• Na voljo ni predlogov.

Brezskrbno na poletni dopust!

Kako so vam lahko pri tem v pomoč bančne storitve?

Ko načrtujemo dopust, navadno veliko časa namenimo izbiri destinacije, prevoza, najprimernejše nastanitve. Tisti, bolj organizirani, ki želijo aktivno preživeti svoj dopust, že vnaprej raziščejo možnosti različnih aktivnosti ali si naredijo načrt, kaj vse bi na dopustu radi videli in doživeli.

A da bo dopust res čim bolj brezskrben je dobro, da pred odhodom od doma – še posebej, če se odpravljamo v tujino – poskrbimo tudi za bančni oz. finančni vidik. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj nasvetov, kako se pri bančnem poslovanju v tujini izogniti nepotrebnim stroškom ter kako pred in med dopustom poskrbeti za varnost svojih financ. 

Gotovina ali kartice?

Prvo vprašanje, ki se nam porodi je verjetno, koliko gotovine vzeti s seboj na dopust? Nanj ni enoznačnega odgovora, vsekakor pa je priporočljivo, da se odločite za kombinacijo gotovine in kartic. Gotovina vam bo prišla prav za plačevanje na prodajnih mestih ali v lokalih/restavracijah, ki ne sprejemajo kartic. Le-teh je sicer vedno manj. Povsod drugod pa vam priporočamo plačevanje s kartico.

Nasvet: Gotovino si priskrbite že pred odhodom od doma, v najbližji poslovalnici Intese Sanpaolo Bank. Tako se boste izognili nepotrebnim stroškom dvigovanja na bankomatih v tujini. Na naši spletni strani preverite, nakup katerih valut vam omogočamo in se pozanimajte, ali je treba želeno valuto naročiti vnaprej.

Katera kartica?

Predvsem naj ne bo le ena. Na dopust vzemite s seboj svojo debetno kartico Activa Visa Inspire in vsaj še eno kreditno kartico oz. kartico z odloženim plačilom Activa Mastercard ali Activa Visa. Obe sta široko sprejeti po vsem svetu, smiselno pa je, da se pred odhodom pozanimate, katera je bolj priljubljena v državi, v katero potujete.

Kreditno kartico uporabljajte predvsem za plačevanje na prodajnih mestih (ponekod, npr. v izposojevalnicah vozil »rent a car«, drugih pogosto niti ne sprejemajo!). Če morate opraviti dvig na bankomatu, pa izberite debetno kartico, saj boste plačali nižjo provizijo v primerjavi s kreditno kartico.
Preberite si tudi podrobnejša priporočila o uporabi plačilnih kartic na počitnicah v tujini, ki ga je pripravilo Združenje bank Slovenije.

Nasvet: V imenik vašega mobilnega telefona si shranite telefonsko številko za preklic kartice +386 5 666 12 56. Prav vam bo prišla v primeru izgube ali kraje kartice. Preklic bančne kartice lahko uredite 24 ur na dan, vse dni v letu. Če sumite, da so vam kartico ukradli, prijavite to tudi najbližji policijski postaji. Vse plačilne kartice prekličite v čim krajšem času, saj s tem zmanjšate možnost zlorabe.

Dvigovanje gotovine na bankomatu?

Tako kot se vam v Sloveniji najbolj izplača uporabljati bankomate naše banke, v tujini enako velja za bankomate naše bančne skupine Intesa Sanpaolo, saj so tam dvigi za naše stranke brezplačni. Brezplačno lahko z debetno kartico Activa Visa Inspire dvigujete na več kot 9.000 bankomatih skupine Intesa Sanpaolo v Sloveniji in tujini (Albanija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Hrvaška, Italija, Madžarska, Romunija, Rusija, Slovaška, Srbija, Ukrajina). Na Hrvaškem, ki je najpogostejša poletna destinacija Slovencev, izberite bankomat banke PBZ, ki je del naše bančne skupine (lokacije bankomatov lahko najdete na zemljevidu).

Če bankomata Intese Sanpaolo ni v vaši bližini, gotovino raje dvignite na bankomatu druge banke kot pa na bankomatu nebančnih lastnikov. Dvigi na slednjih so namreč praviloma dražji zaradi zaračunavanja dodatnih nadomestil. 

Nasvet: Ob dvigu v državah, kjer lokalna valuta ni evro, vam bankomat ponudi izbiro za dvig gotovine s konverzijo oz. brez konverzije. Vedno izberite dvig lokalne valute brez konverzije! V tem primeru bo pretvorba valut narejena po menjalnem tečaju kartične mreže, ki so ugodnejši od menjalnih tečajev lastnikov bankomata.
 

Uporabnost mobilne banke

Verjamemo, da se želite na dopustu predvsem sprostiti in uživati ter se ne ukvarjati z bančnimi zadevami. Pa vendar, mobilno banko je vsekakor dobro imeti pri roki, zato vam predlagamo, da si namestite in aktivirate mobilno aplikacijo, če je še nimate. Tako boste lahko kadar koli preverili stanje na vašem računu, si prenakazali denar iz varčevalnega računa na transakcijski račun, opravili morebitno nujno nakazilo ipd.

Nasvet: Poleg tega si lahko v mobilni banki vklopite prejemanje brezplačnih potisnih obvestil (push notifications) o spremembah na vašem računu (promet v dobro oz. v breme) in plačilih s karticami. Tako boste poskrbeli za še večo varnost, saj boste lahko hitro opazili kakršno koli nenavadno dogajanje in preprečili morebitno zlorabo.

Limit za "zlato dopustniško rezervo"

Kaj, če vas na poti v tujini preseneti večja okvara avtomobila, nujen obisk zdravnika ali pa vas zamika nakupovanje na poletnih razprodajah? V takšnih primerih vam bo prav prišel limit na transakcijskem računu, ki vam lahko služi tudi kot vaša “dopustniška zlata rezerva” za nujne ali nenujne primere.

Osnovni limit pri naši banki lahko znaša do 5.000 EUR, je brez stroškov odobritve in brez stroškov zavarovanja. Če izpolnjujete vse pogoje, ga lahko pridobite brez dodatne oz. izrecne vloge. Če limita ne koristite, je za vas brezplačen. Če ga uporabljate, pa plačate le nekaj obresti za dovoljeno negativno stanje na transakcijskem računu.
 

Sef za varno hrambo dragocenosti

V poletnem času število vlomov v hiše in stanovanja naraste prav zaradi poletnih dopustov, ko lastnikov dlje časa ni doma. Nekateri imajo za večji občutek varnosti nameščene alarmne naprave, ki so dobrodošle in večino nepridipravov preženejo. Bolj predrzni pa lahko v kratkem času kljub vsemu iz vašega doma odnesejo kakšno dragocenost. Zato je smiselno, da se odločite za najem sefa oz. trezorja. Cena najema je odvisna od velikosti in obdobja najema, na voljo pa so vam v izbranih poslovalnicah Intese Sanpaolo Bank po vsej Sloveniji – preverite celoten seznam lokacij.

Zavarujte svoje premoženje

Z najemom sefa boste preprečili krajo dragocenosti, s sklenitvijo premoženjskega zavarovanja PaketDom pa boste poskrbeli za popolno zaščito vašega osebnega premoženja. Med drugim namreč vključuje tudi zavarovanje v primeru vloma in lahko (odvisno od obsega paketa) krije stroške vandalizma, ropa v stanovanju, ropa po vsem svetu, poškodovanje stavbe, tatvine ali vlomne tatvine oz. poskusa le-te.

financiranje dopusta

Je težava denar?


Si želite na dopust, a v tem trenutku nimate na voljo dovolj sredstev? Odločite se lahko za financiranje z že omenjenim osnovnim limitom ali hitrim potrošniškim (oz. gotovinskim) kreditom, ki ga lahko sklenete kar prek vaše spletne ali mobilne banke (v celoti »online« - brez obiska poslovalnice). Katera opcija je za vas primernejša, je odvisno od zneska, ki ga potrebujete in obdobja odplačevanja oz. koriščenja.

Želimo vam sproščen poletni oddih! Za kakršno koli pomoč pa smo vam na voljo na navedenih telefonskih številkah:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: +386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur na dan

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: +386 5 66 61 256
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

  • klici iz Slovenije: 080 13 18
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

  • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
  • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet