• Na voljo ni predlogov.

Valuta

Kaj veste o pojmu valute?
Vsakodnevne finance

Valuta

Projekt finančnega izobraževanja Intese Sanpaolo

30/07/2018

Vsakdo izmed nas vsakodnevno posluje z »valutami«, torej z denarjem v vseh svojih različnih oblikah, kar je del gospodarskega sistema. Valuta je menjalno sredstvo, ki nam omogoča vse finančne transakcije, začenši z našimi vsakodnevnimi nakupi.

Naša »valuta« menjave je evro, ki je v Sloveniji v veljavi od 1. januarja 2007, ko je država pristopila v Evroobmočje. 

Ne da bi bilo treba razpravljati o prednostih gospodarskih vidikov, ki jih je za državo pomenila vključitev v Evroobmočje, je mogoče poudariti praktično prednost. Ko potujemo po Evroobmočju, se takoj zavemo, kako priročno je, da nam ni treba menjati denarja in izračunavati menjalnega tečaja v lokalni valuti. 

Vse to je valuta

Vse to je valuta

Ko uporabljamo svoje evro, koristimo vse njegove funkcije. 

Evro je menjalno sredstvo, saj omogoča nakup blaga in storitev, hkrati pa je obračunska enota, ki meri vrednost vseh gospodarskih transakcij: določa vrednost kupljenega blaga in pove, koliko denarja imamo na bančnem računu, s čimer meri vrednost naših prihrankov in kupno moč. Nato postane zaloga vrednosti.


Več informacij

Minca, moneta, monnaie, money, moneda, monetaren, itd. – mnogo jezikov uporablja izraz, ki izvira iz imena stare kovnice v Rimu nedaleč od svetišča Junone Monete, poimenovanega po dejstvu, da so gosi, svete živali omenjene boginje, Rim rešile, ko so meščane opozorile (latinski glagol »moneo« pomeni svariti) pred vdorom Galcev. 

Danes ima vsaka država svojo kovnico, kraj, kjer kuje denar. 

 

Več informacij

Dandanes kovanci nimajo dejanske (intrinzične) vrednosti, ki bi bila povezana z vrednostjo kovine, iz katere so kovanci izdelani. V starih časih je bil kovanec, izdelan iz določenega števila gramov zlata, vreden več kot kovanec, izdelan iz enako težkega srebra. Vrednost evrskih kovancev in bankovcev je zunanja (ekstrinzična), kar pomeni, da je povezana z menjalno vrednostjo, ki jim jo dodeli trg. Vendar je ta vrsta zamenljivosti osnova pojavov, povezanih s kupno močjo, kot so inflacija, hiperinflacija in deflacija. 

Valuta v digitalni dobi

Valuta v digitalni dobi

Pojem valute se je iz praktičnih razlogov, predvsem pa zato, ker so vedno obstajali ponarejevalci, tatovi in goljufi, neverjetno spreminjal. 

Ček je bil odlična zamisel, s katero se prvič ni bilo treba fizično dotakniti denarja. Zasnovan je bil kot varno plačilno sredstvo, ki je služilo predvsem hitrejšemu prenosu denarja z večjim jamstvom in zaščito. Vendar je treba biti pozoren, da zagotovimo dovolj sredstev in se izognemo sprejemanju čekov sumljivega izvora.

Elektronska kartica vse pogosteje nadomešča gotovinska plačila, zmanjšuje tveganje kraje in zagotavlja sledljivost transakcij. Vendar je tudi kartico mogoče izgubiti ali ukrasti. Za razliko od gotovine pa je mogoče njeno uporabo nemudoma blokirati s telefonskim klicem v banko izdajateljico. Poleg tega je mogoče aktivirati opozorilo, ki ob vsaki transakciji pošlje sporočilo. 

Brezstične kartice omogočajo plačevanje tako, da kartico preprosto položite ob čitalnik.

Spremljanje stroškov. Z elektronskimi sredstvi je poraba lažja, zato je zelo pomembno, da pozorno spremljamo dejansko razpoložljiva 
 

Veliko različnih kartic 

Danes so »plačilne kartice«, ki jih izdajajo banke, zelo raznolike. Dovolj je, da se obrnemo na svojo banko in se pozanimamo, katero sredstvo najbolj ustreza našim potrebam in koliko nas bo stalo.

Pri kreditnih karticah (z odloženim plačilom) je naš račun obremenjen takoj po uporabi kartice. 

Pri debetnih karticah se zneski zaračunajo takoj, naša banka pa nas lahko takoj obvesti, če gremo v minus. Preprosto nam sporoči, da plačila ni mogoče izvesti.

Pri predplačniških karticah »naložimo« določen znesek in ga lahko uporabljamo, dokler ga ne porabimo. 

Pri revolving karticah »naložimo« določen znesek, ki ga postopoma odplačujemo s plačilom obrestne mere in ga takoj prestrukturiramo.

Eno orodje za vse namene. Digitalizacija danes omogoča, da v isto napravo vključite različne funkcije. Tako je na primer mogoče plačevati neposredno s pametnim telefonom. Toda prihodnost »valute« je v biometriji: aplikacije, ki omogočajo plačevanje z digitalnim odtisom!

Menjave v digitalni dobi

Menjave v digitalni dobi

Dematerializirana valuta je omogočila spremembo načina nakupovanja: od doma, prek spleta, z nenehno razvijajočim se e-trgovanjem.

Prednosti so v stroških (ti so pogosto nižji v primerjavi s fizično trgovino), v možnosti primerjave številnih različnih ponudb, v možnosti, da izdelek prejmemo na dom, z možnostjo vračila, če ni v skladu s pričakovanji.

Da bi odpravili tveganja kraje podatkov, ki so jih virtualne izmenjave predstavljale na začetku, so danes spletna plačila zaščitena s prefinjenimi varnostnimi sistemi, ki so jih vzpostavile banke.
 

Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet