• Na voljo ni predlogov.
Krožno gospodarstvo

Stilska preobrazba modne industrije v obliki krožnega gospodarstva

Moda je eden izmed največjih onesnaževalcev na našem planetu. Intesa Sanpaolo pomaga pri njeni preobrazbi prek krožnega gospodarstva.

04/05/2021

  

Od energije in vode, ki se uporabljata za izdelavo tkanin, pa do ogromnih količin »hitre« mode za enkratno uporabo, ki konča na odpadu … zaradi naših oblačil kratko potegne nihče drug kot Zemlja.

Modna industrija je eden izmed glavnih vzrokov za trenutno okoljsko krizo, s katero se soočamo. Odgovorna je za 10 odstotkov globalnih izpustov ogljika, kar je več kot vsi mednarodni leti in pomorski prevozi skupaj. Ob takšni stopnji bodo izpusti toplogrednih plinov modne industrije narasli za več kot 50 odstotkov do leta 2030 (1). In kako je to videti v ogledalu? Ne prav dobro.

Skupaj z organizacijo Ellen MacArthur Foundation si Intesa Sanpaolo kot njen prvi strateški partner na področju finančnih storitev prizadeva pomagati, da bi krožno gospodarstvo postalo realnost. Del tega procesa je pomagati modni industriji, da bi postala bolj trajnostna v celotni dobavni verigi: od izdelave trajnostnih tkanin do zagotavljanja, da so oblačila narejena za dolgo uporabo, ne pa da propadejo in končajo na smetišču. Na splošno banka pomaga svojim strankam pri njihovem prehodu iz linearnega načina delovanja do krožnih načinov poslovanja.

Povprečen par kavbojk je daleč od tega, da bi bil trajnosten, saj se za njegovo proizvodnjo porabi tisoče litrov vode. Vendar pa Candiani Denim (2), stranka Intese Sanpaolo, uporablja vlakna Lyocell namesto bombažnih vlaken, kar je bolj prijazno do planeta. Lyocell se pridobi iz kaše iz hitro rastočega evkaliptusa. V primerjavi z bombažem je potrebna približno polovica količine vode, da se kašo predela v uporabna vlakna (3). Candiani Denim dobavlja denim največjim svetovnim znamkam in tako prispeva svoj delež k spremembi s ponujanjem trajnostnih izbir svojim strankam, tj. modnim hišam, ki to prenašajo naprej na svoje stranke.

Intesa Sanpaolo je namenila kreditni instrument za financiranje krožnega gospodarstva v višini 6 milijard EUR za podjetja, kot je Candiani Denim, ki investirajo v krožne procese. To bi lahko pomenilo začetek uporabe bolj zelene tehnologije, izboljšanje energetske učinkovitosti ali razvijanje bolj zelenih materialov. Intesa Sanpaolo je ustanovila tudi zeleno obveznico.

Zegna Group, proizvajalec luksuznih moških oblačil, je še eno podjetje, ki ga podpira Intesa Sanpaolo in ki kljubuje potratnemu ravnanju modne industrije. Podjetje je izgradilo dve hidroelektrarni ter tako omogočilo bolj trajnostno rabo energije. Zdaj je 40 odstotkov energije, ki jo porabita hidroelektrarni, obnovljive (4). Skupina Zegna Group je tudi izvedla več naložb v to, da stranske proizvode, ki nastanejo pri izdelavi tkanin, vrača v proizvodni cikel – na primer, da znova uporabi 20 odstotkov odpadne vode iz hidroelektrarn, kar na letni ravni ustreza 70.000 kubičnim metrom vode (5).

Krožna moda ni le dobra za planet, temveč je tudi smiselna s poslovnega vidika. Zegna, na primer, proda približno 15 odstotkov svojih tekstilnih stranskih proizvodov drugim podjetjem, kar pomeni, da se približno 95 ton tkanin reciklira, namesto da bi se jih zavrglo – in to predstavlja del dobička podjetja.

Spreminjajo se tudi navade potrošnikov in pričakuje se, da bo trend recikliranja in izposoje oblačil zaživel v prihodnjem desetletju. Raziskave kažejo, da če bi vsi vsako leto kupili en kos iz druge roke namesto novega, bi bila korist tega enakovredna zasaditvi 66 milijonov dreves in privarčevani količini vode, ki ustreza 1,25 milijarde tuširanj (6).

Hitre mode je konec. Prihodnost temelji na kakovostno izdelanih in dolgotrajnih oblačilih – takšnih, ki so bolj prijazni do Zemlje in jih njihovi lastniki cenijo.

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet