• Na voljo ni predlogov.
Krožno gospodarstvo

Biotska raznovrstnost in krožno gospodarstvo: zakaj sta pomembna

Izguba biotske raznovrstnosti je ena od največjih groženj človekovemu obstoju – vendar nam krožno gospodarstvo lahko pomaga obnoviti naravno ravnovesje na planetu.

08/08/2022

 

Zaradi biotske raznovrstnosti je naš planet živ. Z njo se ohranja prehranjevalna veriga živalskega kraljestva, populacije živali in rastlin so pod nadzorom, vzdržuje pa se tudi ravnovesje, da se preprečijo naravne nesreče, kot so poplave. 

Vendar jo naš sistem jemanja, proizvajanja in potrošnje ogroža. V današnjem času je vzrok za več kot 90 % (1)  izgube biotske raznovrstnosti človekovo izkoriščanje naravnih virov na planetu, kot so živali, drevesa in voda. 

Izguba biotske raznovrstnosti je ena od največjih groženj človekovemu obstoju. Je vzrok za to, da prst postaja nerodovitna in je brez hranil, da prihaja do izumiranja in selitve vrst ter da varnost naših voda ni več samoumevna. 

Čeprav so prizadevanja za zaščito narave ključna, pa za obnovo naravnega ravnovesja našega planeta niso dovolj. Če želimo poskrbeti za svojo prihodnost, moramo spremeniti celoten sistem. 

Krožno gospodarstvo nam lahko pomaga pri obnovi biotske raznovrstnosti, če ponovno premislimo o načinu kmetovanja, odpravimo onesnaževanje in odpadke ter bolje izkoristimo materiale, ki so že v obtoku. 

Leta 2019 je človeštvo porabljalo svetovne naravne vire s hitrostjo, ki je bila 1,75-krat višja od hitrosti, s katero jih planet lahko obnavlja (2). Regenerativni pristopi v kmetijstvu, kot so agroekologija, agrogozdarstvo in upravljanje paše, lahko popravijo škodo, ki sta jo povzročila pridelava monokulturnih poljščin in čezmerno kmetovanje. 

S sajenjem različnih vrst poljščin drugo ob drugi in izkoriščanjem naravnih procesov Zemlje pri upravljanju rasti poljščin lahko obnovimo zdravje prsti in spodbudimo naravne opraševalce, kot so čebele, da bodo uspevali v zdravih populacijah. 

Krožno gospodarstvo nam lahko tudi pomaga upravljati raven naših zahtev do planeta in ustaviti škodljive procese, kot je čezmerno ribištvo, ki je neposreden vzrok za izgubo biotske raznovrstnosti v naših oceanih. 

S pravilnim upravljanjem virov, ki so v obtoku, kot so plastični odpadki, nam krožno gospodarstvo lahko tudi pomaga zmanjšati onesnaževanje, ki izjemno ogroža biotsko raznovrstnost.  

Prav tako bomo z njim ponovno zasnovali nove izdelke, pri tem pa planetu odvzeli čim manj primarnega materiala, zato bo v naravi veliko življenja, ki bo nemoteno uspevalo.

Bančna skupina Intesa Sanpaolo je prvi strateški partner za finančne storitve Fundacije Ellen MacArthur, katere poslanstvo je udejanjanje zamisli o krožnem gospodarstvu. 

Če želite izvedeti več o tem, kako nam krožno gospodarstvo lahko pomaga pri obnovi biotske raznovrstnosti, ki je za naš planet izjemno pomembna, si oglejte video.

 

Viri:
(1) https://ellenmacarthurfoundation.org/topics/biodiversity/overview
(2) https://emf.thirdlight.com/link/bqgxl2mlprld-v7i2m6/@/#id=0

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet