• Na voljo ni predlogov.
Podkast

Financiranje krožnega gospodarstva: paket za uspeh

Družba EcoCortec bo z novim obratom za obdelavo polimerov podaljšala življenjsko dobo svojih izdelkov in zmanjšala svoj vpliv na okolje.

06/02/2023

Odličen paket zelenih financ

Kako je zeleno posojilo omogočilo širjenje hrvaškemu proizvajalcu bioplastike
Vsi kovinski deli za industrijo, ne glede na to, ali so majhni deli za vozila ali veliki za stroje v obratu, morajo biti zaščiteni pred korozijo. Družba EcoCortec je največja proizvajalka polimerov na biološki osnovi, ki dele ščitijo pred tem, da bi med pošiljanjem po Evropi postali neuporabni. Z novim obratom, ki bo začel v celoti delovati naslednje leto, bo družba EcoCortec lahko razširila svoje proizvodne zmogljivosti in življenjsko dobo materialov, ki jih uporablja pri svojih folijah in vrečkah iz bioplastike. Obrat je v celoti financiran prek platforme skupine Intesa Sanpaolo za financiranje krožnega gospodarstva. V tem podkastu sodelujejo Dijana Zrinski, generalna direktorica družbe EcoCortec, Vedrana Jelušić, članica upravnega odbora banke PBZ, hčerinske banke skupine Intesa Sanpaolo, in Giuseppe Ferraro, direktor sektorja za poslovanje s korporacijami ter malimi in srednje velikimi podjetji pri mednarodni službi za hčerinske banke skupine Intesa Sanpaolo.

Če želite izvedeti več o projektu in načrtih skupine Intesa Sanpaolo za trajnostne naložbe, prisluhnite podkastu.

 

Družba EcoCortec je največja proizvajalka protikorozijskih premazov in embalaže iz bioplastike na Hrvaškem. 

Tako uspešna je, da je morala hitro razširiti svoje proizvodne zmogljivosti, če je želela izpolniti zahteve svojih kupcev. Na področjih, kot je avtomobilska industrija, pa zaradi korozije transportiranih delov lahko nastajajo dragi odpadki. 

Novi obrat za predelavo polimerov družbe EcoCortec, ki se razprostira na 1000 kvadratnih metrih, je bil dokončan leta 2022, v celoti pa bo začel delovati leta 2023. 

Z novim obratom bo družba EcoCortec lahko nudila več izdelkov več kupcem, poleg tega pa tudi podaljšala življenjsko dobo materialov, ki so uporabljeni pri folijah in vrečkah iz bioplastike.
 

Krožno gospodarstvo na prvem mestu

"V svoje izdelke lahko vključimo do 20 % reciklirane vsebine. Vedno upoštevamo celoten življenjski cikel izdelka – na začetku, ko se odločamo o tem, kakšen material uporabiti, in na koncu, tako da je mogoče isti izdelek uporabiti znova."

Dijana Zrinski, generalna direktorica družbe EcoCortec

V duhu krožnega gospodarstva je novi obrat delno izdelan iz materialov stavbe, ki je prej stala na tem mestu. Starih materialov niso odvrgli; namesto tega so jih v celoti prilagodili potrebam novega obrata.

Obrat, ki je financiran prek sklada skupine Intesa Sanpaolo za krožno gospodarstvo, je tako še en primer posojil za trajnostnost v praksi.

Banka PBZ, hčerinska banka skupine Intesa Sanpaolo, z bančnimi storitvami podpira družbo EcoCortec od leta 2016. Da bi se prepričali o upravičenosti družbe do financiranja, namenjenega krožnemu gospodarstvu, se je ekipa banke v več pogovorih poučila o tem, kaj želijo v družbi storiti s posojilom. 

"Če so pogovori, pri katerih sodelujete, zelo tehnične narave, vas začne zares zanimati, kako bo nova proizvodnja, ki jo vzpostavlja družba, vplivala na okolje.
Ko smo se poučili o novi tehnologiji – ki bi pomagala povečati proizvodne zmogljivosti in podaljšati življenjsko dobo izdelkov, hkrati pa zmanjšati količino odpadkov –, smo bili navdušeni nad tem, da imamo priložnost sodelovati z družbo pri zasnovi financiranja, ki bi ji najbolj ustrezalo.
"

Vedrana Jelušić, članica uprave banke PBZ

Leta 2022 se je znesek posojil banke Intesa Sanpaolo, ki so bila dodeljena pod pogoji izpolnjevanja okoljskih, družbenih in upravljavskih dejavnikov (ESG), 20-kratno povečal – pri čemer smo starejša podjetja podprli pri tem, da svoje prakse bolj približajo krožnemu gospodarstvu, novim podjetjem, ki so že krožna, pa smo pomagali uspevati. Financiranje projektov ESG sovpada z vlogo, ki jo ima banka kot prvi strateški partner fundacije Ellen MacArthur za finančne storitve.


Spodbujanje zelenega prehoda

Poleg financiranja krožnega gospodarstva je v poslovnem načrtu skupine Intesa Sanpaolo za leto 2025 družbi in zelenemu prehodu namenjenih 115 milijard EUR.
 

"Priča smo revoluciji. Glede na to, kaj se dogaja v Evropi, ter glede na težave z onesnaževanjem in globalnim segrevanjem, je to res pomembno.
Moram pa reči, da je to šele začetek.
"

Giuseppe Ferraro, direktor sektorja za poslovanje s korporacijami ter malimi in srednje velikimi podjetji pri mednarodni službi za hčerinske banke skupine Intesa Sanpaolo

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet