• Na voljo ni predlogov.
Krožno gospodarstvo

Evropski zeleni dogovor: čas je za skupno ukrepanje

Akcijski načrt za krožno gospodarstvo, eden izmed gradnikov evropskega zelenega dogovora, ki ga je sprejela Evropska komisija, ima cilj doseči čistejšo Evropo do leta 2030. Kakšno vlogo imata pri tem poslovanje in finance?

20/10/2020

Akcijski načrt za krožno gospodarstvo Evropske komisije, objavljen marca 2020, določa 35 pobud za zmanjšanje odtisa porabe in podvojitev uporabe krožnih materialov v prihodnjem desetletju v državah članicah. Cilj je čistejša in konkurenčnejša Evropa do leta 2030.
 
»Načrt za krožno gospodarstvo in evropski zeleni dogovor bosta imela še naprej osrednjo vlogo pri oblikovanju gospodarske obnove in prihodnosti podnebno nevtralne Evrope,« pravi Joanna Drake, namestnica generalnega direktorja generalnega direktorata za okolje pri Evropski komisiji.
 
»Izdelki morajo biti narejeni za dolgotrajno uporabo, omogočati morajo enostavno popravilo in vsebovati morajo več recikliranih materialov,« doda ga. Drake in pove, da če bi bila življenjska doba naših pametnih telefonov samo eno leto daljša, bilo to v smislu izpustov ogljika enako, kot da bi s cest umaknili milijon avtomobilov.
 

"Načrt za krožno gospodarstvo in evropski zeleni dogovor bosta imela še naprej osrednjo vlogo pri oblikovanju gospodarske obnove in prihodnosti podnebno nevtralne Evrope."

Joanna Drake, namestnica generalnega direktorja generalnega direktorata za okolje, Evropska komisija

Na določenih gospodarskih področjih je preobrazba še bolj nujna, na primer na področju elektronik, baterij, vozil, embalaže, plastike, tekstila, gradbeništva in prehrane. Stranke bi bilo treba spodbuditi, da bi se odločile za bolj trajnostne izbire na teh področjih in širše in v ta namen Evropska komisija predlaga revizijo evropske potrošniške zakonodaje za zajezitev izjav lažne prijaznosti do okolja in da se strankam zagotovi »pravica do popravila«, ko se izdelki pokvarijo.
 
Načrt ni kritika podjetij, ki se »neprimerno vedejo«, temveč je njegov namen pomagati podjetjem, da bodo delovala na bolj krožen način. Ga. Drake priznava, da je dolžnost Evropske komisije prenesti »smisel nujnosti« za spremembe, hkrati pa razume, da se to ne bo zgodilo čez noč. »Podjetjem pomagamo pri prehodu in jim bomo še naprej pomagali … s finančnimi in nefinančnimi instrumenti. Vsi smo skupaj v tem,” pove ga. Drake.
 
Finance lahko pomagajo pospešiti spremembe v naslednjih 10 letih. Intesa Sanpaolo že ima namenski kreditni instrument za krožno gospodarstvo v obliki sklada v višini 6 milijard EUR, v pomoč podjetjem, ki delujejo na krožni način. To je področje, za katerega banka verjame, da bo dobro vplivalo na gospodarstvo. »Prepričani smo, da bo prehod na krožno gospodarstvo odprl nova delovna mesta,« pravi Francesca Passamonti, vodja za evropske regulativne in javne zadeve pri Intesi Sanpaolo. »Že smo priča novim delovnim mestom.«
 

"Prepričani smo, da bo prehod na krožno gospodarstvo odprl nova delovna mesta. Že smo priča novim delovnim mestom."

Francesca Passamonti, vodja za evropske regulativne in javne zadeve pri Intesi Sanpaolo

Kreditni sklad Intese Sanpaolo in nagrajena trajnostna obveznica sta že na voljo kot pomoč za doseg ciljev, določenih v akcijskem načrtu. »Resnično pozdravljamo akcijski načrt Evropske komisije, saj lahko podpre naše poslovanje in nam pomaga spodbuditi prehod naših strank na krožno gospodarstvo,« doda ga. Passamonti.
 
Prisluhnite podkastu, kjer boste izvedeli več o načrtu.

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet