Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nadaljuj

•••

BLIŽNJICE

Zapri

Informativni izračun

Pomagali vam bomo izračunati, koliko lahko privarčujete glede na višino mesečnega vplačila.

Informativno naročilo

Naročite informativno ponudbo prek spletnega obrazca. Hitro in enostavno. 

Kaj je depozit?

Depozit je vezava sredstev za daljše časovno obdobje, v katerem vam njihovo vrednost višamo z ugodnimi obrestmi. Vezana sredstva so varna, saj do višine 100.000 EUR spadajo med zajamčene vloge.

Najnižji znesek vezave:

300 EUR

Kratkoročni depozit:

sklenete ga lahko za obdobje od 31 dni do 1 leta

Dologoročni depozit:

sklenete ga lahko za obdobje, daljše od 1 leta


Lastnosti depozita

Sredstva lahko vežete v valutah: EUR, USD, CHF.

Hitro in udobno sklenite depozit prek spletne Banke IN.

Depozit za dobo do 1 leta lahko podaljšujete avtomatsko.

Varčujete lahko tudi z rednimi mesečnimi vlaganji v vzajemne sklade.

Vrednost vezanih sredstev z obrestmi lahko pregledujete v spletni Banki IN.

Vse, kar morate vedeti o depozitu

Kje lahko sklenete pogodbo za depozit?

Pogodbo za depozit lahko sklenete prek spletne banke Banke IN in v vam najbližji poslovalnici banke. Naročilo za depozit lahko oddate tudi prek mobilne Banke IN. Na podlagi vašega naročila vam bomo v najkrajšem času pripravili ponudbo za sklenitev pogodbe o depozitu.

Kaj potrebujete za sklenitev pogodbe o depozitu za mladoletno osebo?

Pogodbo o depozitu za mladoletno osebo lahko sklene samo njen  zakoniti zastopnik. Za sklenitev varčevalne pogodbe mladoletne osebe nam predložite veljaven osebni dokument s fotografijo ter davčni številki mladoletne osebe in starša oz. zakonitega zastopnika.

Imetnik depozitne pogodbe je mladoletna oseba.

Ali lahko sklenete depozit v imenu druge osebe?

Da. Depozit lahko sklenete v imenu katere koli druge osebe, če vam je ta oseba dodelila posebno pooblastilo za vezavo depozita. Na podlagi tega pooblastila lahko sklenete pogodbo, ne morete pa se dogovarjati za kakršne koli druge spremembe, prav tako ne morete sklenjene pogodbe predčasno prekiniti.

Če sklenete depozitno pogodbo na podlagi posebnega pooblastila, niste imetnik te pogodbe – imetnik pogodbe je oseba, ki vas je za sklenitev pooblastila. Ta oseba je tudi nosilec vseh obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe.

Ali so sredstva depozita varna?

Sredstva depozita na podlagi sklenjene pogodbe o depozitu spadajo v sistem zajamčenih vlog, ki je urejen z Zakonom o bančništvu.  Od 1. 1. 2011 so vse vaše vloge v posamezni banki ali hranilnici s sedežem  v Sloveniji zajamčene do zneska 100.000 EUR.

Podrobneje si lahko o jamstvu za vloge v bankah in hranilnicah preberete v dokumentu  Obvestilo o jamstvu za vloge v bankah in hranilnicah.pdf.

Ali obstajajo omejitve pri znesku vezave?

Najnižji znesek vezave sredstev znaša 300 EUR oz. v višini protivrednosti v drugi valuti.

Kako se obrestujejo vezana sredstva?

Vezana sredstva se obrestujejo po medsebojno dogovorjeni obrestni meri. 

Pri kratkoročnih in dolgoročnih evrskih depozitih ter kratkoročnih deviznih depozitih je obrestna mera fiksna, kar pomeni, da se v času trajanja pogodbe o depozitu ne spreminja. Pri dolgoročnih deviznih depozitih je obrestna mera spremenljiva.

Če imate sklenjeno pogodbo za dolgoročni depozit s spremenljivo obrestno mero, vas v primeru znižanja obrestne mere o nameravani spremembi obvestimo 30 dni pred pričetkom njene veljavnosti. Ob vsaki spremembi obrestne mere informacijo o spremembi objavimo tudi na naši spletni strani in v vseh naših poslovalnicah.

Ali se lahko pogodba o depozitu avtomatsko podaljša?

Ob sklenitvi pogodbe o kratkoročnem depozitu se lahko dogovorimo za avtomatsko podaljšanje depozita. Avtomatsko podaljšanje pogodbe o depozitu pomeni, da se vezana sredstva v enakem znesku in za enako obdobje ponovno vežejo. Izbirate lahko med:

  • enkratnim podaljšanjem pogodbe o depozitu, kar pomeni, da se ob prvi zapadlosti sredstva depozita ponovno vežejo, ob naslednji zapadlosti pa se skupaj z obrestmi izplačajo na transakcijski račun,
  • z večkratnim podaljšanjem pogodbe, pri katerem sami določite število podaljšanj vezave sredstev,
  • s podaljševanjem do preklica, kar pomeni, da se sredstva depozita ob vsaki zapadlosti ponovno vežejo, dokler sami dokončno ne prekličete tega podaljševanja.

Prednost avtomatskega podaljševanja depozita je, da vam v primeru, da sredstev še ne potrebujete, ob zapadlosti ni treba skrbeti za sklenitev nove pogodbe. Tako nam prepustite skrb za ponovno vezavo sredstev in si poleg tega zagotovite tudi višji donos, saj se vezana sredstva obrestujejo po višji obrestni meri kot sredstva na transakcijskem računu. Ob avtomatskem podaljšanju se vezana sredstva obrestujejo po obrestni meri, ki velja na dan podaljšanja pogodbe o depozitu.

Kako lahko prekinete avtomatsko podaljševanje pogodbe o depozitu?

Če imate sklenjeno pogodbo o depozitu z avtomatskim podaljšanjem in ne želite, da se ob zapadlosti sredstva ponovno vežejo, lahko avtomatsko podaljšanje prekličete najmanj 10 dni pred zapadlostjo.

Avtomatsko podaljšanje vezave sredstev lahko prekličete v vam najbližji poslovalnici banke oz. prek spletne Banke IN.

Ali lahko pogodbo o depozitu predčasno prekinete?

Sklenjeno pogodbo o depozitu lahko predčasno prekinete v izjemnih primerih. O pogojih za predčasno prekinitev pogodbe se dogovorimo ob sklenitvi pogodbe.

Ali je možno izplačilo vezanih sredstev in obresti tudi v času trajanja vezave depozita?

Vezana sredstva in obresti praviloma izplačamo ob zapadlosti depozita. V nekaterih primerih se pri dolgoročni vezavi sredstev lahko dogovorimo tudi za izplačilo obresti in dela vezanih sredstev oz. samo obresti v krajših časovnih obdobjih še pred zapadlostjo depozita.