• Na voljo ni predlogov.
video

Novi sistem za upravljanje plastike

Če ne naredimo ničesar, bo naš planet zavzela plastika. S krožnim gospodarstvom lahko to preprečimo.

14/06/2023

Onesnaževanje s plastiko za naše okolje in zdravje planeta v prihodnosti predstavlja ogromen izziv. Če se bo nadaljevalo s tako hitrostjo, bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib. 

Kot odgovor na to grožnjo so v Združenih narodih podpisali zgodovinsko pogodbo, da bi skušali zajeziti težave s plastiko. Kot sredstvo za boj proti odpadkom in onesnaževanju, katerih vzrok je plastika, ter za čistejši in bolj zelen globalni sistem v njej navajajo krožno gospodarstvo. 

V krožnem gospodarstvu bi plastiko za enkratno uporabo drastično omejili, namesto nje pa bi uporabljali biološko razgradljive alternative ali alternative za ponovno uporabo. Podjetja bi se zavezala k zmanjševanju plastike pri embalaži in jo tam, kjer je embalaža še vedno potrebna, zamenjala z novimi biološkimi materiali. 

Že samo to bi predstavljalo ogromen korak k zmanjševanju vpliva plastičnih odpadkov v našem okolju, ki bi se lahko, če trenutnega sistema ne bi spremenili, do leta 2040 podvojil.

Razmišljanje pri krožnem gospodarstvu pa sega še dlje, pri čemer se z novimi pogledi in inovacijami odpadki izločajo iz zasnove. 

Eden od glavnih ciljev Fundacije Ellen MacArthur, ki je vodilna zagovornica prehoda v krožno gospodarstvo, je popolna ločitev plastike od potrošnje končnih virov.

To pomeni, da ne bo nobenih „vnosov neobdelane plastike“ več. Plastiko, ki kroži, bi morali uporabiti in znova uporabiti, energija, ki jo potrebujemo za pretvorbo te plastike v zahtevane oblike, pa bi morala prav tako izhajati iz obnovljivih virov. 

Modeli ponovne uporabe bodo sprejeti na ravni industrije, kar pomeni, da bodo vsa podjetja, ki delujejo na področju plastike, sodelovala vzdolž vrednostne verige, da bi bilo virov odpadkov čim manj. Vlade po vsem svetu bodo sodelovale pri tem, da s financiranjem in predpisi zmanjšajo težave s plastiko.

Obnovljeni sistem za upravljanje plastike bo koristen za okolje in gospodarstvo. Manj odpadkov pomeni večjo učinkovitost za podjetja, s čim boljšim izkoriščanjem končnih virov pa se bo zmanjšala nepredvidljivost vnosov. 

Bančna skupina Intesa Sanpaolo je kot prvi strateški partner za finančne storitve Fundacije Ellen MacArthur prav tako zavezana k udejanjanju zamisli o krožnem gospodarstvu.

Ta zamisel je smiselna za planet in podjetja. 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet