Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vprašajte strokovnjaka

Ime:
 
Priimek:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Zadeva:
 
Dopolnite naročilo z vašim komentarjem (npr. že poslujem z Inteso Sanpaolo Bank):
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

KONTAKT

Ime:
 
Priimek:
 
E-naslov:
 
Telefon:

 
Vam najbližja poslovalnica:
Vaš komentar:
 
Prejeti želim potrdilo o posredovanem sporočilu na e-naslov:
   

Naročite svetovalcaIme:
 
Priimek:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Željeni datum klica:
Željena ura klica:
Namen svetovanja:
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

Obdavčitev obresti

Obresti od denarnih depozitov, doseženih pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji spadajo, poleg dividend in kapitalskih dobičkov, med dohodke iz kapitala. Obdavčeni so po določilih Zakona o dohodnini (ZDoh-2).

Obdavčitev obresti davčnih rezidentov RS

Za obresti od depozitov velja za davčne rezidente RS, cedularna obdavčitev obresti. To pomeni, da so obresti obdavčene kot samostojni del dohodkov in se ne vključujejo v letno davčno osnovo za dohodnino. Od 1.1.2013 znaša davek na obresti na depozite 25 odstotkov.

Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, mora davčni zavezanec rezident vložiti do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto pri finančnem uradu.

Napovedi ni dolžan vložiti davčni zavezanec rezident, katerega skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, doseženih v davčnem letu, ne presega zneska 1.000 evrov.

Pri dolgoročno vezanih denarnih sredstvih in dolgoročnem varčevanju lahko davčni rezident RS uveljavlja davčno osnovo po 84. členu ZDoh-2, če o tem obvesti banko z oddajo obrazca Obvestilo o uveljavljanju davčne osnove po 84. členu ZDoh-2 od obresti od dolgoročno vezanih denarnih sredstev in dolgoročnega varčevanja pri bankah in hranilnicah (DOHPREM št. 6). Na osnovi tega obrazca se v davčno osnovo od obresti, doseženih v primeru vezanih denarnih depozitov z ročnostjo daljšo od enega leta, vštejejo obresti, obračunane za obdobje posameznega davčnega leta, in tako banka obračunane obresti davčnega zavezanca obravnava enako, kot da so izplačane.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko: info@intesasanpaolobank.si


Vse kar morate vedeti o obdavčitvi obrestiObdavčitev obresti davčnih nerezidentov RS od 1.1.2017 dalje    

Za obresti od depozitov, ki jih doseže davčni nerezident države RS (torej davčni rezident druge države EU ali države, ki ni članica EU), je banka oz. hranilnica dolžna izračunati, odtegniti in plačati davčni odtegljaj kot dohodnino od celotnega zneska doseženih obresti. Oprostitev v višini 1.000 evrov za davčne nerezidente RS, ne velja.

Davčni nerezidenti RS imajo pri plačilu davka od obresti možnost uveljavljanja ugodnosti iz mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, s predložitvijo Zahtevka za zmanjšanje oziroma oprostitev davka od obresti na podlagi določb mednarodne pogodbe o dvojnega obdavčevanja (obrazec KIDO 2), banki oz. hranilnici, preden so obresti izplačane. Obenem mora predložiti Potrdilo o davčnim rezidentstvu, ki ga izda pristojni organ v državi rezidentstva in sicer na obrazcu KIDO 2 ali kot samostojen dokument. Obrazec KIDO 2 je na razpolago tudi v italijanskem, madžarskem ter angleškem jeziku.

Banka ali hranilnica, kot plačnik davka, predloži izpolnjen KIDO 2 obrazec Finančni upravi Republike Slovenije (FURS). FURS odloči o zahtevku najpozneje v 15 dneh od prejema zahtevka. Banka lahko ob izplačilu obresti obračuna in odtegne davek po nižji stopnji ali v primeru oprostitve ne izračuna in odtegne davka, šele ko prejme s strani davčnega organa potrjen zahtevek. Za vsako izplačilo obresti se predloži nov zahtevek. Davčni organ lahko v primerih, ko banka izplačuje dohodek v rednih časovnih presledkih, odobri ugodnosti za daljše časovno obdobje, t.j. 1 leto.

Davčni nerezident države RS lahko zahteva vračilo preveč odtegnjenega davka tako, da izpolnjen  Zahtevek za vračilo davka od obresti na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka (obrazec KIDO 10) predloži Finančni upravi Republike Slovenije. Za vsako izplačilo obresti se predloži nov zahtevek.

Obrazec KIDO 10 je na razpolago tudi v italijanskem, madžarskem ter angleškem jeziku.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko: info@intesasanpaolobank.si  


Vse kar morate vedeti o obdavčitvi obresti