• Na voljo ni predlogov.

Kako plačevati na dopustu?

Ne glede na to, ali boste dopust preživeli v Sloveniji ali tujini, vam bodo prav prišle informacije, kako plačevati na vašem oddihu.

Poletna meseca julij in avgust sta čas, ko se najbolj množično odpravimo na dopust. V času epidemije koronavirusa in turističnih bonov smo začeli vedno bolj odkrivati lepote lastne dežele in ta trend bo verjetno tudi ostal. A tradicionalna poletna destinacija Slovencev ostaja Hrvaška, radi pa obiskujemo tudi druge mediteranske države.

Odkar v Sloveniji uporabljamo evro, je plačevanje za nas bistveno preprostejše, tudi na dopustu v tujini. Ena redkih izjem med našimi najbolj priljubljenimi destinacijami, kjer evro ni uradna valuta, je (zaenkrat še) Hrvaška. A z razširjenostjo kartičnega plačevanja imamo tudi kune v fizični obliki pri sebi bolj »za vsak slučaj«.

Gotovino torej vse bolj izpodrivajo druge oblike plačevanja. Preberite si, katere možnosti imate na voljo in katere so njihove prednosti!
 

Nadomestite gotovino s karticami

Zakaj? Ker je plačevanje s karticami je priročnejše, preglednejše in varnejše! 

 • Priročnejše je zato, ker ni potreben nakup tuje valute, tudi če se odpravljate v državo, kjer ne uporabljajo evra.
 • V mobilni banki ali mobilni denarnici imate pregled nad izvedenimi plačili.
 • Če vam kartico ukradejo, jo lahko takoj prekličete. V mobilni banki ali denarnici pa si lahko tudi nastavite prejemanje brezplačnih obvestil o opravljenih transakcijah, kar pomeni, da boste takoj opazili, če bi se s kartico dogajalo kar koli nenavadnega.

Nasvet: V imenik vašega mobilnega telefona si shranite telefonsko številko za preklic kartice +386 5 666 12 56. Prav vam bo prišla v primeru izgube ali kraje kartice. Preklic bančne kartice lahko uredite 24 ur na dan, vse dni v letu. Če sumite, da so vam kartico ukradli, prijavite to tudi najbližji policijski postaji. Vse plačilne kartice prekličite v čim krajšem času, saj s tem zmanjšate možnost zlorabe.

S seboj vzemite več kartic

Na dopust vzemite s seboj svojo debetno kartico Activa Visa Inspire in vsaj še eno kreditno kartico oz. kartico z odloženim plačilom Activa Mastercard ali Activa Visa. Obe sta široko sprejeti po vsem svetu, smiselno pa je, da se pred odhodom pozanimate, katera je bolj priljubljena v državi, v katero potujete.

Kreditno kartico uporabljajte predvsem za plačevanje na prodajnih mestih (ponekod, npr. v izposojevalnicah vozil »rent a car« ali pri spletnih rezervacijah, drugih pogosto niti ne sprejemajo!). Če morate opraviti dvig na bankomatu, pa izberite debetno kartico, saj boste plačali nižjo provizijo v primerjavi s kreditno kartico.

Preberite si več o tem, katere vrste kartic vam ponujamo v naši banki in katere prednosti vam prinaša vsaka izmed njih.

Pomembno:

 • Preverite veljavnost kartic in razpoložljive limite.
 • Prepričajte se, da poznate PIN kode kartic, ki jih ne uporabljate pogosto.
 • Pozanimajte se, če ima katera od kartic varnostno blokado za uporabo v določeni državi (velja predvsem, če potujete na bolj oddaljene destinacije).


Preberite si tudi podrobnejša priporočila o uporabi plačilnih kartic na počitnicah v tujini, ki ga je pripravilo Združenje bank Slovenije.
 

Uporabljajte mobilno denarnico

Kot mobilno plačevanje pojmujemo plačila na prodajnih mestih, ki jih fizično izvedemo s pametnim mobilnim telefonom (lahko tudi pametno uro ali drugo napravo). Zato potrebujemo ločeno mobilno aplikacijo – mobilno denarnico. Uporabnikom naprav s sistemom Android je v naši banki na voljo Google Pay, za sistem iOS pa Apple Pay.

Plačevanje z mobilnim telefonom ali pametno uro poteka na enak način kot plačevanje z brezstično kartico, saj gre v osnovi prav tako za plačilo s kartico, ki smo si jo predhodno naložili v izbrano mobilno aplikacijo (Google Pay oz. Apple Pay). Plačujemo pa lahko na vseh POS terminalih, ki omogočajo brezstično plačevanje, kar prinaša izjemno razširjenost takšnemu načinu plačevanja. Namesto kartice tako k POS terminalu prislonimo svojo pametno napravo.

Ker imamo mobilni telefon (ali pametno uro) vedno s seboj, denarnice torej sploh ne potrebujemo. To je še posebej priročno pri raznih aktivnostih, ko želimo imeti pri sebi čim manj stvari. Zato je mobilna denarnica odlična alternativa za na plažo!
 

Gotovina kot rezerva

Zaradi varnosti ne nosite s seboj prevelikih količin gotovine, ampak le kot rezervno možnost. Prav vam bo prišla prav za plačevanje na prodajnih mestih ali v lokalih/restavracijah, ki ne sprejemajo kartic. Le-teh je sicer vedno manj. Povsod drugod pa vam priporočamo plačevanje s kartico.

Gotovino si priskrbite že pred odhodom od doma, v najbližji poslovalnici Intese Sanpaolo Bank. Tako se boste izognili nepotrebnim stroškom dvigovanja na bankomatih v tujini. Na naši spletni strani preverite, nakup katerih valut vam omogočamo in se pozanimajte, ali je treba želeno valuto naročiti vnaprej.
 

Uporaba bankomatov

Če morate na dopustu kljub vsemu obiskati bankomat, vam svetujemo naslednje:

 • Tako kot se vam v Sloveniji najbolj izplača uporabljati bankomate naše banke, v tujini enako velja za bankomate naše bančne skupine Intesa Sanpaolo, saj so tam dvigi za naše stranke brezplačni. Brezplačno lahko dvigujete na več kot 9.000 bankomatih skupine Intesa Sanpaolo v Sloveniji in tujini (Albanija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Hrvaška, Italija, Madžarska, Romunija, Rusija, Slovaška, Srbija, Ukrajina). Na Hrvaškem, ki je najpogostejša poletna destinacija Slovencev, izberite bankomat banke PBZ, ki je del naše bančne skupine (lokacije bankomatov lahko najdete na zemljevidu).
 • Če bankomata Intese Sanpaolo ni v vaši bližini, gotovino raje dvignite na bankomatu druge banke kot pa na bankomatu nebančnih lastnikov. Dvigi na slednjih so namreč praviloma dražji zaradi zaračunavanja dodatnih nadomestil. 
 • Ob dvigu v državah, kjer lokalna valuta ni evro, vam bankomat ponudi izbiro za dvig gotovine s konverzijo oz. brez konverzije. Vedno izberite dvig lokalne valute brez konverzije. V tem primeru bo pretvorba valut narejena po menjalnem tečaju kartične mreže, ki so ugodnejši od menjalnih tečajev lastnikov bankomata.
 • Za dvig denarja uporabite debetno kartico, saj so nadomestila za dvig z njo nižja kot pri karticah z odloženim plačilom.

 

Želimo vam sproščen in brezskrben poletni dopust!

 

Datum objave: 25. 7. 2022 (posodobitev: 29. 12. 2022)
 

Povezane vsebine

Brezskrbno na poletni dopust!
Z (mobilno) banko na dopustu
Zakaj plačevati z mobilnim telefonom?
Potrebujete pomoč?

Tu smo za vas.

Poiščite ustrezno kontaktno številko:

Kontaktni center Intese Sanpaolo Bank
vsak delovnik 7:00 - 18:00 in sobota 8:00 - 12:00

 • klici iz Slovenije: 080 13 18
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 838

Servisni center za kartično poslovanje – 24 ur

 • klici iz Slovenije: 05 66 61 256
 • klici iz tujine: 00386 5 66 61 256

Prodaja nepremičnin: 05 66 610 10

Klepet