friško d.o.o.), in prokurist v podjetju FRIŠKO d.o.o.

Visoka rast, majhen vpliv

Projekt rastlinjaka se je v okviru platforme skupine Intesa Sanpaolo za krožno gospodarstvo, prek katere so na voljo posojila za zelene poslovne pobude, financiral s posojilom v višini 3,5 milijona evrov.
 
Skupina Intesa Sanpaolo se pri posojilih v okviru platforme ne osredotoča zgolj na finančni vidik posla, temveč upošteva tudi okoljske kazalnike uspešnosti, kot sta obnovljiva energija in zajemanje ogljika.
 

"V tem in mnogih drugih primerih se moramo kot bančniki nekoliko poglobiti v poslovni model in razumeti, kaj bomo prispevali, kakšna bo korist projekta za celoten planet.

To so majhne zmage v našem poslu."

Goranka Gregorič Repnik, direktorica sektorja poslovanja z malimi in srednje velikimi podjetji v Intesi Sanpaolo Bank

Pospeševanje sistemskih sprememb

Krožno gospodarstvo korenito spreminja vse elemente industrije, vendar je živilski sektor edinstven v svojih izzivih in priložnostih.
 

"Verjamemo, da je to [Friško] zelo pomemben posel, nekakšen mejnik, ki mu bodo sledili tudi drugi.

Naš cilj je zagotoviti, da si naše stranke želijo poslovati z nami. Še pomembneje pa je, da želimo ustvariti vrednost, in obenem pozitivne učinke, pri čemer se v način poslovanja strank uvajajo inovacije.
"

Massimiano Tellini, vodja krožnega gospodarstva v Centru za inovacije skupine Intesa Sanpaolo

Kot prvi strateški partner Fundacije Ellen MacArthur na področju finančnih storitev je cilj skupine Intesa Sanpaolo uvesti čim več projektov, ki prinašajo koristi okolju.

"Naše stranke so vse bolj seznanjene s pomembnostjo trajnostne usmeritve. Vsi moji sodelavci v prav vseh posameznih regijah so predani in si želijo skleniti čim več takih poslov."

Giuseppe Ferraro, direktor sektorja poslovanja z malimi, srednjimi in velikimi podjetji v mednarodni diviziji hčerinskih bank skupine Intesa Sanpaolo

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet