Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vprašajte strokovnjaka

Ime:
 
Priimek:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Zadeva:
 
Dopolnite naročilo z vašim komentarjem (npr. že poslujem z Inteso Sanpaolo Bank):
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

KONTAKT

Ime:
 
Priimek:
 
E-naslov:
 
Telefon:

 
Vam najbližja poslovalnica:
Vaš komentar:
 
Prejeti želim potrdilo o posredovanem sporočilu na e-naslov:
   

Naročite svetovalcaIme:
 
Priimek:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Željeni datum klica:
Željena ura klica:
Namen svetovanja:
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

NAROČANJE NA E-NOVICE

E-naslov:
 
 
Vrsta novic:  

Želim se:


SEPA direktna obremenitev

Plačilna storitev, s katero iz kritja na vašem transakcijskem računu poravnavate obveznosti do prejemnikov plačil v več kot 30 državah v Evropi, ki so del enotnega območja plačil v evrih – SEPA.
 
Intesa Sanpaolo Bank - SEPA direktna obremenitev
  

GLAVNE PREDNOSTI

 • enostaven in pregleden način poravnavanja  obveznosti  prejemnikom plačil kjerkoli v evroobmočju,  
 • skrb za pravočasno poravnavo svojih obveznosti prepustite banki, 
 • možnost preklica plačila pred izvršitvijo SEPA direktne obremenitve, 
 • s SEPA direktno obremenitvijo lahko poravnate samo določeno obveznost (enkratna SEPA direktna obremenitev) ali večkratne obveznosti (ponavljajoča SEPA direktna obremenitev),
 • pod določenimi pogoji pa lahko tudi po že izvršeni plačilni transakciji s SEPA direktno obremenitvijo zahtevate njeno povračilo

OSNOVNE LASTNOSTI

 • plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo se izvajajo na podlagi soglasja, ki ga podpišete pri prejemniku plačila, 
 • plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo se izvajajo v okviru kritja na vašem transakcijskem računu, 
 • o višini vaših obveznosti nas s plačilnim nalogom obvesti prejemnik plačila.  


Vse kar morate vedeti o SEPA direktni obremenitvi

 • Kje podpišem pooblastilo za izvrševanje plačilnih transakcij s SEPA direktno obremenitvijo?

  Pooblastilo oz. soglasje za SEPA direktno obremenitev podpišete pri prejemniku plačila. Ob nakupu blaga oz. ob sklenitvi dogovora o opravljanju storitev se s prejemnikom plačila dogovorite tudi za pogoje poravnave vaših obveznosti. Ko se s prejemnikom plačila dogovorite za poravnavo s SEPA direktno obremenitvijo, določite tudi pogoje izvrševanja plačil s to storitvijo.

 • Kakšni so pogoji izvrševanja plačilnih transakcij s SEPA direktno obremenitvijo?

  Plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo se izvršujejo na podlagi Splošnih pogojev za opravljanje plačilnih storitev za potrošnike.pdf

  Podrobnejši pogoji izvrševanja plačil s SEPA direktno obremenitvijo so dogovorjeni še v okvirni pogodbi t.j. v pogodbi, na podlagi katere poslujete z vašim transakcijskim računom.
   

  Pri izvrševanju plačilnih transakcij na podlagi SEPA direktnih obremenitev iz vašega transakcijskega računa se lahko odločite za eno od naslednjih možnosti:

  • banka izvrši vse plačilne transakcije, ki jih posreduje katerikoli prejemnik plačila,
  • banka izvrši samo plačilne transakcije za prejemnike plačila, ki jih sami določite,
  • banka izvrši samo plačilne transakcije, ki ne presegajo zneska, ki ga sami določite,
  • lahko pa se odločite tudi za možnost, da s SEPA direktnimi obremenitvami sploh ne boste izvrševali plačilnih transakcij.

  Pogoje izvrševanja plačilnih transakcij s SEPA direktno obremenitvijo lahko v dogovoru z nami kadarkoli spremenite.

  Pri posredovanju plačilnega naloga za izvršitev plačila na podlagi soglasja, ki ga podpišete pri prejemniku plačila, pa le-ta upošteva tudi pogoje, za katere ste se z njim dogovorili (zlasti dogovorjeno višino obveznosti in dan dogovorjen za poravnavo obveznosti).

 • Kje uredim spremembo pogojev za izvrševanje plačilnih transakcij s SEPA direktno obremenitvijo?

  Vse spremembe, ki se nanašajo na soglasje, ki ste ga podpisali pri prejemniku plačila (npr. sprememba dneva določenega za poravnavanje obveznosti), uredite pri prejemniku plačila.

  V kolikor pa želite spremeniti način izvrševanja plačilnih transakcij s SEPA direktno obremenitvijo (npr. če želite, da se te izvajajo samo pod pogojem, da ne presegajo zneska, ki ga sami določite) pa uredite z banko. Spremembo pogojev pri banki lahko uredite preko Banke IN ali osebno v naših poslovalnicah.

 • Ali lahko banki prepovem izvrševanje plačilnih transakcij s SEPA direktnimi obremenitvami?

  Da. V kolikor ne želite, da se na vašem transakcijskem računu izvršujejo plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo, lahko pri banki uredite prepoved izvrševanja teh plačilnih transakcij.
   

  Tak dogovor pomeni, da se tudi s prejemniki plačil ne boste dogovarjali za negotovinsko izvrševanje plačil s SEPA direktnimi obremenitvami.

  Če se odločite za tak način poslovanja, bomo v primeru prejema plačilnega naloga za izvršitev plačila iz vašega transakcijskega računa, plačilo zavrnili.

  Ne glede na to pa se lahko kadarkoli  odločite, da boste plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo izvajali. V kolikor se za to odločite, pri nas uredite spremembo pogojev izvrševanja plačilnih storitev na vašem transakcijskem računu. To spremembo lahko uredite preko Banke IN ali osebno v naših poslovalnicah.

 • Kako se lahko z banko dogovorim za izvrševanje plačilnih transakcij samo za določene prejemnike plačila?

  Pri poslovanju s SEPA direktnimi obremenitvami se lahko odločite za izvrševanje plačil samo za prejemnike plačil, ki jih sami določite.

  Če se dogovorimo za to možnost, nas obvestite o vsakem soglasju, ki ga pri prejemniku plačila podpišete. Prejemnike plačila, za katere dovoljujete izvrševanje plačilnih transakcij s SEPA direktnimi obremenitvami,  lahko določite preko Banke IN ali osebno v naših poslovalnicah.
   

  V primeru da bomo prejeli plačilni nalog za izvršitev plačila iz vašega transakcijskega računa prejemniku plačila, ki ga niste določili, bomo plačilo zavrnili.

 • Na kakšen način lahko z zneskom omejim izvrševanje plačilnih transakcij s SEPA direktnimi obremenitvami?

  Pri poslovanju s SEPA direktnimi obremenitvami se lahko odločite za izvrševanje plačil samo, če ta ne presegajo določenega zneska. Maksimalni znesek za izvršitev plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo določite sami.

  Če se odločite za tak način poslovanja, bomo v primeru prejema plačilnega naloga v znesku, ki presega dogovorjeno maksimalno višino, plačilo zavrnili.

  Ne glede na sklenjen dogovor o maksimalnem znesku SEPA direktne obremenitve pa lahko v primeru, da izjemoma prejmemo plačilni nalog, ki ta znesek presega, na podlagi vaše izrecne odobritve tudi tako plačilno transakcijo izvršimo. Odobritev take plačilne transakcije lahko uredite preko Banke IN ali osebno v naših poslovalnicah.

 • Kdo in na kakšen način me obvesti o znesku plačilne transakcije?

  O znesku obveznosti vas obvesti prejemnik plačila. Prejemnik plačila vas o dogovorjeni obremenitvi vašega transakcijskega računa za SEPA direktno obremenitev praviloma obvesti najmanj 14 dni pred dnevom plačila. S prejemnikom plačila pa se lahko sami dogovorite tudi za drugačen način obveščanja (tudi za obveščanje v roku krajšem od 14 dni).

 • Ali me banka pred izvršitvijo plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo obvesti?

  Plačilne naloge, ki jih prejmemo od prejemnikov plačila za vaš transakcijski račun lahko pregledujete prek Banke IN.
   

  Poleg tega pa se lahko dogovorimo še za dodatno obveščanje o vsakem plačilnem nalogu, ki ga prejmemo za plačilo iz vašega transakcijskega računa. Dogovor o obveščanju  lahko uredite preko Banke IN ali osebno v naših poslovalnicah.
   

  V primeru takega dogovora vas pred izvršitvijo plačilne transakcije na dogovorjeni način (po elektronski pošti, z SMS-om,…) obvestimo. Če z izvršitvijo plačilne transakcije ne soglašate (npr. ker znesek plačilnega naloga presega znesek vaše obveznosti), lahko plačilo iz vašega transakcijskega računa prekličete.

 • Ali lahko plačilno transakcijo s SEPA direktno obremenitvijo pred izvršitvijo prekličem?

  V kolikor se ne strinjate z izvršitvijo plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo (npr. zaradi zneska, ki presega dogovorjeni znesek obveznosti ali ste se s prejemnikom plačila dogovorili za drugačne pogoje plačila obveznosti,…), lahko plačilni nalog prekličete. Preklic plačila s SEPA direktno obremenitvijo lahko uredite prek Banke IN ali osebno v poslovalnicah banke in z upoštevanjem Urnika izvrševanja plačilnih transakcij.pdf.

 • Kako me obvestite o izvršenih plačilnih transakcijah s SEPA direktno obremenitvijo?

  Izvršena plačila s SEPA direktnimi obremenitvami lahko kadarkoli preverite prek Banke IN.O vseh izvršenih plačilnih transakcijah, tudi o izvršenih SEPA direktnih obremenitvah, vas obvestimo z rednim mesečnim izpiskom vašega transakcijskega računa.

 • Ali me obvestite o neizvršenih plačilnih transakcijah s SEPA direktno obremenitvijo?
  Če plačilne transakcije s SEPA direktno obremenitvijo ne izvršimo, vas obvestimo s posebnim obvestilom, ki vam ga posredujemo na enak način kot izpisek vašega transakcijskega računa.