• Na voljo ni predlogov.
Krožno gospodarstvo

Pet razlogov, zakaj je krožno gospodarstvo izjemna ideja

Krožno gospodarstvo lahko spremeni svet na bolje. V videu je pojasnjeno, zakaj podpiramo takšno spremembo.

07/09/2020

Kaj je krožno gospodarstvo? To lahko enostavno pojasnimo tako, da pogledamo v naravo. V naravi se ena stvar prerodi v drugo, in to v neprekinjenem krogu.

Pomislimo na rastlino, ki se približa koncu svojega življenjskega cikla. Ustvari semena, iz katerih zrastejo nove rastline ali pa se z njimi nahranijo druge rastline.

Na enak način se tudi pri krožnem gospodarstvu vse vrti okoli recikliranja. Je obnovljivo in brez odpadkov. Gre za pristop, ki proizvodnjo in potrošnjo poveže v krožen proces in ne linearen. Preberite, zakaj podpiramo takšen proces odmika od starega gospodarstva proti novemu, krožnemu gospodarstvu:

1.    Moramo se spremeniti
Svetovnih virov je vse manj in odpadki predstavljajo velik problem za planet. Vsi moramo uporabljati manj virov in jih uporabljati karseda dolgo ter jih ob koncu vrniti v proizvodni cikel.

2.    Smiselno z vidika poslovanja
Viri so dragi in prav tako je tudi energija draga, poleg tega pa imajo stranke danes večja pričakovanja na področju okolja kot kadar koli prej. S poslovnega vidika je smiselno, da se zagotovijo procesi, ki povzročajo čim manj odpadkov. Tako bodo stranke zadovoljne.

3.    Odpira nove priložnosti
Drugačen pogled na odpadke odstira tudi drugačne poglede na poslovanje. Veliko podjetij, od multinacionalk do zagonskih podjetij, se je že zavezalo krožnemu gospodarstvu in opazili so resnične spremembe.

4.    Recikliranje ni dovolj
Krožno gospodarstvo pomeni tudi ponovno pretehtati materiale, zasnovo, proizvodnjo in storitve.

5.    Lastništvo ne funkcionira
Deljenje storitev in nadgradnja dogovorov glede izdelkov, kot so avtomobili in mobilni telefoni, kaže, da model »kupi dostop in uporabi« funkcionira tako na strani potrošnikov kot tudi proizvajalcev.

Intesa Sanpaolo je prvi strateški partner na področju finančnih storitev organizacije Ellen MacArthur Foundation, ki deluje v smeri globalnega krožnega gospodarstva. Naš Center za inovacije podpira nove ideje in raziskave o tej tematiki.

Prehod na nov način uporabe in recikliranja virov ni le koristen za planet, temveč za vse nas.
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet