• Na voljo ni predlogov.
Krožno gospodarstvo

Krožna mobilnost

Kako bo potovanje po mestu bolj prijazno do okolja in obenem bolj priročno za nas? Krožna mobilnost obljublja odpravo zamud, čistejši zrak, nove sisteme prevoza, nižjo ceno potovanj in varnejše ceste.

23/02/2022

Mestni prebivalci želijo potovati po mestih hitro in preprosto, brez zamud in zastojev ter čedalje višjih cen goriva in vozovnic. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da so mesta žariščne točke onesnaževanja in odpadkov, in jih bo treba preoblikovati, če želimo doseči cilje ogljične nevtralnosti.

Krožna mobilnost je za mesta ključno področje sprememb, ki bodo odpravile obe težavi. Krožna mobilnost bo z umetno inteligenco, ekonomijo delitve, analizo podatkov in tehnologijo alternativnih goriv zmanjšala onesnaževanje zaradi prometa v mestih in obenem povečala kakovost potovanja.

Novi sistemi bodo prinesli številne pozitivne spremembe. Na primer razvoj delitve avtomobilov v okviru splošnega širjenja ekonomije delitve bo znižal stroške vzdrževanja avtomobila za ljudi, ki živijo v mestih.

Manj ljudi bo lastnikov avtomobilov, manjša bo potreba po parkiriščih, zato bo na gosto poseljenih območjih več prostora za parke in igrišča.

Zmanjšanje števila avtomobilov v individualni lasti pomeni nižjo starost avtomobilov na cesti, ki se bodo uporabljali samo, kadar bo res potrebno, kar bo zmanjšalo količino onesnaževal in na splošno povečalo kakovost zraka.  

Od razmišljanja v skladu s konceptom krožne mobilnosti bo imel koristi tudi javni prevoz. Analiza podatkov in umetna inteligenca se že uporabljata pri prometnih omrežjih nekaterih največjih mest na svetu.

V Singapurju se je gneča na javnih avtobusih zmanjšala za 92 odstotkov, povprečni čakalni čas potnikov pa se je zmanjšal na štiri minute, saj ponudniki prevozov z analizo podatkov ugotovijo, koliko vozil mora pripeljati ob katerem času.

Mestno železniško omrežje v Dubaju je z umetno inteligenco uspelo znižati obratovalne stroške vlakov, postali pa so tudi bolj točni. Pametni prometni sistemi zmanjšujejo potovalne čase za do 20 odstotkov tudi po Evropi in v ZDA.

Pri tem pa korenite spremembe, ki jih krožna mobilnost prinaša na področju manjše onesnaženosti mest in odprave tradicionalnih obremenitev zaradi prometa, šele začenjamo opažati.

Prehod na pametna električna vozila in pametne ceste bo prinesel večjo prometno varnost in konec prometnih zastojev. Avtonomna vozila bodo skrbela za učinkovit in čist prevoz tovora po mestih. V prihodnosti se nam obetajo odprava zamud, čistejši zrak, nastanek novih panog, nižja cena prevoza in varnejše ceste.  

Oglejte si video, če želite izvedeti več o krožni mobilnosti in kakšno revolucijo bo povzročila na področju potovanja po mestu.

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet