Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

•••

BLIŽNJICE

Zapri

Sredstva, ki jih etažni lastniki večstanovanjske stavbe mesečno vplačujejo v rezervni sklad za poravnavanje stroškov vzdrževanja in izboljšav stavbe, se zbirajo na posebnem računu, ki ga vodite kot upravnik večstanovanjske stavbe.

Informativno naročilo

Naročite informativno ponudbo prek spletnega obrazca. Hitro in enostavno. 

Vsi računi

Poiščite transakcijski račun, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Transakcijski račun rezervnega sklada je ločen od transakcijskega računa, ki ga kot upravnik uporabljate za svoje redno poslovanje.

Sredstva na računu rezervnega sklada niso vaša last, ampak last etažnih lastnikov.

Vsaka večstanovanjska stavba ima svoj transakcijski račun rezervnega sklada.

Možnost elektronskega poslovanja prek spletne Poslovne Banke IN.

Transakcijski račun rezervnega sklada

Sredstva na računu rezervnega sklada so last etažnih lastnikov večstanovanjske stavbe. Kot upravnik stavbe razpolagate s sredstvi na računu rezervnega sklada kot dober gospodar. Račun rezervnega sklada je ločen od računa, ki ga kot upravnik uporabljate za svoje redno poslovanje. Vaši upniki v primeru izterjave ne morejo poseči po sredstvih rezervnega sklada.


Storitve na transakcijskem računu rezervnega sklada

Do transakcijskega računa rezervnega sklada lahko dostopate prek spletne Poslovne Banke IN.

VEČ

Poslovna debetna kartica Activa Visa vam služi le za dostop do Poslovne Banke IN. 

VEČ

Sredstva na transakcijskem računu rezervnega sklada lahko vežete v depozit. 

VEČ

Vse kar morate vedeti o transakcijskem računu rezervnega sklada

Kdo lahko odpre transakcijski račun rezervnega sklada?

Transakcijski račun rezervnega sklada lahko odpre le upravnik, ki je lahko pravna oseba, registrirana za upravljanje z nepremičninami, fizična oseba, registrirana na upravni enoti, ali skupnost lastnikov, ki mora biti prav tako registrirana za upravljanje z nepremičninami.

Katera dokumentacija je potrebna za odprtje transakcijskega računa rezervnega sklada?

Če ima upravnik (pravna oseba, registrirana za upravljanje z nepremičninami) pri banki že odprt transakcijski račun pravne osebe ob odprtju transakcijskega računa rezervnega sklada ni potrebno dostaviti dodatne dokumentacije.

Če je upravnik fizična oseba, dostavi banki odločbo upravne enote, ki potrjuje, da je oseba vpisana v register upravnikov, veljaven oseben dokument ter zapisnik seje etažnih lastnikov, iz katerega je razvidno imenovanje za upravnika.

Ali je mogoče v banki odpreti večje število transakcijskih računov rezervnega sklada?

Če je upravnik pravna oseba, registrirana za upravljanje z nepremičninami, lahko pri banki odpre večje število transakcijskih računov rezervnega sklada.

Ali so sredstva na transakcijskem računu rezervnega sklada varna?

Skladno z Zakonom o sistemu jamstva za vloge so sredstva na transakcijskem računu zajamčena do višine 100.000 EUR. Sredstva na transakcijskem računu rezervnega sklada se ne štejejo kot vloga upravnika in se ne prištevajo k vašim sredstvom, prav tako se sredstva ne štejejo kot vloge posameznih etažnih lastnikov, saj je razpolaganje s sredstvi na tem računu omejeno pod pogoji, ki jih določa Stanovanjski zakon. Etažni lastniki niso upravičeni do sorazmernega izplačila kritja sredstev, ki se vodijo v okviru rezervnega sklada, ampak se izplačilo zajamčene vloge do 100.000 EUR izvrši vam upravniku.

Če na transakcijskem računu rezervnega sklada vodite sredstva rezervnega sklada za različne večstanovanjske stavbe oz. skupnosti etažnih lastnikov, se za namen jamstva za vloge tak račun šteje kot skrbniški račun. Sredstva na transakcijskem računu rezervnega sklada, ki pripadajo posamezni skupnosti etažnih lastnikov večstanovanjske stavbe se upoštevajo kot samostojna vloga in so zajamčena do višine 100.000 EUR, le če so Banki pravočasno posredovani podatki za identifikacijo posamezne skupnosti etažnih lastnikov na način, ki je opredeljen v Splošnih pogojih za opravljanje plačilnih storitev za pravne osebe in zasebnike.


Dodatne informacije so na voljo na spletni strani banke, podrobnejše informacije lahko pridobite v poslovalnicah banke, pri svojem bančnem skrbniku in na spletni strani Banke Slovenije www.bsi.si - Jamstvo za vloge v bankah.

Ali se presežna sredstva na transakcijskem računu rezervnega sklada lahko vežejo v depozit?

Seveda, ponudba banke obsega depozite različnih ročnosti in valut. Upravniki so vabljeni k uporabi depozitnega poslovanja za oplemenitenje sredstev, ki se akumulirajo na tovrstnih računih.

Ali lahko upravnik preko tega računa opravlja tudi svojo dejavnost?

Ne, ker je ta račun ločen od vseh ostalih računov, ki jih imetniki uporabljajo za svoje redno poslovanje. Namenjen je izključno zbiranju sredstev etažnih lastnikov in poravnavi stroškov, ki nastanejo z vzdrževanjem in izboljšavami, predvidenimi v načrtu vzdrževanja večstanovanjskih stavb, in za nujna vzdrževalna dela.

Kako so sredstva etažnih lastnikov zavarovana pred morebitnim prenehanjem poslovanja upravnika?

Upniki upravnika svojih terjatev ne morejo poplačati s sredstvi, ki se hranijo na transakcijskem računu rezervnega sklada. To pomeni, da sredstva na računu niso vključena v stečajno maso in niso predmet izvršitve prisilnih odločb.

Ali lahko fizična oseba, ki ni registrirana za upravljanje z nepremičninami, odpre transakcijski račun rezervnega sklada?

To je mogoče, vendar takšna oseba lahko odpre le račun za zbiranje sredstev za večstanovanjsko stavbo, v kateri je etažna lastnica.